Hur man tar bort Jello fläckar från mattan


Hur man tar bort Jello fläckar från mattan

När någon typ av gelé fläckar på din matta, är det viktigt att snabbt ta itu med den. Kom ihåg att Jello kan lämna efter sig en färgglad fläck som kan vara ganska tydlig, särskilt på ljusa mattor. Om den lämnas obehandlad kan fläcken sätta sig och blir svårare att avlägsna. Läs vidare för att lära dig effektiva sätt att ta bort Jello fläckar från mattan.

Steg för att avlägsna geléfläckar från mattan

Nyckeln till att hantera en Jello fläck på mattan är att agera snabbt. Låt oss nu ta en titt på hur man tar bort Jello fläckar från mattan.

 • Börja med att lyfta ut eventuella rester av fasta ämnen ur fibrerna med hjälp av en spatel eller en sked.
 • Förbered en lösning genom att blanda en matsked flytande handdiskmedel och ½ kopp destillerad vit vinäger i 2 koppar varmt vatten. Med en svamp, en vit trasa eller en borste med mjuka borstborstar kan du stryka in lösningen i det fläckiga området. Börja från ytterkanterna och rör dig mot mitten av fläcken för att förhindra att den sprider sig ytterligare.
 • Skölj bort rengöringslösningen med en ren, torr vit trasa tills färgen inte längre överförs. Blötlägg en ren vit trasa i vanligt vatten för att skölja bort platsen. Se till att du noggrant tar bort alla kvarvarande tvålrester för att förhindra att de drar till sig smuts.
 • När fläcken är helt borta låter du mattan lufttorka, bort från direkt värme.
 • Om fläcken kvarstår kan du förbereda en lösning genom att blanda syreblekmedel och kallt vatten. Använd en borste med mjuka borstar för att arbeta in lösningen i mattan. Låt det dra in i minst en timme innan du torkar bort det och sköljer med kallt vatten på en trasa. Upprepa processen tills fläcken är borta. Låt mattan lufttorka och dammsug för att lyfta mattfibrerna.

Hur man blir av med geléfläckar från möbeltäcken

När du upptäcker Jello fläckar på din klädsel kan du använda samma rengöringsteknik för mattor.
Kom bara ihåg att undvika att övermätta ytan eftersom överflödig fukt kan leda till problem med kuddfyllningen. Låt helt enkelt klädseln lufttorka, bort från direkt värme och solljus.
Om klädseln är gjord av silke eller vintage-tyg, torka bort fläcken och kontakta en professionell klädselsrengöringstjänst.

Hur får jag ut gelé ur kläderna?

När Jello hamnar på dina kläder måste du ta itu med det omedelbart för att förhindra att det sätter sig med följande steg.

 • Använd en sked eller en slö kniv för att lyfta bort eventuella fasta rester. Undvik att torka eller gnugga eftersom det driver fläcken djupare in i tyget och gör den svårare att ta bort.
 • Spola den fläckiga platsen med kallt vatten genom att placera den under en kran eller svamp med vanligt vatten. Observera att vanligt gelatin betraktas som en proteinfläck som lätt kan avlägsnas genom att mätta eller gnugga fläcken i kallt vatten före tvätt. Undvik att använda varmt vatten när du behandlar vanliga eller färgade gelatinfläckar eftersom det kokar proteinet och sätter färgämnet, vilket gör fläcken svår att bli av med.
 • Svamp en liten mängd vanlig alkohol eller hushållsammoniak på fläcken och skölj noga. När färgen har bleknat tvättar du enligt etiketten för tygvård med ett kraftigt flytande tvättmedel. Välj sådana som innehåller enzymer, t.ex. Tide eller Persil, som kan bryta ner fläcken.
  För en äldre fläck eller om konstgjord färgning kvarstår på tyget kan du förbereda en lösning genom att blanda syrebaserat blekmedel och ljummet vatten. Blötlägg plagget i denna lösning i minst 4 timmar eller över natten och tvätta sedan som vanligt. Om ett spår av fläcken kvarstår, upprepa denna process. När fläcken försvinner helt och hållet tvättar du som vanligt.

Fläckar Jello huden?

De flesta geléer innehåller konstgjorda färgämnen. I de flesta fall kan den ge fläckar på huden, särskilt om den lämnas otvättad under en tid. Följ helt enkelt dessa steg för att ta bort Jello fläckar på huden.

 • Skölj eller torka bort så mycket av gelén som möjligt. Du kan använda en gammal trasa eller pappershanddukar.
 • Doppa en ren trasa eller pappershandduk i vit vinäger.
 • Skrubba försiktigt med trasan eller pappershandduken över huden med fläcken.
 • Skölj trasan regelbundet med vatten eller byt ut pappershandduken när den blir fläckig.
 • För envisa fläckar kan du förbereda en pasta av bakpulver och vatten. Skölj först bort vinägern från huden innan du applicerar pastan.
 • Gnid in pastan lätt i huden. Skölj och ersätt med ättiksinlägget.
 • När fläcken försvinner ska du torka eller skölja huden noggrant. Du kan upprepa processen vid behov.

Vad tar bort röda fläckar från mattan?

En röd fläck på mattan kan vara svår att ta bort. När du upptäcker en sådan är den första uppgiften att ta reda på om fläcken är naturlig eller syntetisk.
Syntetiska röda fläckar. Ett bra exempel är röd Kool-Aid som är svår att ta bort på grund av färgämnena. Andra typer av fläckar är färgade juicer, flytande hostmedicin och läppstift.

 • Använd ett reduktionsmedel som innehåller natriummetabisulfit.
 • Blanda reduktionsmedlet enligt förpackningsanvisningarna och applicera det på det fläckiga området och låt det få tid att dra in. Reduktionsmedlen fungerar snabbare om du använder en fuktig handduk och ånga.
 • Reduktionsmedlet kommer att få bort det mesta av den röda fläcken. Eventuella kvarvarande spår kan avlägsnas med sköljning. Var försiktig med reduktionsmedlet eftersom det kan ta bort mattans ursprungliga färg.
  Om den röda fläcken har lämnats kvar på mattan under lång tid eller om andra kemikalier har använts tidigare kan avlägsnandet vara svårt.
  Naturliga röda fläckar. Ett bra exempel är ett rött vin. Andra vanliga naturliga fläckar kommer från naturliga juicer som körsbärs- och tomatbaserade spill.
 • Använd ett oxiderande medel som väteperoxid. Följ noggrant tillverkarens anvisningar när du blandar produkten.
 • Applicera oxidationsmedlet på det fläckiga området, följt av en fuktig handduk och ånga.
  Precis som med reduceringsmedlet kan ett oxiderande medel också ta bort mattans färg tillsammans med den röda fläcken om du inte är försiktig.

Slutord

När man tar itu med Jello fläckar från mattor eller klädsel är det viktigt att ta itu med fläckarna omedelbart. Om de lämnas kvar en tid kan fläckarna stelna vilket gör dem svårare att ta bort. Med de metoder som diskuterats om hur man tar bort Jello fläckar från mattan kan du lätt bli av med fläcken och återställa mattans ursprungliga utseende på nolltid.

Recent Posts