Hur man tar bort rökfläckar från plast


Hur man tar bort rökfläckar från plast

Rök kan vara resultatet av en bränd maträtt eller en husbrand. Tyvärr kan det vara tråkigt och tidskrävande att städa upp efter en liten eller stor husbrand. När du har rätt verktyg kan du bli av med rökfläckar på plastmöbler, bänkskivor eller andra plastföremål i huset. Läs vidare för att lära dig hur du tar bort rökfläckar från plast.

Steg för att ta bort rökfläckar från plast

Låt oss nu ta en närmare titt på stegen för att ta bort rökfläckar från plast.

 • Bär gummihandskar. Detta kommer att skydda dina händer från att utsättas för tvättmedel och andra rengöringsmedel som du kommer att använda.
 • Fyll en hink halvvägs med varmt vatten. Tillsätt ½ kopp milt rengöringsmedel och blanda ordentligt. Blötlägg en mjuk trasa i vattnet.
 • Använd pappershanddukar för att bli av med löst smuts eller skräp från plasten innan du använder den fuktiga trasan. Att eliminera sotet hjälper dig att avgöra om det finns några djupt liggande fläckar i plasten samtidigt som rengöringsprocessen blir effektiv.
 • Med den blötlagda trasan gnuggar du försiktigt på ytan. Fortsätt gnugga tills fläcken försvinner.
 • Om fläcken bara mattas av men inte försvinner helt och hållet, använd en kökssvamp med en grov och mjuk kant för att avlägsna eventuella kvarvarande fläckar. Vid behov kan du tillsätta blekmedel i en torr trasa och kladda på fläcken. Vänta helt enkelt i några minuter för att kontrollera om fläcken försvinner.
 • För rökfläckar på bänkskivor med plastbeläggning, förbered en lösning genom att blanda ½ kopp blekmedel med en hink vatten. Torka bort eventuell sot eller skräp med en mjuk trasa eller pappershandduk. Använd en borste med mjuka borstar och skrubba eventuella kvarvarande fläckar.
 • När det gäller inbäddade sot- och rökfläckar måste du skrubba långsamt och försiktigt tills fläcken försvinner. Du kan använda en kombination av rengöringsmedel och blekmedel. Torka upp överflödigt rengöringsmedel med pappershanddukar.

Hur man tar bort rökfläckar från trä

 • Torka av det fläckiga området med en trasa fuktad med en lösning av milt skumvatten.
 • Skölj noggrant med rent vatten och torka genast torrt eftersom vatten kan skada de flesta ytbehandlingar.
 • Vaxa eller polera så snart som möjligt.

Hur man tar bort rökfläckar från murverk

Beroende på typ av murverk kan du följa dessa steg för att ta bort rökfläckar från tegel, sandsten, terrazzo, skiffer eller murat kakel.

 • För små fläckar kan du sudda ut dem med ett konstgummi.
 • Förbered en lösning genom att blanda ½ kopp pulveriserat allrengöringsmedel i en liter vatten och gnugga på fläcken med en svamp doppad i lösningen.
 • Skölj noga för att få bort eventuella rester av rengöringsmedel och låt det torka.

Hur får man bort nikotinfläckar från plast?

Nikotinfläckar är svåra att ta bort. I de flesta fall är dessa fläckar tjärliknande, limiga rester som lämnas kvar av cigarettrök.
Spraya nikotinfläckarna med ett milt avfettningsmedel som Dr. Bronner’s, Goo-Gone eller Simple Green. Du kan även förbereda en sådan genom att blanda en kopp vinäger med 4 koppar vatten. Låt lösningen verka på fläcken i några minuter innan du torkar bort den. Du kan tillsätta 1-2 matskedar ammoniak för att göra lösningen starkare.

Hur tar man bort sotskador från plast?

Sotskador på plast kan vara oönskade att se på. Som tur är kan följande steg hjälpa dig att bli av med märket.

 • Bär gummihandskar för att skydda dig.
 • Fyll en hink med varmt vatten till hälften. Tillsätt ½ kopp milt rengöringsmedel och blanda ordentligt. Doppa en mjuk handduk eller trasa i lösningen.
 • Använd pappershanddukar för att avlägsna löst skräp eller sot innan du använder den fuktiga trasan. Att bli av med sotet hjälper till att avgöra om det finns några djupt liggande fläckar i plasten. Använd den fuktiga trasan för att försiktigt gnugga ytan. Fortsätt gnugga tills fläcken försvinner.
 • Om fläcken blir matt men inte försvinner helt, använd en kökssvamp med en grov och mjuk kant. Använd denna svamp för att bli av med eventuella kvarvarande fläckar. Använd den mjuka kanten och därefter den grova kanten. Du kan även tillsätta blekmedel i en torr trasa och kladda på platsen.

Tar vinäger bort rökfläckar från plast?

Vinäger kan användas för att ta bort rökfläckar på plast. Följ helt enkelt dessa steg för att enkelt kunna ta bort dem.

 • Med en hink fyller du den till hälften med varmt vatten. Tillsätt en kopp bakpulver och en kopp vinäger.
 • Spraya lösningen på plasten med rökfläckar. Låt den sitta kvar för att mätta plasten i upp till 5 minuter.
 • Med en skurborste, doppa i lösningen och borsta plasten kraftigt. Upprepa tills fläcken försvinner. Om fläcken är envis, fortsätt skrubba.

Slutgiltiga tankar

Beroende på orsaken till rökfläckarna på plastmöbler är det viktigt att ta bort dem på grund av deras oattraktiva utseende. Med de metoder som diskuterats om hur man tar bort rökfläckar från plast kan du effektivt ta bort rökfläckar på plastmöbler och ytor på nolltid.

Recent Posts