Hur man tar bort bruna fläckar mellan tänderna


Hur man tar bort bruna fläckar mellan tänderna

De som älskar kaffe, te och vin kan få missfärgade tänder, särskilt bruna fläckar mellan tänderna. Det finns olika orsaker till bruna fläckar. Även om dessa inte är skadliga för din munhälsa kan missfärgningen tvinga en att le mindre ofta på grund av tändernas tråkiga och fläckiga utseende. Lyckligtvis finns det flera naturliga metoder och professionella alternativ som kan få bort de bruna fläckarna och återställa tändernas rena utseende. Läs vidare för att lära dig metoder för att ta bort bruna fläckar mellan tänderna.

Varför har mina tänder fläckar?

Vissa livsmedel och drycker kan orsaka de gula eller bruna fläckarna mellan tänderna. Om du undrar vad som händer med dina tänder kan du läsa vidare för att få veta hur det går till.
Emaljen är det yttre lagret på din tand. Den fungerar som ett skyddande skal, men när den väl är skadad växer den inte tillbaka på egen hand. Emaljen är det lager som blir färgat och ändrar färg om en person ofta äter eller dricker vissa livsmedel och drycker. Om man låter det vara kan fläckarna bli permanenta.

Huskurer för att ta bort bruna fläckar mellan tänderna

Det finns flera medel som du kan prova hemma för att ta bort bruna fläckar mellan tänderna.

  • Bakpulver och vatten. Om du inte är säker på om de bruna fläckarna orsakas av vissa livsmedel eller drycker är bakpulver ett enkelt huskur som du kan använda för att bleka tänderna. Förbered en pasta genom att blanda bakpulver och vatten. Borsta tänderna med denna blandning med några dagars mellanrum tillsammans med din vanliga munvård. Inom några veckor kommer du att se märkbara förändringar i dina tänders färg.
  • Vitare produkter. Du kan hitta ett stort urval av blekningsprodukter på ditt lokala apotek som kan få bort de bruna fläckarna. Vitare tandkräm, remsor och sköljningar kan hjälpa till att återställa dina tänders vita färg.
    Andra receptfria alternativ som du kan prova är sköljningar som innehåller väteperoxid och blekande tandkräm som innehåller natriumhypoklorit.

När ska du träffa en tandläkare?

Om de bruna fläckarna mellan tänderna orsakas av tandsten eller medicinska tillstånd är det bäst att uppsöka en tandläkare.
Tandläkaren kommer att använda instrument för att spränga, skrapa eller gnugga bort tandsten och plack från dina tänder. I vissa fall kan tandläkaren utföra mindre ingrepp för att bleka tänderna och skydda dem från ytterligare förfall. Dessa förfaranden omfattar blekning och applicering av aktuell fluorid.
Om missfärgningen är kopplad till vissa sjukdomar, till exempel celiaki, är den permanent. De flesta fläckar som orsakas av fluoros eller karies är irreversibla. Tandläkaren kan dölja de permanenta missfärgningarna eller förhindra ytterligare färgning genom att använda faner, vita kompositfyllningar eller kronor.

Tar bakpulver bort bruna fläckar på tänderna?

Bakpulver har naturliga blekande egenskaper. Det är därför det är en välkänd ingrediens i kommersiell tandkräm. Det är också ett milt slipmedel som skrubbar bort ytliga fläckar på tänderna. Det skapar också en alkalisk miljö i munnen som förhindrar bakterietillväxt.
Det är dock inte lösningen som kan bleka dina tänder på bara en kväll, men det finns en skillnad i utseendet på dina tänder över tid. Baserat på flera studier visade det sig att användning av en tandkräm som innehåller bakpulver har en signifikant vitare effekt.
En studie visade att tandkräm som innehåller bakpulver är effektivare när det gäller att bli av med gula fläckar från tänderna än de vanliga varianterna som inte innehåller bakpulver. Det visar helt enkelt att ju högre koncentration av bakpulver, desto större rengöringseffekt.

Hur tar jag bort fläckar på tänderna direkt?

Om dina tänder verkar missfärgade finns det metoder som du kan använda för att ta bort fläckar, men det tar oftast tid.
Olika behandlingsalternativ kan ta itu med tandfläckar. Du kan hålla dina tänder friska och rena genom att upprätthålla en regelbunden munhygien som inkluderar tandborstning minst två gånger om dagen följt av daglig tandtråd, årliga besök hos tandläkaren och begränsa konsumtionen av tandstärkande livsmedel och drycker. Kom ihåg att regelbundet underhåll av tandblekning kan hålla dina tänder vitare och ljusare.
Oavsett vilken missfärgning du har kan du prova flera säkra, receptfria tandblekningsprodukter. Du kan också be din tandläkare om förslag på de bästa blekningsalternativen för att ta bort fläckar och missfärgningar.

Vad orsakar bruna fläckar på tänderna?

Bruna fläckar på tänderna är ganska vanliga. Denna typ av missfärgning kan förebyggas genom att göra livsstilsanpassningar eller genom att få tandvård. Fläckarna kan ha ett utseende som sträcker sig från gulbruna till svartbruna fläckar. Vissa kan ha sporadiska, fläckiga fläckar medan andra har bruna konturer. Låt oss ta en titt på några av orsakerna till bruna fläckar på tänderna.

  • Livsmedel och drycker. Flera mörkfärgade livsmedel och drycker innehåller kemikalier, närmare bestämt kromogener. Dessa kemikalier kan färga tandemaljen. Med tiden kan fläckarna bli permanenta, särskilt om personen har dålig munhygien.
  • Nikotin och tobaksprodukter. Dessa innehåller element som kan fastna i de små porerna i tandemaljen. Vid fortsatt användning ackumuleras partiklarna och kan missfärga tänderna. De fläckar som uppstår till följd av tuggning, rökning eller doppning kommer sannolikt att bli mörkare och svåra att ta bort med tiden.
  • Tandsten. Bakterier i munnen blandas med saliv och matpartiklar för att bilda plack, som är en klibbig, genomskinlig film. När den hårdnar kallas den för tandsten. Detta hålls under kontroll genom tandborstning och användning av tandtråd.
  • Åldrande. När en person börjar åldras försämras den vitfärgade emaljen som skyddar tänderna stadigt och avslöjar lagren av gult dentin nedanför. Detta naturliga förfarande kan resultera i gulbruna fläckar eller fläckar samt missfärgning.
  • Genetik. För varje person varierar den naturliga tandfärgen och vissa kan vara mörkare än andra.
  • Mediciner. Vissa mediciner kan orsaka missfärgning av tänderna, särskilt antibiotikumet tetracyklin.

Slutord

Det finns olika orsaker till att man hamnar med bruna fläckar mellan tänderna. Om du har fläckar mellan tänderna kan du kanske inte kunna le oftare. Som tur är kan du bli av med de bruna fläckarna. Med de metoder som beskrivs om hur man tar bort bruna fläckar mellan tänderna kan du återställa dina tänders rena och vita utseende på nolltid.

Recent Posts