Hur man tar bort tefläckar från plastmuggar


Hur man tar bort tefläckar från plastmuggar

Te är en älskad dryck av många människor över hela världen. Tyvärr kan detta lämna efter sig en oattraktiv brunaktig fläck på dina favoritkoppar eller muggar i plast. De vanliga rengöringsmetoderna som innefattar varmt vatten och diskmedel är inte tillräckliga för att ta bort denna typ av envisa fläckar medan skrubba med en boll av stålull kan lämna djupa skrapmärken. Vissa använder kanske klorin, vilket är en effektiv produkt, men det kommer att orsaka att färgerna bleknar och så småningom försämras plasten med tiden. Läs vidare för att lära dig hur du tar bort tefläckar från plastmuggar på rätt sätt.

Steg för att ta bort tefläckar från plastmuggar

Låt oss ta en titt på stegen för att ta bort tefläckar från plastmuggar med hjälp av bakpulver.

 • Fukta en rengöringsduk eller handduk med varmt vatten. Strö ut 2 matskedar bakpulver på trasan eller handduken.
 • Tvätta koppen med handduken eller trasan och var noga med de fläckiga områdena. Skölj noga och torka torrt när alla fläckar har avlägsnats.
 • Fyll koppen med varmt vatten och 2 matskedar bakpulver om det inte fungerade att tvätta koppen för att få bort fläckarna.
 • Låt denna lösning sitta i koppen i 30 minuter upp till en timme.
 • Inspektera koppen och upprepa processen vid behov.
 • Skölj koppen noggrant och torka den torrt när alla fläckar har avlägsnats.

Varför ger te fläckar?

Teets brunaktiga eller svarta färg gör det till en av de värsta syndarna när det gäller fläckar eftersom det kan fläcka nästan allt. I vissa delar av världen har te och kaffe använts som färgämne för kläder.
Anledningen till att tefläckar är svåra att ta bort på plast beror på polymerisering. Detta sker när två eller flera molekyler reagerar tillsammans och skapar en enda stor molekyl. I kaffe och te är den ena molekylen en organisk kemikalie som finns i dryckerna och den andra är syre. När fläcken lämnas kvar på en kopp under en viss tid ökar risken för att polymerisering sker, och desto större blir fläcken. Om fläckarna inte åtgärdas omedelbart kommer de att utvidgas med tiden tills hela koppen verkar vara helt fläckig.

Förebyggande av fläckar

Det är bättre att förebygga tefläckar på dina koppar. Det är bekvämare om du håller dina koppar och muggar rena allt eftersom du följer dessa tips.

 • Skölj koppen eller muggen ordentligt med vatten när du har druckit upp din dryck.
 • Om du märker en brunaktig ring runt toppen av din kopp eller mugg, skrubba den lätt med en svamp under kranen tillsammans med en liten mängd diskmedel.
  Med dessa tips kan du förhindra att fläckarna sätter sig och hålla dina koppar rena.

Hur får man bort tefläckar från Tupperware?

Tefläckar är troliga att uppstå bland dem som regelbundet njuter av drycken. Även tuffa ytor kan sluta med fläckar och plast är inte undantaget. Om plastbehållare som Tupperware får rätt vård och underhåll kan de hålla i många år. Även om tefläckar inte skadar dessa plastbehållare kan de vara oattraktiva att titta på.
Att bli av med tefläckar på Tupperware kan vara en utmanande prövning om du inte känner till rätt teknik. Låt oss börja rengöringsprocessen genom att använda någon av dessa tekniker nedan.

 • Skiva en citron på mitten och skura den över hela det fläckiga området på din Tupperware. Placera din plastbehållare utomhus i solen och låt den stå där tills solen går ner. Upprepa vid behov tills fläcken försvinner helt och hållet.
 • Kombinera bakpulver och bordssalt i lika stora mängder och tillsätt tillräckligt med vatten för att skapa en tät pasta. Skrubba det fläckiga området med en svamp eller en ren trasa som doppats i pastan tills märket försvinner och skölj sedan noggrant.
 • Fyll plastbehållaren med lemonad och låt den sitta i 10-15 minuter innan du tvättar den med varmt skummande vatten.
 • Häll 2 matskedar diskmedel i pulverform i plastbehållaren och tillsätt tillräckligt med varmt vatten för att helt mätta fläcken. Låt det dra in i minst 15 minuter innan du sköljer noggrant med rent vatten.
  Kom ihåg att undvika att använda starka kemikalier och slipmedel som kan skada din Tupperware.

Hur får man bort tefläckar från koppar?

När dina koppar väl har fått oattraktiva tefläckar kan du kolla in dessa rengöringstekniker som är lätta att följa med hjälp av produkter som du har hemma.
o Bakpulver. Detta är en av de rekommenderade multifunktionella rengöringsprodukterna som du har hemma. Det fungerar som ett milt slipmedel som arbetar på fläckar utan att orsaka skador på ömtåliga material.

 • Fukta koppens insida med kallt vatten och strö ut ett tunt lager bakpulver. Se till att fläckarna täcks helt och hållet.
 • Låt det sitta i några minuter.
 • Använd en svamp eller en trasa för att torka runt koppen. Du måste utöva en liten ansträngning när du skrubbar.
 • Tvätta efter att du använt ditt föredragna diskmedel.
  o Salt och vinäger. Med den här tekniken fungerar det även på fläckar på din kopp. Den liknar bakpulvermetoden, förutom att du fuktar koppens insida med vit vinäger och använder vanligt bordssalt i stället för bakpulver. Salt fungerar också som ett milt slipmedel som är mycket effektivt för att lyfta fläckar utan att orsaka några skador. Se till att tvätta kopparna noggrant efteråt med diskmedel.

Hur tar man bort istefläckar från plast?

Under sommaren njuter de flesta av ett uppfriskande iste, särskilt under lata eftermiddagar. Även om det är en utsökt dryck har den en tendens att ge fläckar på nästan allt den kommer i kontakt med, särskilt din favoritkanna i plast eller dina återanvändbara festmuggar.
Att bli av med fläckar på plast på grund av iste eller kaffe kan vara en utmanande prövning, men bestäm dig inte för att byta till en ny ännu. Lyckligtvis kan du eliminera de kvarvarande fläckarna genom att följa dessa steg.

 • Fyll din plastkanna eller dina plastmuggar med varmt vatten.
 • Tillsätt 2 matskedar torrt eller flytande diskmedel.
 • Låt denna blandning sitta i kannan i upp till 15 minuter.
 • Skölj kannan eller kopparna och fläckarna bör lyfta direkt från plasten.
 • Om fläckarna kvarstår upprepar du bara processen.

Slutgiltiga tankar

Tefläckar på din favoritmugg kan vara oönskade att se på i längden. Innan du bestämmer dig för att byta ut din kopp eller mugg mot en ny kan du fortfarande rädda din favoritkopp. Med de metoder som beskrivs om hur man tar bort tefläckar från plastmuggar kan du effektivt bli av med fläckarna och fortsätta att njuta av din dryck på din favoritmugg eller -kopp.

Recent Posts