Hur man tar bort rostfläckar från asfaltuppfarten


Hur man tar bort rostfläckar från asfaltuppfarten

Oavsett om din asfaltbeläggning är märkt av krita, färg, olja eller rost kan det vara svårt för vissa att bli av med dessa fläckar. Som tur är kan vissa tekniker effektivt ta itu med rostfläckar på en asfalterad uppfart. Läs vidare för att lära dig hur du tar bort rostfläckar från asfalterad uppfart.

Grundläggande rengöringsmetod

Innan vi går vidare till botemedlet mot rostfläckar på en asfalterad uppfart, ska vi först ta en titt på denna grundläggande rengöringsmetod.

  • Rengör asfaltytan. Oavsett orsaken till fläcken eller den borttagningsprocess som du kommer att använda, försök att spola av ytan för att rensa bort all smuts och skräp.
  • Använd ett hushållsrengöringsmedel på de fläckiga områdena, till exempel tvål, diskmedel eller utspädd ättika. Du kan hitta en mängd miljövänliga alternativ. Använd en borste med styva borstar för att skapa skum, skölj och upprepa.

Lösning för rostfläckar

Rostfläckar på din asfalterade uppfart bör behandlas med rosthämmande primers och beläggningar innan du applicerar tätningsbeläggning.
Dessa produkter fungerar genom att antingen blockera fuktinträngning eller binda syre för att effektivt fördröja oxidationen av pyriter som innehåller aggregat. Det är viktigt att notera att dessa specialprodukter är formulerade med polymerer och specialkemikalier. De finns tillgängliga i vattenfördelningsbara kompositioner som kan täcka ett stort område. Det finns också specialiserade klara beläggningar som är effektiva för betongytor.
Kom ihåg att detta är en förebyggande åtgärd och inte en engångsbehandling. Det kan finnas ett behov av att upprepa processen med grundfärgning under de första omgångarna av tätningsbeläggning.

Hur man blir av med oljespill på trottoaren

  • Sug upp så mycket som möjligt av det överblivna utsläppet. Grus, kattströ utan klumpar eller sågspån är lämpliga alternativ för att absorbera vätskan. Dessa fungerar genom att suga upp det spill som du inte kan ta bort med en handduk eller trasa. Det rekommenderas att låta det ligga på fläcken över natten.
  • En effektiv metod är tri-natriumfosfat (TSP). Förbered en pasta genom att blanda den med vatten. Dutta pastan på det fläckiga området med hjälp av en borste. Låt den sitta i 30 minuter och skölj sedan bort med vatten.
    Du kan också använda någon av de kommersiella avfettningsmedlen som också är effektiva när det gäller denna typ av fläckar. Det finns olika valmöjligheter i järnaffärer. Kom ihåg att undvika att använda avfettningsmedel som innehåller lösningsmedel. Dessa produkter kommer bara att orsaka mer skada. När du använder ett avfettningsmedel ska du noggrant följa instruktionerna på förpackningen och skrubba in i det fläckiga området. Det kommer att fungera genom att bryta ner oljan och skölj sedan bort den noggrant med vatten.

Vad orsakar rostfläckar på asfalterad uppfart?

Minipartiklar av järnmalm kombineras med den sten som används för att göra din asfaltuppfart. När vatten läcker upp genom botten av din uppfart får det metallpartiklarna att oxidera. De rostpartiklar som uppstår klättrar upp till ytan av uppfarten och orsakar fläckar och ränder på din asfalterade uppfart.

Tar WD 40 bort rost från betong?

När din betonguppfart eller dina betonggångar väl har fått rostfläckar kan du använda WD-40 för att ta bort dem tillsammans med lite armbågsfett. Det är viktigt att notera att WD-40 är speciellt framtagen för att fungera som ett penetrerande medel. När det väl appliceras på rostfläckar fungerar det genast genom att gå djupt in under rosten.

Vad tar bort rost?

Beroende på var rost bildas är det ett frätande märke som kan vara oönskat att se på. Generellt sett är rost järnoxid och bildas när järn eller en förening som innehåller järn utsätts för syre under lång tid. Fukt, vanligtvis vatten, påskyndar processen. Låt oss ta en titt på några av de produkter som kan ta bort rost.

  • Vinäger. Ättiksyra eller citronsyra kan avlägsna rost, särskilt om den har bildats på ytor eller föremål som lätt kan avlägsnas och blötläggas. Att blötlägga eller hälla ättika på rostfläckar och låta det sitta en tid kan avlägsna dem.
  • Citron. Använd citron eller lime tillsammans med lite salt. Gnid salt över det fläckiga området och pressa citron- eller limesaft. Låt det sitta i 2-3 timmar. Följ upp genom att skrubba platsen med en skura eller stålull.
  • Bakpulver. Blanda bakpulver och vatten till en pasta. Se till att pastan är tillräckligt tjock. Applicera på det fläckiga området och låt det sitta i några timmar och skrubba bort det med en tandborste.

Slutord

När rost börjar bildas på din asfalterade uppfart kan det vara oattraktivt att se på. Som en del av husets övergripande yttre fasad kan en fläckig uppfart sänka dess estetiska attraktionskraft. Med de metoder som beskrivs om hur man tar bort rostfläckar från asfalten infarten kan du hålla din infarkt ren och fri från fula fläckar.

Recent Posts