Hur man tar bort mögelfläckar från vinylbåtssäten


Hur man tar bort mögelfläckar från vinylbåtssäten

Vinylbåtssäten gör en väl inredd båtinteriör. Tyvärr är de utsatta för mögelfläckar. Det finns flera sätt att ta bort mögelfläckar från vinylsäten på båtsäten, från kommersiella fläckborttagningsmedel till alternativ för hemmet som flytande diskmedel och tvättmedel.

Läs vidare för att njuta av att sitta på mögelfria vinylbåtstolar när du seglar på sjön eller på det vidsträckta havet.

Bli av med mögelfläckar med kommersiella produkter

I den här metoden behandlar du mögelfläckar på vinyl med lämpliga kommersiella produkter. Du behöver ett medel för att avlägsna mögelfläckar, en mikrofiberduk, en magisk radergummi och skyddsspray. Mjöl- eller mögelfläckborttagningsmedel och andra verktyg som krävs för den här metoden finns i din närmaste lokala järnaffär eller livsmedelsbutik.

Fläckborttagaren hjälper dig att bli av med mögelfläckar genom att få bort dem från vinylen. Om du använder en mikrofiberduk i stället för slipmedel skyddar du dina vinylsäten från repor, vilket är viktigt för att hålla dem i toppskick.

Följ stegen för att ta bort envisa mögelfläckar på dina båtsäten med hjälp av kommersiella fläckborttagningsmedel:

 1. Rengör vinylbåtstolen med en mjuk fuktig trasa.
 2. Behandla mögelfläckarna med hjälp av den kommersiella mögelborttagaren. Låt verka i minst 5 minuter.
 3. Skrubba den fläckiga ytan med hjälp av en svamp.
 4. När du redan har tagit bort mögelfläckarna kan du ta bort skräp genom att torka bort det från vinylen med hjälp av en mikrofiberduk.
 5. Gnugga nu försiktigt den magiska raderaren på de kvarvarande mögelfläckarna.
 6. Avlägsna lossnade mögel med mikrofiberduken.
 7. Applicera skyddssprayen för att undvika ytterligare skador.
  I den här tekniken förhindrar användningen av skyddsspray återkommande mögelfläckar och skyddar dina båtsäten mot UV-strålar från solen.

Tvätta bort nya mögelfläckar med mild diskmedel.

Även om användning av kommersiella fläckborttagningsmedel är ett bra botemedel kan användning av hemprodukter också lösa ditt problem med mögelfläckar. Med den här metoden kan du med hjälp av mild diskmedel enkelt få bort nyfläckad mögel från båtens vinylsäten.
Följande steg visar hur du tar bort mögelfläckar från vinylsätena på båten med hjälp av mild disktvål:

 1. Skapa en lösning av två till tre droppar mild diskmedel med ljummet vatten.
 2. Ta en svamp och blötlägg den med lösningen.
 3. Skrubba försiktigt det mögelfläckade området med hjälp av svampen.
 4. Skölj tvålresterna med vatten.

Eliminera mögelfläckar med alkohol och tvättmedel.

Envisna mögelfläckar är svåra att ta bort från vinyl. För att helt och hållet bli av med dem på ytan av ditt vinylbåtsäte använder du alkohol för att lossa dem. I den här metoden måste du använda tvättmedel för att lätta upp fläcken innan du applicerar alkohol på båtsätena.
Följ dessa steg för att lätta upp fläckar med hjälp av tvättmedel:

 1. Tillsätt en kopp tvättmedel till en halv liter vatten. Blanda så att det bildas ett lödder.
 2. Blötlägg den mögelfläckade vinylen med hjälp av lösningen.
 3. Skrubba området med en mikrofiberduk.
 4. Skölj området med vatten.
  Om fläckarna fortfarande finns kvar, fortsätt med dessa steg:
 5. Blanda lika delar vatten och alkohol till en lösning.
 6. Doppa en borste med mjuka borstar i lösningen och börja sedan skrubba på det fläckiga området.
 7. Skölj med rent vatten och torka med en ren handduk.
  Du kan använda vilken alkohol som helst beroende på vad du föredrar. Isopropylalkohol (rubbing alcohol) är dock det bästa valet eftersom den kan avlägsna fläckar och desinficera ytorna samtidigt. Du kan också använda vodka eller gin som alternativ.

Bli av med mögelfläckar med ammoniak

Ammoniak är bra på att ta bort mögel, men det kan skada vinyl, så gå försiktigt fram och se till att späda ut din lösning. Den här metoden använder ammoniak utspädd i vatten, inte den koncentrerade versionen, vilket gör den relativt säkrare att använda. I den här tekniken påskyndar ammoniak avlägsnandet av mögel genom att lyfta bort det från vinylen.
Här är stegen för att ta bort mögelfläckar på vinylytor med hjälp av ammoniak:

 1. Skrapa bort torra mögelfläckar från vinylbåtsstolarna med en borste med mjuka borstar.
 2. Gör en lösning med hjälp av en matsked ammoniak för varje ¼ kopp destillerat vatten. Blanda väl.
 3. Skrubba vinylen med lösningen med hjälp av en icke-slipande borste.
 4. Använd en ren, torr mikrofiberduk för att ta bort mögelrester och överflödig lösning från vinylen.
 5. Låt den torka.
  När du använder ammoniak måste du vara extremt försiktig eftersom denna kemikalie kan vara skadlig om den hanteras fel. Bär skyddshandskar och skyddsglasögon. Om du är orolig för att det ska skada dina säten kan du göra ett obetydligt fläcktest eller prova en av de andra metoderna i stället.

Vanliga frågor om mögelfläckar

Kan jag använda blekmedel för att ta bort mögelfläckar på vinyl?

Ja, även om det inte är idealiskt att använda blekmedel på vinylbåtstolar. Blekmedel torkar ut vinylsätet genom att ta bort den naturliga oljan från vinylen, vilket skadar din båt ännu mer. Även om det är en snabb lösning kan det göra mer skada än nytta, så det är bäst att helt undvika att använda blekmedel.

Hur ofta kan jag rengöra båtsäten av vinyl?

Att regelbundet rengöra vinylbåtstolar kan skada dem. Därför är det bäst att endast rengöra dina vinylbåtstolar när de blir synligt smutsiga. Experter rekommenderar att du rengör vinylsätena i din båt minst fyra gånger per år. Det är också idealiskt att rengöra sätena före och efter förvaring.

Vad orsakar mögelfläckar på vinylbåtstolar?

Den ständiga kontakten mellan vinylbåtsstolar och havsvattenstänk är den främsta orsaken till mögelbildning. Fukt kan också skapa en lämplig miljö för mögel att trivas, vilket är anledningen till att mögel ofta växer på dina båtsäten efter förvaring. Mögel behöver en fuktig miljö för att trivas, så förvara dina båtsäten på en torr plats.

Varför återkommer mögel hela tiden?

Den främsta anledningen till att mögel fortsätter att komma tillbaka även när du noggrant tar bort det är på grund av överflödig fukt och fuktiga förhållanden. Det är i denna miljö som mögel trivs bäst. Det är viktigt att regelbundet övervaka fuktnivåerna i ditt förvaringsutrymme och hålla det välventilerat för att förhindra att envisa mögel återkommer.

Slutliga tankar

Att ta bort mögelfläckar är en lätt uppgift, men att ta bort dem utan att äventyra ditt vinylbåtstols goda skick är det svåra. Använd en kommersiell mögelborttagare, diskmedel eller tvättmedel för att bli av med dessa mögelfläckar. Ta bort fläckarna så fort du ser dem, innan de fortsätter att växa. Och förvara dina sittdynor i en torr miljö där mögel inte trivs.

Recent Posts