Hur man tar bort fettfläckar från betong


Hur man tar bort fettfläckar från betong

Fettfläckar på betong är ganska svåra att ta bort. Det finns dock ett sätt att ta sig igenom det med hjälp av lämpliga metoder. Du kan använda ett omslag för att absorbera fettet på betongytan, eller en metod med bakpulver och trinatriumfosfat. Att använda kommersiellt avfettningsmedel är det enklaste sättet att ta bort fettfläckar, men kan också ersättas med vanlig bakpulver och vit vinäger.

Ta bort fettfläckar på betong med kommersiell avfettningsmedel

Ett kommersiellt avfettningsmedel gör din uppgift lättare när du tar bort fett. Dessa produkter är lätt tillgängliga på nätet eller finns i lokala butiker. Avfettningsmedlets verkan är att lyfta bort fläckarna från din betong, vilket hjälper dig att få tillbaka betongens rena och bästa skick.
En sak att tänka på med denna metod är temperaturen utomhus. Vi rekommenderar att avfettningsmedel endast används när temperaturen är över 50 grader Fahrenheit. Motiveringen bakom detta är att tillåta frigörandet av fett. Vid denna tidpunkt är det mycket lättare att avfetta den färgade betongen. Detta blir betydligt svårare vid kallare temperaturer.

Bortsett från detta måste du också ta bort föremålen som omger fettfläcken. Detta är ett sätt att skydda ytorna på dessa föremål från stänk när du gör denna metod.
Följ stegen nedan för att eliminera fettfläckar på betongytor:

 1. Späd avfettningsmedlet med rent vatten genom att blanda en del avfettningsmedel till fyra delar vatten. Volymen av denna utspädning är tillämplig när man tar bort envisa fettfläckar.
 2. Applicera utspädd avfettningsmedel på den fettfläckiga ytan och låt det sitta i en till tre minuter.
 3. När den tilldelade tiden har gått ut, applicera samma utspädda avfettningsmedel.
 4. Använd därefter en skrubbarborste för att gnugga bort fettfläckarna från din betong.
 5. Fortsätt att applicera det utspädda avfettningsmedlet tills du tar bort fettfläckarna.
 6. Skölj området du arbetat på med rent vatten för att ta bort resterande avfettningsmedel.
 7. Låt området torka.

Bli av med fettfläckar på betong med hjälp av bakpulverpölster.

Du vet att bakpulver är en viktig ingrediens vid bakning. Men du måste också ge den här produkten beröm för att den är en fantastisk fläckborttagare. Bakpulverpullis, eller pasta, drar ut fettfläckarna ur din betong genom att låta fläckarna fastna på den när den torkar upp.
Följ stegen nedan för att få tillbaka din betongytas optimala skick:

 1. Förbered ett poultice genom att gradvis tillsätta vatten och bakpulver. Fortsätt att göra detta tills omslagets konsistens är densamma som pannkakssmet.
 2. Rengör ytan på den fettfläckiga betongen med vanligt vatten innan du applicerar pastan.
 3. Lägg en generös mängd poultice på fettfläckarna.
 4. Ta tag i en plastfolie för att täcka poultice. Använd scotch tape för att fästa plastfilmens sidor.
 5. Lämna poultice på betongen över natten, eller mellan sex och åtta timmar.
 6. Återvänd och inspektera omslaget efter den nämnda tiden.
 7. Ta bort scotchtejpen och plastfolien för att frilägga omslaget.
 8. Skrapa av pastan från betongen med hjälp av ett trubbigt föremål.
 9. Gör dig av med skräpet och de använda materialen.
 10. Skölj därefter området och låt det torka.

Bekämpa fettfläckar på betong med hjälp av bakpulver.

Användningen av bakpulvergullet skiljer sig från användningen av enbart bakpulver. I den här metoden behöver du inte tillsätta vatten för att skapa en bakpulverpasta. Den här tekniken använder bakpulver som kan absorbera överflödigt fett och rengöra den fläck som den lämnat efter sig.
Följ dessa steg för att bekämpa fettfläckar på betongytor med bakpulver:

 1. Täck fettfläckarna med bakpulver. Låt det sitta i 30 minuter.
 2. Förbered en lösning genom att blanda varmt vatten och flytande tvål. Ingen exakt mängd behövs så länge lösningen kan bilda ett lödder (skummande vit massa av bubblor).
 3. Doppa en nylonborste i hinken som innehåller lösningen.
 4. Använd den indränkta nylonborsten för att skrubba bakpulveret mot den fettfläckiga betongen.
 5. Fortsätt skrubba i en cirkulär rörelse tills fettfläckarna försvinner.
 6. Skölj området och låt det torka.
  Den här metoden kräver ingen väntetid eftersom skrubben av fläcken hjälper till att påskynda avlägsnandet. Den är idealisk för att eliminera färska fettspill på betong. Att enbart använda bakpulver räcker dock inte för att avlägsna envisa gamla fläckar.

Vinn mot fettfläckar på betong med hjälp av trinatriumfosfat.

Du vet redan att bakpulver är en två-i-ett fettfläckborttagare för färska fläckar. Men eftersom gamla fettfläckar är svåra att ta bort med bakpulver kan du också använda trinatriumfosfat (TSP). När du kämpar mot fettfläckar på betong kan användningen av TSP fylla en tre-i-ett-roll. Samtidigt kan TSP avfetta din betong, avlägsna fettfläckarna och rengöra fettrester.
Nedan följer stegen för att ta bort gamla fläckar med TSP:

 1. I en hink gör du en lösning av en kopp trinatriumfosfat med en gallon vatten. Blanda väl.
 2. Tillsätt sågspån i hinken tills du når en tjock konsistens som en pasta.
 3. Täck den fettfläckiga ytan med trisodiumfosfatpastan.
 4. Låt pastan vara i kontakt med fläcken över natten.
 5. På morgonen skrapar du bort pastan från den fläckiga ytan.
 6. Skölj området och torka det med en ren trasa.
  Kom ihåg att när du gör den här metoden måste du använda skyddshandskar och ögonskydd, eftersom TSP kan vara skadligt om det hanteras felaktigt.

Vanliga frågor om fettfläckar

Hur kan jag minimera fläckar efter en incident med fettspill?

Först måste du applicera sågspån eller kattströ för att absorbera det överflödiga fettet och förhindra att det sätter sig. Du kan också använda vilken absorberande trasa eller pappershandduk som helst som alternativ. När du har begränsat utsläppet kan du prova några metoder för att ta bort fettfläckar, till exempel en bakpulverpasta.

Kan jag använda myrsyra för att ta bort fettfläckar på betong?

Ja. Att använda myrsyra är den vanligaste metoden när andra mildare tekniker för fläckborttagning inte lyckas avlägsna envisa fettfläckar på betongytor. Denna potenta syra kan rengöra fettfläckiga betongytor genom att orsaka syraätning på din betong. Den här metoden är dock inte idealisk för att avlägsna fläckar, eftersom det är extremt farligt att hantera muriatsyra.

Är det säkert att använda aceton när man tar bort fettfläckar på betong?

Ja. Det är relativt säkert att använda aceton, och det kan avlägsna fettfläckar genom att fläcken lossnar från betongen. Det kopplas vanligtvis ihop med andra produkter som kan avlägsna fläckar. Om du till exempel kombinerar aceton och bakpulver kan du skapa ett omslag som kan avlägsna gamla envisa fettfläckar på alla betongytor.

Inpackning

Ditt garage, din uppfart och din uteplats är de vanligaste betongytorna där fettfläckar kan uppstå. Oavsett om du använder ett kommersiellt avfettningsmedel eller en bakpulverpasta kan metoderna för att avlägsna den här typen av fläckar vara tidskrävande, men det finns inget annat sätt att effektivt avlägsna fettfläckar.

Recent Posts