Hur man tar bort blekmedelfläckar från mattor


Hur man tar bort blekmedelfläckar från mattor

Mattor är ett vanligt inslag i många hem nuförtiden. Tyvärr är den mysiga golvvärmaren mycket mottaglig för fläckar. En av de mest irriterande fläckarna – blekmedel! Vad gör du om du råkar spilla blekmedel på din matta? Hur går man tillväga för att ta bort det? Är det möjligt?

Ta bort blekmedelfläckar från mattan genom att först suga upp så mycket av blekmedlet som möjligt. Rengör sedan området med en lösning av diskmedel och vatten eller en lösning av vinäger och vatten. Därefter kan du använda kritor eller hårfärg för att färga om området.

Olika sätt att ta bort blekmedelfläckar från mattor

Även om blekmedel fungerar utmärkt för att ta bort otäcka fläckar som du fick när du åt spaghetti, drack kaffe eller tog bort smuts från din favoritklänning, kan det också lämna fläckar efter sig självt. Om du råkar spilla det på din matta kommer det att skapa en fläck, men omedelbar åtgärd kommer att minimera skadan. För att hjälpa dig är här de olika sätten att ta bort blekmedelfläckar på din favoritmatta.

Ta bort blekmedelfläckar med tvättmedel och vatten

Om du råkar hälla blekmedel på din matta kan du fortfarande rädda dess färg genom att agera snabbt. Så här tar du bort blekmedelfläckar från mattor med vanligt tvättmedel och vatten.

 1. Använd en kall, fuktig handduk för att suga upp allt flytande blekmedel från mattan. Krama ihop den och blötlägg det drabbade området.
 2. Tryck på tyget med jämna rörelser och skrubba inte. Det kommer att förvärra fläcken.
 3. När tyget har absorberat fläcken blandar du flytande diskmedel och varmt vatten i en kopp. Du kan också använda destillerat vatten och vinäger som ersättning.
 4. Lägg din lösning av vatten och diskmedel på fläcken.
 5. Vänta i tio minuter och hämta en ren svamp för att torka av det våta området.
 6. Du måste använda kallt vatten när du tar bort rester av blekmedel.
 7. Upprepa processen tills du är nöjd med resultatet.

Ta bort blekmedelfläckar med hjälp av disktvål.

 1. I det ögonblick du ser blekmedelfläckarna ska du fläckar med en pappershandduk och vatten. Gör inte fläcken värre genom att gnugga in blekmedlet.
 2. Blanda en kopp varmt vatten med en kvarts matsked mild disktvål.
 3. Lägg lösningen på blekmedelfläckarna och låt den sitta i 5 minuter.
 4. Om blekmedelsfläckarna har torkat upp, använd en svamp eller en trasa för att gnugga dem, arbeta fläcken från utsidan till insidan.
 5. Använd kallt vatten för att skölja mattan och låt den torka.

Återfärgning av blekmedelfläckar

Leta upp dina sedan länge bortglömda konstförnödenheter. Kritor kan faktiskt hjälpa till att återställa färgen på ett blekt område. Kolla din samling och leta efter en färg som liknar mattans fibrer. Du kommer sedan att färga in det blekta mattområdet och efter det blanda in det i den omgivande mattan.

 1. Tryck en våt pappershandduk på området, så att den blir lätt fuktig.
 2. Använd den matchande kritan som du hittade för att färga det blekta området.
 3. Se till att du prioriterar fiberbasen och färglägger endast på fläcken och undviker det oblekta området.
 4. När du har färgat den blekta fläcken kan det resultera i en mörkare färg än resten av området. För att undvika detta kan du använda en fuktig handduk för att blanda färgen och sprida den över hela det drabbade området.
 5. Arbeta tills färgen har blandats till det andra området.
 6. Om fläcken ligger på ett omärkligt område kan du använda interiörfärg. När du applicerar ett tunt lager i färgen är det bäst att använda en finspetsad pensel.

Vanliga frågor om blekta fläckar

Kommer väteperoxid att bleka min matta?

Väteperoxid är ett kraftfullt medel som kan vara ett tveeggat svärd. Det kan hjälpa till att ta bort en fläck på din matta, men kan också färga mattan samtidigt. Se till att testa väteperoxiden på ett litet område av din matta för att se om den bleker.
Även om det kan fungera som ett snabbt botemedel är väteperoxid i allmänhet inte en bra idé för att ta bort blekmedelfläckar på mattan, eftersom det kan skada mattans fibrer.

Hur får jag min matta tillbaka till den ursprungliga färgen?

Det finns olika sätt att återge din matta dess ursprungliga färg. Förutom att färga in det blekta området med en krita kan du också använda hårfärg. Hitta ett färgämne som matchar mattan, gnugga in det, blanda det och använd sedan en hårtork för att blåsa torrt.

Hur städar man upp spilld blekmedel?

Blekmedel är frätande och irriterande för huden, ögonen och till och med lungorna. När du spiller blekmedel måste du rengöra det så snabbt du kan för att torka upp det och tvätta området med tvål och vatten efteråt. När det är på en hård yta är det en enkel process.

 1. Bär skyddsutrustning som handskar när du rengör spillt blekmedel.
 2. Ta en fuktig trasa och låt den absorbera blekmedlet på golvet. Du kan använda en diskbricka för att försiktigt föra över det till diskhon.
 3. Skapa en lösning av tvättmedel och vatten.
 4. Använd den för att rengöra det överblivna spillda blekmedlet på golvet.
 5. Använd en torr trasa för att torka den. Genom att se till att golvet är torrt kan du också undvika framtida olyckor.

Slutsats

Blekmedel har ingen färg och överför inte pigment. Istället är det ett färgstrippmedel som tar bort färger och nyanser. Det kan vara svårt att ta bort spilld blekmedel på mattan om du inte vet vad du ska göra eller om du låter det ligga länge. Allt du gör för att laga din matta är ett försök och misstag. Men att laga din matta är inte så svårt, så länge du följer processerna, är försiktig och studerar mattans material eller till och med de produkter som du ska använda.

Recent Posts