Hur man tar bort tvättmedelsfläckar från kläder


Hur man tar bort tvättmedelsfläckar från kläder

Det primära målet med tvättmedel är att göra våra kläder rena, inte att fläcka och lämna fula fläckar på kläderna. Tyvärr kan dina kläder ibland se värre ut efter att du har tvättat dem på grund av tvättmedel. För att hjälpa till att bevara dina kläder ska du se till att snabbt ta bort tvättmedelsfläckar innan du bär dem.

Tvättmedelsfläckar kan tyckas svåra att ta bort, men du kan ta bort dem från dina kläder genom att blötlägga kläderna i en ättikslösning innan du sköljer dem med vatten. Diskmedel eller en pasta av ättika och bakpulver är också effektiva alternativ.

Läs vidare för att ta reda på hur du kan ta bort dessa envisa fläckar med dessa metoder.

Ta bort tvättmedelsfläckar från kläder med hjälp av vinäger

Vinäger är ett utmärkt medel för rengöring och deodorisering. Det spelar också en viktig roll när det gäller att ta bort fläckar. Den kan lösa upp tvättmedelsrester, vilket är anledningen till att den fungerar bra på tvättmedelsfläckar.

För att helt och hållet ta bort fläckarna ska du följa dessa procedurer. Det är enkelt, och du kan rocka din favoritklädsel igen minus fläckarna.

 1. Använd en tvål och gnugga in det fläckiga området med hjälp av en tvål.
 2. Tvätta om det med kallt vatten.
 3. Häll vit vinäger i en behållare. Mängden du använder beror på hur allvarliga fläckarna är på dina kläder.
 4. Placera dina kläder i behållaren och låt dem suga upp den vita ättikslösningen. Låt det sitta i 15 minuter, och låt det aldrig sitta i mer än 30 minuter eftersom det sprider fläckarna.
 5. Ta bort den om du märker att fläckarna försvinner.
 6. Skölj och tvätta kläderna med vatten.
  Den främsta orsaken till tvättmedelsfläckar är om din tvättmaskin har en tvättmedelsdispenser som inte fungerar som den ska. Dispensern kan blockera tvättmedlet från att lösas upp. Du kan rengöra den genom att använda en halv kopp vinäger och varmt vatten.

Flytande diskmedel är också effektivt för att ta bort tvättmedelsfläckar från kläder.

Att använda flytande diskmedel för att ta bort tvättmedelsfläckar är ett annat praktiskt tillvägagångssätt och är en relativt enkel process. Det har alkaliska egenskaper som kan lösa upp och neutralisera smuts och syror. Du behöver inte lägga kraft på att gnugga, och fläckarna försvinner lika enkelt som 1-2-3.

Följ proceduren nedan för att få optimalt resultat.

 1. Blötlägg det fläckiga området med varmt vatten.
 2. Lägg en liten mängd diskmedel på det fläckiga området.
 3. Gnugga det fläckiga området tills fläckarna inte längre syns.
 4. Om det rör sig om hårda tvättmedelsfläckar kan du försöka applicera lite flytande diskmedel igen. Fördubbla andelen flytande diskmedel den här gången.
 5. När fläcken äntligen försvinner sköljer du kläderna med vatten.
 6. Låt det lufttorka.

Ett huskurmedel mot tvättmedelsfläckar på kläderna.

Tyvärr kan ditt tvättmedel lämna små vita fläckar och förstöra dina kläder. För att få tillbaka din inre fashionista kan du följa denna enkla huskur.

 1. Gnugga det fläckiga området med en tvål. Du kan använda en borste med mjuka borst om du inte vill skrubba kontinuerligt.
 2. Om det fortfarande finns fläckar på tyget blandar du en halv kopp bakpulver och vit vinäger. Applicera pastan på det fläckiga området. Låt den sitta i tio minuter.
 3. Tvätta kläderna med tvål för att ta bort rester av bakpulver och vinäger.
 4. Använd kallt vatten för att tvätta dina kläder.
 5. Låt dem lufttorka.

Vanliga frågor om tvättmedelsfläckar

Varifrån kommer tvättmedelsfläckar?

Tvättmedelsfläckar kan komma av följande orsaker:

 1. Ditt tvättmedel löstes inte upp ordentligt. Fläckar uppstår vanligtvis om du använder kallt vatten för att tvätta dina kläder. Vissa tvättmedel behöver tid och värme för att lösas upp helt och hållet.
 2. Vattnet som du använder i din tvätt är hårt. Hårt vatten uppstår när vattnet inte är rent och innehåller mineraler. Det kan vara orsaken till att tvättmedlet inte löses upp ordentligt, vilket leder till tvättmedelsfläckar.
 3. Du har använt för mycket tvättmedel. Kom ihåg att för mycket av allting brukar inte vara bra. Om du använder för mycket tvättmedel leder det till fläckar, så följ instruktionerna som anges på ditt tvättmedel.

Är tvättmedelsfläckar på kläder permanenta?

Tvättmedelsfläckar är inte permanenta, men de kan vara svåra att ta bort. Därför är det bäst att göra sig av med fläckarna så fort du ser dem. Du kan bli av med dem genom att helt enkelt köra dem genom en cykel med enbart vatten eller med ättika och bakpulver.
Var observant på din automatiska tvättmaskin. Se till att din dispenser fungerar som den ska när du tvättar dina kläder. Rengör din tvättmaskin regelbundet för att undvika att få tvättmedelsfläckar på dina favoritkläder.

Varför får svarta kläder vita fläckar efter tvätt?

Det beror på tvättmedelsrester. För att undvika tvättmedelsfläckar ska du se till att tvättmedlet löses upp helt i vattnet när du tvättar dina kläder. Om vattnet är för kallt kan det hindra tvättmedlet från att lösas upp. Om du ständigt har detta problem kan du kontrollera din tvättmaskin eller byta tvättmedelsmärke.

Hur förhindrar du att kläderna får tvättmedelsfläckar?

Om du inte vill ta itu med att ta bort dessa fläckar på dina kläder kan du förhindra att dina kläder får tvättmedelsfläckar genom att tillsätta vit vinäger i din tvättlast i stället för mjukmedel. Detta kommer att mjuka upp kläderna och bryta ner tvättmedlet.
Du kan också prova att blanda vattenmjukgörare och en minimal mängd tvättmedel i en behållare med vatten. Placera dina kläder i blandningen så är det mindre sannolikt att det blir tvättmedelsfläckar.

Slutord

Förebyggande är alltid bättre än att låta tvättmedelsfläckar förstöra din modestil. Men om tvättmedlet ändå ger fläckar på dina favoritkläder behöver du inte oroa dig eftersom du kan ta bort dem med någon av de metoder som nämns ovan. Nöj dig aldrig med att bära kläder med tvättmedelsfläckar och rocka dina favoritkläder utan att vara orolig.

Recent Posts