Hur man tar bort kolfläckar från mattan


Hur man tar bort kolfläckar från mattan

Kolfläckar är vanliga bland dem som älskar grillar. Med detta i åtanke måste du också känna till hur man tar bort kolfläckar från mattan. Om du får kolfläckar på dina kläder efter att ha exponerats för kol och senare överför dem till din klädsel eller matta kan de vara svåra att ta bort eftersom de är för mörka.
När man tar bort kolfläckar kan det vara en knepig prövning. För de flesta av oss är den första instinkten att använda vatten i ett försök att avlägsna den. När det gäller kolfläckar bör man tyvärr inte göra detta tillvägagångssätt först.
Det första steget är att eliminera så mycket kolstoft som möjligt genom att lätt borsta, skaka eller dammsuga platsen innan man applicerar vatten. Målet är att undvika att kolet sprids ytterligare, vilket kan bli en större röra. Läs nedan om effektiva sätt att ta bort kolfläckar från mattan.

Steg för att ta bort kolfläckar från mattan

Låt oss nu ta en närmare titt på stegen för hur man tar bort kolfläckar från mattor.

 1. Dammsug upp så mycket av kolstoftet som möjligt. Var extra försiktig så att det inte sprids bort från sin ursprungliga plats.
 2. Förbered en lösning av 2 koppar kallt vatten och en matsked diskmedel.
 3. Doppa en ren vit handduk eller trasa i lösningen och vrid ut överskottet. Dutta den på platsen för kolfläckarna.
 4. Blot på lösningen tills vätskan är helt absorberad.
 5. Upprepa steg 3-4 tills fläcken är helt borttagen från mattan.
 6. När kolfläckarna har avlägsnats, förbered vanligt kallt vatten och en ny vit handduk eller trasa och dutta på platsen för att bli av med rengöringsmedlet och avsluta med att torka torrt.
  Som ett förslag, se till att mattan bara blir så våt som behövs för att bli av med kolfläckarna. Om detta tillvägagångssätt inte verkar fungera är ett alternativ att använda ett lösningsmedel för kemtvätt tills kolfläckarna är helt borttagna.

Hur får man bort svart sot från mattan?

När det gäller svart sot kan det vara en knepig prövning och kräva mer än en tvål- och vattenlösning för att få loss dem från mattans fibrer. Som tur är krävs det några få nyckelprodukter. Läs de här riktlinjerna för att eliminera svart sot på ett effektivt sätt.

 • Droppa bakpulver, majsstärkelse eller ett absorberande pulver på platsen för den svarta sotet och låt det sitta på plats i ungefär en timme.
 • Dammsug platsen. Om platsen som har sot ligger nära socklarna måste du använda ett tillbehör för att lätt nå dem.
 • Fukta en ren handduk eller trasa med kemtvättmedel.
 • Blotta platsen där fläcken finns för att mätta sig med vätskan.
 • Med en ren trasa eller handduk ska du kladda för att bli av med fläcken och överbliven vätska.
 • Fortsätt att applicera vätskan och torka med en ren trasa tills de svarta sotfläckarna har avlägsnats.
 • Låt platsen lufttorka.
  Dryel inkluderar en fläckbehandling i sitt kemtvättskit. Denna kan användas för att behandla de envisa fläckar som orsakas av svart sot. Applicera helt enkelt och fläckar med en ren trasa som nämns ovan.

Gör koltvål fläckar?

Vissa typer av koltvål kan ge fläckar på tvättlappen. När koltvålen blir våt kan den lämna rester på dina händer eller på handduken eller tvättlappen du använder.
Aktivt kol har blivit en populär ingrediens i olika hudvårdsprodukter under de senaste åren. Trots detta är det inte nytt eftersom det har använts inom skönhet och medicin i många år.
Kolet är känt för sin förmåga att ta in och absorbera olja från huden. På grund av detta är träkol ett lämpligt tillägg till tvålar, masker, skrubbor och många fler.

Hur får man bort gamla askfläckar från mattan?

När aska tränger in i mattan kan det ge ett oönskat utseende, särskilt om du har ljusa mattor. Om det inte åtgärdas direkt kan det bli ett större problem.
Ju längre fläcken lämnas obevakad, desto djupare rör sig askan in i mattfibrerna och desto svårare blir det att ta bort den. Ljusa mattor visar askan mer levande liksom eventuella rester från rengöringsprocessen om den inte utförs på rätt sätt. Du kan effektivt avlägsna askfläckar på mattan genom att agera direkt efter att fläcken uppstått med dessa steg.

 • Dammsug den askfläckade platsen. Undvik att använda en borste eller en rullpiska eftersom dessa bäddar in askan djupare in i mattan.
 • Strö ett absorberande material som majsstärkelse, babypulver, bakpulver eller pulveriserad mattrengöringsmedel på fläcken och låt det ligga på plats i 1-2 timmar.
 • Dammsug det absorberande ämnet och den fria askan från mattan.
 • Blotta av fläcken med en ren, vit trasa som fuktats med kemtvättlösningsmedel. Undvik att gnugga trasan på fläcken.
 • Upprepa appliceringen av lösningsmedlet och blottandet av fläcken tills askan är helt avlägsnad.
 • Badda mattan med rent vatten tills kemtvättlösningsmedlet är helt borta. Låt mattan torka helt och hållet.

Slutgiltiga tankar

Kolfläckar kan vara oattraktiva att se på, särskilt på ljusa mattor. Med metoderna för hur man tar bort kolfläckar från mattan kan du enkelt bli av med kolfläckar på ett effektivt sätt på nolltid.

Recent Posts