Hur man tar bort oljefläckar från läder


Hur man tar bort oljefläckar från läder

Det är svårt att få bort oljefläckar från läder utan att skada det. Det finns några säkra hemgjorda lösningar för att ta bort oljefläckar som använder talkpulver, majsstärkelse, diskmedel och ättika. Kommersiella oljefläckborttagningsmedel fungerar också effektivt.

Läs vidare för några enkla knep och säg adjö till oljefläckar och få tillbaka integriteten hos ditt läder.

Ta bort oljefläckar från läder med oljeabsorberande medel

För att hantera oljespill på lädermöbler krävs oljeabsorberande medel för att ta bort dessa fläckar effektivt och ge dig dina vackra lädermöbler tillbaka, minus kladd. I den här metoden kan du använda talkpulver (babypuder) eller majsstärkelse som oljeabsorberande medel.

Utför denna metod med dessa steg:

 1. Använd en pappershandduk för att torka bort överflödig olja från möbelns läderyta.
 2. Om det finns mycket olja använder du en ny pappershandduk och slänger den använda. Gör detta tills ingen olja syns på läderytan.
 3. Strö talkpulver eller majsstärkelse på det fläckiga området på lädret. Se till att du täcker hela det oljefläckiga området.
 4. Låt det sitta på lädret över natten.
 5. På morgonen skrapar du bort talkpulveret eller majsstärkelsen från lädret med en borste med mjuka borstar.
 6. Använd en mikrofiberduk fuktad med vatten för att rengöra området och ta bort resterande talkpulver eller majsstärkelse.

Tillämpningen av denna metod är bäst att använda för färska oljespill. Den är inte idealisk för att avlägsna gamla envisa fläckar och som redan absorberats i tyget.

Användning av diskmedel för att bli av med oljefläckar på läder

Du kan använda diskmedel för att ta bort oljefläckar från läder, precis som du tar bort fett- och oljefläckar från tallrikar och redskap. Den enda skillnaden är att läder är mycket känsligare.
Tvätta bort oljefläckar från läder genom att följa dessa enkla steg:

 1. Förbered en lösning med en matsked mild diskmedel och en kopp vatten. Blanda väl.
 2. Blötlägg en ren svamp i tvållösningen.
 3. Använd svampen för att torka bort oljefläckarna.
 4. Använd en fuktad trasa för att torka bort bubbelresterna från svampen.
 5. Se till att alla rester av diskmedel avlägsnas.
  När du utför den här metoden ska du avstå från att torka överdrivet mycket eftersom du kan komma att förlora läderets naturliga glans.

Eliminera oljefläckar från läder med hjälp av vinäger

Destillerad vit vinäger kan förstöra läder, så det är mycket viktigt att späda ut den för att minimera dess syrahalt. I den här metoden måste du späda ut vinägern med vatten för att undvika att förstöra ditt dyra läder. Förutom att bli av med oljefläckar, vårdar den här metoden också ditt läder med linolja.

 1. Förbered en lösning genom att blanda en matsked destillerad vit vinäger och en kopp vatten.
 2. Ta en mikrofiberduk och blötlägg den i lösningen.
 3. Använd mikrofiberduken för att dutta oljefläckarna på ditt läder.
 4. Skölj därefter lädret med en fuktad trasa.
  För att konditionera ditt läder så att det behåller sin naturliga glans och mjukhet, utför dessa ytterligare steg:
 5. Skapa en läderkonditioneringsblandning genom att kombinera en matsked destillerad vit vinäger och två matskedar linfröolja.
 6. Applicera blandningen på en ren trasa och gnugga den cirkulärt på det oljefläckade området.
  I den här metoden är det viktigt att följa rätt mått för att lösningen ska vara tillräckligt mild och inte förstöra ditt läder. Det är en bra idé att göra ett fläcktest på en oansenlig plats på ditt läder, ifall lösningen inte är kompatibel med det.

Använd en hemlagad fläckborttagare för att ta bort oljefläckar från läder.

Som ett alternativ till kommersiella fläckborttagningsmedel kan du använda bakpulver, vitt mjöl och salt. Denna hemgjorda fläckborttagare kan ge samma resultat som kommersiella fläckborttagare.
Följ de här stegen för att skapa en hemlagad fläckborttagare för att ta bort oljefläckar från läder på ett effektivt sätt:

 1. Forma en pasta genom att blanda 1 matsked bakpulver, ½ tesked vitt mjöl, ⅜ kopp vatten och en nypa salt.
 2. Applicera pastan på det oljefläckiga lädret.
 3. Börja gnugga försiktigt på lädret tills fläcken försvinner.
 4. Skölj området med en ren trasa som är indränkt i vatten.
 5. Låt det torka.
  Bara en påminnelse, överdriv inte gnidandet eftersom det kan ta bort färgämnen eller färgämnen som används på ditt läder. Och gör alltid en stickprovskontroll innan du gnider en ny lösning på ditt läder.

Befria ditt läder från oljefläckar med tandkräm och citronsaft.

Den här metoden kan ta bort oljefläckar och ge näring åt ditt läder, så att du får ett fläckfritt läder som är så gott som nytt. Citronjuicen hjälper till att få bort torkad olja medan grädden av tandsten absorberar de kvarvarande oljefläckarna.
Följ dessa steg för att få ett fläckfritt läder:

 1. Förbered en blandning av en matsked tandkräm och en matsked citronsaft.
 2. Applicera blandningen på en ren trasa och dutta sedan på oljefläckarna.
 3. Efter fem minuter torkar du av området med en fuktad trasa.
 4. Om oljefläckarna fortfarande finns kvar, upprepa hela processen.
 5. Se till att göra ett fläcktest innan du fortsätter i början.

Vanliga frågor om oljefläckar

Vad är det snabbaste sättet att ta bort oljefläckar från läder?

Det snabbaste sättet att få bort oljefläckar från läder är att använda kommersiella oljefläckborttagningsmedel. Dessa färdiga fläckborttagningsmedel innehåller kemikalier, bland annat ättiksyra, ammoniak, alkohol och aceton, som påskyndar borttagningsprocessen. Det är också den bekvämaste och säkraste metoden för att ta bort oljefläckar på läder.

Hur hanterar man oljeblandade fläckar på läder?

Det händer att man ser oljefläckar blandade med andra typer av fläckar. När detta händer måste du först ta itu med oljefläckarna för att ta bort de blandade fläckarna helt utan att skada ditt läder. Rekommendationen är att skrubba och tvätta med varmt vatten och flytande diskmedel. När du har tagit bort oljefläckarna från ditt läder kan du försöka ta itu med den andra fläcken.

Är oljefläckar permanenta?

Färska oljespill kan inte omedelbart fläcka ditt läder, men obemärkta oljefläckar på läder kan lämna en mörk missfärgning och bli permanenta. Och att ta bort djupt liggande eller gamla oljefläckar kommer bara att skada läderets skick. Därför måste du snabbt bli av med färska oljefläckar för att undvika att förstöra ditt dyra läder.

Sluttankar

Du kan alltid ta bort fläcken från ditt läder, men du kan inte få tillbaka det goda skick som det hade innan oljefläckarna. Även med skonsamma metoder för att ta bort oljefläckar finns det fortfarande en chans att ditt läder skadas. Kontinuerligt underhåll kommer att rädda ditt läder. Men du måste utföra detta med försiktighet. Kom ihåg att läderets skörhet gör det svårt att rengöra.

Recent Posts