Hur man tar bort kaffefläckar från en mugg


Hur man tar bort kaffefläckar från en mugg

Det är mycket enkelt att ta bort kaffefläckar från muggar med vanliga ingredienser som du hittar i ditt kök. En enkel gnidning med en citron, ett dopp i vinäger eller salt eller en bakpulverpasta är alla effektiva sätt att ta bort kaffefläckar från din favoritmugg.

På en regnig morgon kallar stämningen ofta på en kopp kaffe. Även på vanliga morgnar väcker samma kopp dig och drar dig ur sängen. Att koffeinera medan du skjuter upp kan vara en varm och mysig upplevelse, men när din favoritmugg blir fläckig av kaffe kommer du förmodligen så småningom att välja att börja använda en annan ofärgad mugg. Men oroa dig inte din nya kopp är inte förstörd för alltid, du kan bli av med kaffefläckarna med några enkla steg.

Ta bort kaffefläckar på en mugg med hjälp av citron

Om du har en citron liggande i köket är det bara att ta den och följa den här enkla proceduren för att ta bort kaffefläckar från din favoritmugg.

 1. Skär citronen horisontellt i halvor.
 2. Använd någon grund behållare och pressa citronen så att saften frigörs.
 3. Ta en ren trasa och doppa den i citronsaften.
 4. När tyget är vått med citronsaft använder du det för att skrubba alla fläckar på din mugg.
 5. Du kommer att märka att fläcken försvinner något vid denna tidpunkt.
 6. Fortsätt gnugga tills ingen ytterligare fläck syns.
 7. Tvätta muggen och när den har torkat kan du använda den igen.

Ta bort kaffefläckar på en mugg med hjälp av vinäger.

Precis som den sura citronen kan en annan sur vätska också hjälpa dig. Den sura karaktären hos vit vinäger kommer att få bort den envisa fläcken från din mugg. Om du inte har tillgång till citron kan du använda destillerad vit vinäger i stället, och resultatet blir detsamma.

 1. Börja processen på samma sätt som du skulle göra en kopp kaffe.
 2. Fyll din fläckiga mugg med varmt vatten. Volymen kommer att bero på den sista kaffefläcken i din kopp. Om fläckarna endast finns i den nedre delen räcker det med en halvt fylld kopp med varmt vatten.
 3. När du har fyllt med varmt vatten tillsätter du vit vinäger. Ingen exakt mätning är nödvändig, se till att vattnet blir något grumligt när du tillsätter vinägern. Denna förändring i klarhet kommer att fungera som en signal.
 4. Låt blandningen av varmt vatten och vinäger stå kvar i minst 10 minuter.
 5. Efter att ha suttit under den tilldelade tiden häller du blandningen i diskhon. Och medan insidan av koppen fortfarande är fuktig av blandningen, börja skrubba med en slipande svamp och fläcken bör börja försvinna.
 6. Skölj slutligen koppen och tvätta den som du brukar diska.
  Vinäger har många användningsområden. Vissa människor kan bli förvirrade när de möter användningen av ättika i en procedur för fläckborttagning, men det är faktiskt en mycket effektiv och naturlig metod. Destillerad vit vinäger är ett måste i ditt kök.

Att använda salt och is för att ta bort kaffefläckar

Salt är en annan mycket enkel ingrediens som kan användas som fläckborttagare när det gäller kaffefläckar. Det är bara att ta fram saltet och ge kaffefläcken ett farväl. Kaffefläckar syns vanligtvis på insidan av din mugg, även om de också kan ses på utsidan. Oavsett var fläcken finns kan du alltid använda salt.

 1. Till att börja med ska du fukta insidan eller utsidan av din mugg där fläcken har bildats.
 2. Nästa steg är att strö salt på det fläckiga området.
 3. När saltet täcker området använder du en ren, torr trasa och gnuggar det.
 4. Skölj muggen då och då så att du kan observera hur fläcken försvinner.
 5. Om du blev av med fläcken sköljer du muggen. Men om det fortfarande finns en tunn fläck kvar, fortsätt att strö salt och skrubba med trasan.
 6. När fläcken har försvunnit helt och hållet sköljer du muggen.

Förutom ovanstående procedur med salt kan du också göra nedanstående teknik, som kräver ytterligare en komponent – krossad is.

 1. Placera salt i botten av muggen och krossad is ovanpå det.
 2. Använd plastfolie som lock och fäst det så att det inte faller ner när du börjar skaka.
 3. När salt och is är på plats och den tättslutande plastfolien täcker muggen skakar du muggen kraftigt.
 4. När du har skakat den tar du bort innehållet i muggen, tvättar den med ljummet vatten och skrubbar det fläckiga området.
 5. Efter att ha skrubbat området sköljer du det med rent vatten och diskmedel.

Användning av en bakpulvermetod

Bakpulver är ett vanligt botemedel när du ska ta bort fläckar från alla ytor. Här är hur du kan ta bort kaffefläckar med hjälp av bakpulver.

 1. Tillsätt gradvis vatten i en skål med en lämplig mängd bakpulver tills du når en pastakonsistens.
 2. Denna bakpulverpasta kan nu användas för att stryka på det kaffefläckiga området tunt.
 3. Använd en svamp och gnugga området försiktigt.
 4. Fläcken kommer så småningom att försvinna. Vid det här laget kan du skölja muggen och njuta av en kopp kaffe efteråt.

Vanliga frågor om kaffefläckar

Tar ättika bort kaffefläckar?

Ja, ättika är ett av de huskurer som kan ta bort kaffefläckar. Destillerad vit vinäger är den bästa typen att använda som fläckborttagare, på grund av dess sura egenskap. Den är också bekväm att använda och kräver inga komplicerade kunskaper eller utrustning. Andra typer av vinäger som äppelcider kommer inte att vara effektiva på samma sätt.

Hur rengör man kaffefläckar från en mugg i rostfritt stål?

Det är möjligt att rengöra en kaffefärgad mugg i rostfritt stål med enkla ingredienser som du kan hitta i ditt kök – bakpulver och ättika.

 1. Tillsätt bakpulver i den rostfria stålmuggen.
 2. Häll därefter den vita ättikan i det och låt den bilda bubblor.
 3. När bubblorna slutligen lägger sig, täck muggen med locket och skaka den.
 4. Släng ut blandningen och skölj muggen.
  Det viktigaste att komma ihåg med den här metoden för att ta bort kaffefläckar är att du måste låta bubblingen sluta innan du täcker muggen. Detta förhindrar risken för explosion på grund av reaktionen mellan bakpulver och vinäger.

Är kaffefläckar permanenta?

Nej, kaffefläckar är inte permanenta. Det finns många sätt att ta bort dem från alla ytor. Metoderna kan visserligen variera beroende på den fläckiga ytan, men det ändrar inte det faktum att kaffe inte är en livslång tragedi eftersom även vanliga kökskondomer som citron, salt eller bakpulver kan ta bort dem. Det finns också fläckborttagningsmedel på marknaden. Men om du vill bli av med dem på egen hand blir det en barnlek.

Slutliga tankar

Uppbyggnaden av kaffefläckar kan inte dölja den glädje som det innebär att dricka kaffe ur din favoritmugg. Det finns flera sätt att bekämpa den här typen av fläckar, som jämfört med andra fläckar är mycket lättare att hantera. Din dag är aldrig kort, och långa dagar av hårt arbete kräver oftast en stark och varm kopp kaffe från din favoritmugg.

Recent Posts