Hur man tar bort rostfläckar från grout


Hur man tar bort rostfläckar från grout

Det finns flera tekniker för att ta bort rostfläckar från fogmassa som du kan använda för att effektivt avlägsna dem. Flera produkter hävdar att de rengör och tar bort fläckar från fogmassa, men dessa kan vara för dyra för vissa. Som tur är finns det billiga rengöringslösningar som kan ta bort rostfläckar effektivt och samtidigt spara pengar. Läs vidare för att lära dig mer om teknikerna för att ta bort rostfläckar från fogmassa.

Hushållsprodukter som effektivt tar bort rostfläckar från fogmassa.

Vissa hushållsprodukter kan hjälpa dig att bli av med rostfläckar på fogmassa. Låt oss ta en titt på dessa produkter och hur du använder dem för att ta bort fogmassa.
Diskmedel
Diskmedel är ett användbart alternativ om du vill ta bort rostfläckar från fogmassa.

 • Förbered en lösning av 1 kopp vatten och 20 droppar flytande diskmedel. Häll upp i en sprayflaska.
 • Spraya lösningen på fogmassan och låt den sitta på plats i några minuter.
 • Med en svamp eller en borste med mjuka borstar gnuggar du bort eventuell kvarstående rost.
 • När fläcken är helt avlägsnad, skölj noggrant platsen med varmt vatten för att bli av med eventuell rost eller tvättmedelsavskum.
  Använd den här lösningen ofta som ett säkert men effektivt medel för att avlägsna grot.
  Tvättmedel
  Om du ska använda tvättmedel är det också effektivt för att avlägsna rostfläckar från fogmassa utan att skada dess yta.
 • Fukta platsen där fläckarna finns och strö ett lager tvättmedel i pulverform över den.
 • Låt det sitta på plats i några minuter och skrubba sedan med en svamp eller en borste med mjuka borstar för att arbeta in tvättmedlet i fläcken.
 • Fortsätt skrubba och upprepa vid behov tills fläcken har avlägsnats helt och hållet.
 • Skölj noggrant med varmt vatten för att avlägsna eventuell rost eller tvättmedelsskum.
  Väteperoxid
  Du kan också använda väteperoxid för att ta bort fuktfläckar från fogmassa.
 • Förbered en lösning av en kopp vatten och ½ kopp väteperoxid. Häll lösningen i en sprayflaska.
 • Spraya lösningen direkt på fogmassan.
 • Borsta platsen med en svamp eller en borste med mjuka borstar.
 • När fläcken är helt avlägsnad, skölj noga med varmt vatten för att eliminera eventuella rengöringslösningar eller rostrester.
  Du kan också använda den här lösningen för att bli av med mögel- eller mjöldaggsfläckar.

Kan vinäger förstöra din fogmassa?

När fogmassa inte har förseglats eller behöver förseglas på nytt bör den inte rengöras med ättika. Observera att ättika kan tränga in i utrymmen eller sprickor i fogmassan vilket leder till att den försvagas.
Med tiden kommer ättikan att försämra fogmassans allmänna skick genom att slita bort den eller etsa den. Om fogmassan har förseglats regelbundet är det inget problem att använda ättika för att rengöra den. Det rekommenderas att inspektera din fogmassa varje år för att kontrollera om den behöver förseglas på nytt.

Rengör tandkräm fogmassa?

När du rengör fogmassa är det viktigt att tänka på att du kan använda din vanliga tandkräm. Samma tandkräm som du använder för att rengöra dina tänder kommer säkert till nytta när du rengör en mängd olika saker i huset, inklusive fogmassa.
Tandkräm fungerar som ett milt slipmedel ofta gjort med bakpulver som gör sig av med tandplack. Denna slipande verkan gör underverk när det gäller att eliminera fläckar och skrapor på nästan alla ytor, till exempel skor och väggar. Använd helt enkelt en gammal tandborste när du rengör små föremål, inklusive fogmassa. Låt oss ta en titt på stegen när du använder tandkräm för att rengöra fogmassa.

 • Applicera lite vit tandkräm utan gel på fogarna.
 • Skrubba med en gammal tandborste.
 • När du är klar, blötlägg en trasa eller handduk i en lösning av diskmedel och vatten.
 • Torka av.

Hur rengör man fogmassa på djupet?

Regelbunden rengöring av fogmassa kan hålla den ren, men om det finns ett behov av djuprengöring kan vi ta en titt på dessa steg.

 • Torka av fogmassan med varmt vatten för att avlägsna allt ytligt smuts och smuts.
 • Välj ett rengöringsmedel för att rengöra fogarna. Du kan förbereda en lösning genom att kombinera en 50-50-blandning av vatten och vinäger i en sprayflaska.
 • Spraya på fogmassan och låt den verka i cirka 5 minuter och borsta sedan med en borste med mjuka borstar. Du kan använda en tandborste för att skrubba fogmassan. Om du vill ha extra skrubbarkraft kan du använda en elektrisk tandborste. Undvik att använda en metallborste eftersom den kommer att skrapa kaklet och slå bort bitar av fogmassan.
 • Skölj noggrant med varmt vatten.
  Du kan använda alla kommersiellt framställda rengöringsmedel för fogmassa eller utspädd blekmedel. Följ helt enkelt anvisningarna på förpackningen om hur du ska rengöra golvfogar. Ätande produkter måste användas sparsamt eftersom regelbunden användning kommer att erodera fogmassan.

Slutliga tankar

När du har oattraktiva rostfläckar på fogmassa bör du göra dig av med dem på en gång. Som tur är kan vissa hushållsprodukter effektivt ta itu med dessa fläckar. Med teknikerna för att ta bort rostfläckar från fogmassa kan du enkelt och effektivt hålla din fogmassa ren.

Recent Posts