Hur man tar bort fläckar från Corelle tallrikar


Hur man tar bort fläckar från Corelle tallrikar

Corelle-fatroner är kända för sin hållbarhet och sina moderna mönster. De som har älskat sina Corelle-tallrikar i många år har märkt två former av missfärgning.
Det huvudsakliga problemet är inget annat än rostfläckar som sannolikt bildas på kanterna av tallrikar, koppar och skålar. Detta följs av tunna gråa linjer som vanligtvis dyker upp på tallrikar. Läs vidare för att lära dig hur du tar bort fläckar från Corelle tallrikar.

Vad är orsakerna till missfärgning?

När du hittar rostfläckar på dina Corelle-tallrikar är orsaken vanligtvis diskmaskinen. Hyllorna i de flesta diskmaskiner är gjorda av metall och belagda med vinyl för att skydda dem mot rost.
På lång sikt kommer denna vinylbeläggning att börja flisas och skalas bort. När detta sker kommer diskmaskinens ställen att börja rosta och eventuellt överföras till dina tallrikar. Som ett resultat kommer du att hitta små men tydliga rostfläckar på kanterna eller kanten av dina tallrikar. Om du handdiskar dina tallrikar och fortfarande märker rost på kanterna kan det vara dags att byta ut ditt torkställ.
När det gäller grå linjer är det troligt att du hittar dem på dina tallrikar. Dessa märken kan bildas när tallrikarna gnider mot metall. Den vanliga boven är inga andra än tandade metallknivar. Observera att missfärgningarna också kan bildas om dina Corelle-tallrikar utsätts direkt för metalldiskar i diskmaskinen. Det bästa sättet att minska dessa märken är att undvika att använda stekknivar på dina tallrikar och att fylla diskmaskinen på ett sätt där metallgrytor och kastruller inte kommer i kontakt med dina tallrikar under hela diskcykeln.

Rengöring av Corelle-fatessen

När dina Corelle-tallrikar har rostfläckar eller gråa märken rekommenderas att du använder ett icke-slipande rengöringsmedel. Om en svamp och minimal ansträngning inte kunde ta bort missfärgningen kan du använda en skrubber av nylon eller plast.
Du kan också blanda ditt rengöringspulver med en liten mängd vatten för att skapa en pasta. Applicera pastan jämnt på rost- eller gråfläckarna och låt den verka i några minuter innan du sköljer bort den. Använd inte några slipverktyg som en boll av stålull och andra typer av skursvampar eftersom dessa kan orsaka bestående repor på din disk.

Underhåll

När du har tagit bort rostfläckarna och de gråa märkena på dina Corelle-tallrikar är det dags att byta ut hyllorna i din diskmaskin. När du har nya ställen kommer dina tallrikar inte längre att få rostfläckar.
Om det finns sprickor, flisor eller djupa repor ska du sluta använda porslinet och göra dig av med det. Även om Corelle är ganska hållbar är den tillverkad av glas. De skadade bitarna kan splittras eller gå sönder oväntat och det är bäst att sluta använda dem.

Fläckar Corelle?

När Corelle utsätts för metallbestick kan den få gråa märken, särskilt på vita eller ljusa tallrikar samt i olika typer av Corelle-mönster.
Även om dessa märken eller fläckar inte alltid försvinner efter att tallrikarna tvättats i diskmaskin är de inte permanenta. Strö helt enkelt en liten mängd pulveriserad köksrengöringsmedel på en fuktig svamp och skrubba på märkena. Observera att rengöringsmedlets slipande rengöringskraft är tillräckligt stark för att gnugga bort dessa märken eller fläckar utan att skada dina Corelle-tallrikar.

Hur rengör man kanterna på Corelle-tallrikar?

Om du ska diska dina Corelle-tallrikar i diskmaskin ska du alltid kontrollera att de inte kommer i kontakt med metallgrytor och -pannor. Se till att de inte utsätts för det rostiga gallret i diskmaskinen.
Corelle tallrikar är lätta att rengöra, robusta och finns i olika stilar. Dessa tallrikar är inte benägna att rosta eftersom de inte innehåller några metallkomponenter. Om dina Corelle-föremål tyvärr utsätts för en gryta eller kastrull som är rostig kan rosten förflytta sig till dina fat. I de flesta fall kan du märka av rostmärken i alla kanter på dina Corelle-fat eller på deras botten.

 • Placera dina Corelle-tallrikar på en plan, ren yta. Använd gummihandskar så att dina händer är skyddade. Häll ½ tesked av ett icke-slipande rengöringsmedel på en nylonsvamp eller rengöringspad.
 • Skruva försiktigt på rostfläckarna med svampen eller rengöringspadden tills rostfläckarna är borta.
 • Upprepa steg 2 och 3 om det finns andra rostfläckar på ditt Corelle-fat.
 • Tvätta i varmt, skummande vatten.
 • Skölj noggrant med varmt vatten.
 • Använd en mjuk, ren trasa eller handduk för att torka fatet.

Hur får man bort gråa märken från tallrikar?

Metall, gråa märken på tallrikar uppstår när metall gnider mot tallrikens yta. I de flesta fall är det metallredskap som är boven i dramat – skedar, gafflar och knivar, men det kan uppstå med vilket metallföremål som helst. Följ helt enkelt denna rengöringsteknik som involverar produkter som du har hemma.

 • Kombinera 2 teskedar bakpulver med en tesked vatten för att skapa en pasta.
 • Tillsätt några droppar diskmedel på en skurplatta.
 • Applicera bakpulver direkt på fläckmärkena och skrubba.
 • Skölj noggrant med vatten och upprepa vid behov. Beroende på hur svåra fläckarna är kan det ta lite tid och ansträngning.
 • När de gråa märkena är borta, tvätta, skölj och låt torka.

Slutgiltiga tankar

Corelle-föremål kan i längden få oönskade gråmärken och rostfläckar. Även om de är lätta att rengöra och hållbara kan Corelle-faten bli skamfilade av dessa fläckar. Lyckligtvis kan du med hjälp av de metoder som beskrivs för att ta bort fläckar från Corelle-fatroner enkelt hålla dina fat fria från fläckar eller missfärgningar samt bevara deras orörda utseende.

Recent Posts