Hur man tar bort rostfläckar från ett glasfiberbadkar


Hur man tar bort rostfläckar från ett glasfiberbadkar

Om rostfläckarna på ditt glasfiberbadkar är gamla och fastna kan det vara en utmaning, men du kan ändå ta bort dem med rätt teknik. Bli av med rostfläckar på glasfiber med hjälp av salt och citron, en bakpulverpasta eller en blandning av vit vinäger och borax med lite armbågsfett.

Dessa metoder tar lite tid men är mycket effektiva. För att hjälpa till att bevara ditt badrums goda och rena skick, se till att du snabbt tar bort rostfläckar från glasfiberkaret.

Ta bort rostfläckar med hjälp av citron och salt.

Glasfiberkar är lätta och lätta att installera. Men när vattenfukten sprider sig blir dessa badkar sårbara för rostfläckar. Den goda nyheten är att du kanske redan har de saker som behövs för den här metoden för att ta bort fläckar hemma: citron och salt.

Citron och salt är användbara för att ta bort fläckar och har fantastiska rengöringsegenskaper. De gör att du kan ta bort de envisa rostfläckarna som invaderar ditt glasfiberbadkar.
Om en del av ditt glasfiberbadkar har rostfläckar är det bara att ta lite citron och salt och följa dessa steg:

 1. Hitta en flaska citronsaft eller en citron och salt.
 2. Rulla citronen längs din bänkskiva för att frigöra safterna och skär den på mitten.
 3. Pressa citronsaften i en skål.
 4. Blötlägg en ren trasa eller svamp i citronsaften och dutta det fläckiga området med den.
 5. Efter att du har dabbat citronjuice på fläckarna lägger du en generös mängd salt på varje fläckigt område. Se till att du täcker alla fläckar med salt.
 6. Låt saltet sitta i tre till fyra timmar. Det kommer effektivt att ta bort fläckarna på ditt glasfiberbadkar.
 7. Efter den nämnda tiden tar du bort de återstående rostfläckarna med hjälp av en mikrofiberhandduk genom att försiktigt skrubba fläckresterna.
 8. Skölj din glasfiberflik med vanligt vatten och låt den torka.

Bakpulver är också användbart för att ta bort rostfläckar från ditt glasfiberbadkar.

Bakpulver är ett utmärkt aktivt medel för att ta bort fläckar av alla slag. Förutom att eliminera envisa fläckar fungerar det också som en utmärkt deodorant som tar bort dåliga lukter från alla material. I den här metoden kommer vi att använda den klassiska bakpulvermetoden för att ta bort rostfläckar från ditt glasfiberbadkar. Det hjälper dig att ta bort fläckarna och eliminera den illaluktande lukten av rostfläckar.

Följ proceduren nedan för optimalt resultat.

 1. Hitta bakpulver och mikrofiberduk som du ska använda för att ta bort rostfläckarna.
 2. Skapa en bakpulverpasta med en del vatten till en del bakpulver. Tänk på antalet rostfläckar på badkaret när du bestämmer hur mycket pasta du behöver. Börja med lite och gör mer om det behövs.
 3. Sprid ut bakpulverpastan på det fläckiga området. Se till att du täcker alla fläckar för snabbare resultat.
 4. Låt pastan sitta på ditt fläckiga badkar över natten. Se till att du inte avbryter proceduren. Använd inte ditt glasfiberbadkar på ett tag för att få bästa resultat.
 5. Nästa dag använder du mikrofiberduken för att ta bort bakpulverpastan från ditt glasfiberkar.
 6. Skölj bort rester av bakpulverpastan och ditt badkar bör vara fläckfritt. Men om det fortfarande finns fläckar kan du upprepa processen. Och tillsätt lite salt till din bakpulverpasta.

Vinäger och borax är det bästa sättet att ta bort rostfläckar från glasfiberkar.

Egenskaperna hos vinäger och borax stöder varandra när du tar bort rostfläckar på ditt glasfiberbadkar. Trots sin sura natur låter dessa material inte ditt badkar förlora sin glans, vilket gör att ditt badkar ser lika bra ut som nytt. De fungerar genom att mjuka upp de deponerade mineralerna från rostfläckar, samtidigt som de skyddar glasytor från att bli repade.

Vinäger och borax är enkla att använda, så följ bara dessa steg för att få bästa resultat.

 1. Gör en pasta genom att blanda ekv. al delar borax och destillerad vit vinäger.
 2. Lägg pastan på rostfläckarna. Använd en tandborste för att skrubba det fläckiga området.
 3. Låt det sitta i några minuter. Men se till att du inte låter den torka och bli pulveraktig i utseendet. Om detta händer kan du spraya lite ättika på området.
 4. Skölj det med vatten. Om det fortfarande finns rostfläckar sprutar du lite mer ättika och använder tandborsten för att skrubba det igen.
 5. Om du inte har vinäger kan du använda väteperoxid som ett alternativ. Du kan också använda en slipande svamp för att skrubba bort fläckarna.

Vanliga frågor om rostfläckar

Vad orsakar rostfläckar på glasfiberbadkaret?

Bakterieuppbyggnad orsakar rostfläckarna på ditt glasfiberbadkar. Bakterier har ett högt järninnehåll som kan ge gula eller bruna fläckar. Vatten med höga halter av mässing och koppar är också orsaker till fläckar. Om du inte regelbundet rengör och underhåller ditt badkar kan det ackumuleras fläckar med tiden.

En annan orsak till rostfläckar på glasfiber är om du lämnar våt metall, till exempel en burk med rakgrädde, på ytan. Om burken börjar rosta kan det sprida sig till gnaget. Prova att använda processerna ovan för att undvika att få fläckar på ditt rena vita badkar.

Kan armbågsfett ta bort rostfläckar?

Ja, men det är inte den enklaste metoden. Den kräver kraft och ansträngning. Kraftig polering och rengöring skadar inte din glasfiberrubb, men det är bättre att först prova en annan metod, till exempel en pasta av bakpulver och ättika.

Om du provar en av de tekniker vi listat först och det fortfarande finns en liten rostfläck kvar kan du förmodligen bli av med resten av den med lite armbågsfett. Se bara till att du har mycket tålamod.

Kommer vinäger att helt och hållet minska den oxidation som kommer från glasfibern?

Ja. Äldre glasfiber ser ofta rostig ut på grund av oxidation (en kemisk reaktion mellan järn, vatten och syre). Du kan fylla på och få tillbaka det fräscha utseendet på din glasfiber med hjälp av ättika. Allt du behöver göra är att blanda vatten och vit vinäger och applicera det på ditt badkar.

Följ hela proceduren ovan för att ta bort oxidationen i ditt glasfiberbadkar helt och hållet.

Slutsats

Förebyggande är alltid bättre än att låta fläckar förstöra ditt glasfiberbadkar. Men om det på något sätt börjar bildas rostfläckar i ditt badkar behöver du inte oroa dig eftersom du kan ta bort dem med någon av metoderna som nämns ovan. Du kan använda salt och citron, bakpulverpasta eller vinäger och borax för att se till att ditt glasfiberkar håller sig i toppskick.

Recent Posts