Hur man tar bort tandkrämsfläckar


Hur man tar bort tandkrämsfläckar

Att borsta tänderna är en del av den dagliga munhygienrutinen, och tandkräm är en nödvändighet för en frisk andedräkt och en ren mun. Tyvärr hamnar tandkräm oundvikligen på dina kläder då och då. Som tur är kan det behandlas med enkla metoder med hjälp av produkter som du har hemma.

Det är ganska enkelt att ta bort tandkrämsfläckar från tyg och andra ytor. Du kan bara använda vanligt tvättmedel och några försiktiga gnuggningar. Att använda väteperoxid och vit vinäger är också ett enkelt och effektivt alternativ för att bli av med borttappad tandkräm.

Ta bort tandkrämfläckar på kläder med flytande tvättmedel

En av beståndsdelarna i vissa tandkrämer är titandioxidpulver, som fastnar på tygerna i dina kläder. I denna metod är användningen av flytande tvättmedel det enda sättet att lyfta tandkrämfläckar genom att lossa titandioxidpulverets grepp om tygerna. Du kan använda den här metoden när det gäller lätta och envisa tandkrämfläckar.

Behandling av lätta tandkrämfläckar med enbart tvättmedel

Detta är en försiktig metod där du använder flytande tvättmedel, eftersom lätta tandkrämfläckar är lätta att bli av med. Användning av en mikrofiberhandduk för skonsam skrubbning är idealisk när tandkrämfläckar finns på kläder eftersom den inte är slipande.

 1. Skrapa bort den torkade tandkrämen från kläderna med hjälp av en slö kniv.
 2. Fukta en ren trasa med ljummet vatten och använd den för att torka bort överflödiga tandkrämsfläckar från dina kläders tyg.
 3. Tillsätt 2 till 3 droppar flytande tvättmedel i en kopp vatten för att göra en lösning. Blanda väl tills det bildas ett lödder.
 4. Blöt en mikrofiberhandduk genom att doppa den i lösningen och använd den för att skrubba tandkrämsfläckarna på dina kläder.
 5. Efter 3 till 5 minuter sköljer du det fläckiga området genom att torka bort det skummande lagret som orsakats av skrubben med en ren, fuktig trasa.
 6. Häng upp kläderna efteråt och låt dem lufttorka.

Eliminera tandkrämsfläckar med hjälp av vit vinäger och tvättmedel.

Detta tillvägagångssätt använder omrörning för att bli av med fastsittande envisa tandkrämfläckar på tyger. Användningen av destillerad vit vinäger i den här tekniken fungerar också som en förbehandling för att avlägsna tandkrämfläckar på kläder. Detta beror på att ättika har en mjukgörande egenskap. Du kan använda denna metod på vita och färgade tandkrämstänkta kläder.

 1. Ta bort överflödig tandkräm på kläderna med hjälp av ett föremål med trubbig yta.
 2. Torka av det fläckiga området med en förfuktad trasa eller babyservetter.
 3. Gör en lösning genom att blanda en del destillerad vit vinäger med två delar vatten.
 4. Använd denna lösning för att fukta tandkrämsplasten. Låt den sitta i två till tre minuter.
 5. Gör sedan en blandning med hjälp av några droppar flytande tvättmedel med en kopp vatten.
 6. Fukta det fläckiga området (det område som du tidigare har fuktat med den vita ättikslösningen) med hjälp av blandningen som du har förberett.
 7. Skrubba området med en borste med mjuka borst i en minut eller två.
 8. Skölj området och låt det lufttorka.
  Om tvättmedlet appliceras direkt på kläderna krävs mer ansträngning vid sköljningen. För att minska arbetet måste du späda ut det flytande tvättmedlet med vatten när du använder någon av de två metoderna med flytande tvättmedel.

Användning av väteperoxid för att ta bort tandkrämfläckar på kläderna

Den här metoden är en desperat åtgärd när det är geltandkräm som är ansvarig för att kläderna fått fläckar. Vanligtvis är gel-tandkrämfläckar mer envisa och kan orsaka en djup missfärgning på dina tyger. Den här metoden använder väteperoxid för att bleka det missfärgade tyget. Med sin blekande effekt kan du bara använda den här metoden när du ska ta bort gel-tandpastafärgningar från vita kläder.

 1. Häll en generös mängd 3 % väteperoxid på en bomullstuss.
 2. Använd denna för att fukta det tandkrämsfläckiga området.
 3. Låt det sitta i minst två minuter.
 4. Skölj området med en trasa som är fuktad med ljummet vatten.
 5. Torka området genom att torka med en pappershandduk eller någon absorberande trasa.
  När man stöter på en gel-tandkrämfläck är det bättre att reagera snabbt för att förhindra att den sätter sig och orsakar missfärgning.

Ta bort tandkrämfläckar på mattor och klädsel

Även om det är en sällsynt händelse kan tandkräm också ge fläckar på mattor och klädsel. Dessa ytor kan inte utsättas för tvätt, så du måste arbeta flitigt med tandkrämfläckarna individuellt. För att avlägsna denna fläck från mattor och klädsel krävs ett försiktigt tillvägagångssätt för att undvika att dessa typer av tyger skadas ytterligare.

 1. Skapa en flytande mild diskmedel och en vattenlösning.
 2. Applicera denna lösning på de fläckiga platserna med hjälp av en ren trasa.
 3. Låt det sitta i en minut och torka sedan tandkrämfläckarna genom att göra en uppåtriktad lyftande rörelse tills tandkrämfläckarna är borttagna.
 4. Torka bort lösningen från din matta eller klädsel med hjälp av en pappershandduk.
 5. Skölj därefter området med en våt trasa.
 6. Föna om det är nödvändigt.
  Du kommer att märka att den här metoden liknar de tidigare förfarandena. Du måste dock betona den uppåtriktade lyftande rörelsen när du tar bort tandkrämsfläckar för att ta hand om dina tyger. Till skillnad från att ta bort tandkrämfläckar på kläder är det inte så viktigt att lossa den överflödiga torkade tandkrämen eftersom det kan innebära en risk för ytterligare skador.

Vanliga frågor om tandkrämfläckar

Kan tandkräm bleka svarta kläder?

Tandkräm gör inte bara fläckar på svarta kläder utan kan också bleka dem. Detta sker när blekande tandkräm kommer i kontakt med dina svarta eller mörkfärgade kläder. Anledningen till blekningen beror främst på väteperoxidsammansättningen i denna typ av tandkräm.

Hur tar man bort fläckar från blekningstandkräm?

Whitening toothpaste innehåller väteperoxid som kan ge fläckar på dina tyger och bleka dem samtidigt. För att snabbt avlägsna fläckar av blekande tandkräm måste du använda en flytande handtvål utan citrusfrukter för att avlägsna fläckarna innan blekningen sker. Du kan strikt följa dessa steg:

 1. Ta bort den blekande tandkrämen så snart som möjligt genom att torka av den med en fuktad trasa tills ingen överflödig tandkräm finns kvar.
 2. Gör en blandning av vatten och flytande handtvål.
 3. Doppa en svamp i blandningen.
 4. Skrubba det fläckiga området med hjälp av svampen.
 5. Skölj med en ren trasa som är fuktad med ljummet vatten och låt lufttorka.

Hur kan gel-tandkräm fläcka vita kläder?

Geltandkräm innehåller vanligtvis ett färgämne som ansvarar för eventuella missfärgningar på dina tyger vid långvarig kontakt. Färgämnet kan bilda strimmiga eller fläckiga fläckar på dina vita kläder, men du kan ändå ta bort det genom att använda flytande tvättmedel. Därefter måste du hänga kläderna i direkt solljus eftersom solstrålar har en naturlig blekande effekt, vilket kan ge dina vita kläder tillbaka.

Slutgiltiga tankar

Tandkräm är löslig i vatten, vilket även gäller för den fläck som den lämnar efter sig. Även om tandkrämsfläckar är lätta att ta bort med hjälp av vanliga hushållsprodukter behöver tandkrämsfläckar på vissa tyger särskild omsorg. I en sällsynt händelse som denna är det bättre att förlita sig på att proffs tar bort dem. Men oftast är tyger som fångat tandkrämsfläckar hanterbara med hjälp av enkla metoder.

Recent Posts