Hur man tar bort gamla oljefläckar från betong


Hur man tar bort gamla oljefläckar från betong

Oljefläckar från en läcka eller ett oavsiktligt spill kan lämna ganska allvarliga fläckar, särskilt om du låter en oljefläck sitta länge på betongen innan du tar bort den. Vid denna tidpunkt kan det vara en utmaning att ta bort de mörka fläckarna från din betong. Men även om fläckarna är gamla och fastlagda kan de fortfarande avlägsnas med rätt teknik.

Det finns olika sätt att ta bort gamla oljefläckar från betongytor. De vanligaste metoderna är att använda ett bra avfettningsmedel eller en epoxifärg. Det går också att avlägsna mindre allvarliga fläckar med en tvättmedelsblandning eller en blandning av ättika, tvättmedel och diskmedel. Alla metoder kräver lite tid och ansträngning, men är inte omöjliga.

Hur man förhindrar att få oljefläckar på betong

Tumregeln för att hantera oljespill på betonggolv är att göra sig av med spillningen på en gång. Ju snabbare du reagerar på situationen, desto bättre. På så sätt kan du förhindra att överflödig olja sätter sig på betong.

Var medveten om högriskområden för oljefläckar och håll ett öga på dem. Ditt garage kommer förmodligen att sluta med att få fläckar av bensin. Samma sak gäller för din uteplats, där fett från en grill kan lämna en fläck efter sig.

 • Håll alltid rent i områden som är benägna att få fläckar.
 • När en oljefläck redan finns på din betong ska du aldrig låta vatten sitta på det fläckiga området. Långvarig kontakt kan leda till att vattnet tränger in i din betong och gör att fläcken tränger in i ytan.
 • Undvik att använda blekmedel på oljefläckar eller andra fläckar som din betong kan få. Blekmedel kommer bara att ta bort färgen på din betong eftersom de flesta av dem är grå.
 • Att prova starka kemikalier på betong kommer bara att förvärra ditt problem.
 • Använd inte en borste med hårda borst som stålull eller stålborste eftersom din betong kommer att bli skrapad.

Ta bort en gammal oljefläck

Det räcker med en vecka eller två för att olja eller fett ska sätta sig på din betong. Vid den här tidpunkten behöver du ett mer kraftfullt tillvägagångssätt för att behandla dessa. Du kan skilja en gammal fläck från en ny fläck genom att titta på fläckens färg. Vanligtvis är området med den gamla oljefläcken mörkare än den övriga delen av din betong. En del olja orsakar också svärta när den lämnas kvar.

Följ dessa steg för att ta bort gamla oljefläckar från din betong:

 1. Ta bort smuts och skräp från betongens yta.
 2. Spraya ett avfettningsmedel på det fläckiga området.
 3. Låt avfettningsmedlet verka i minst 5 minuter eller tills det har mättat det färgade området helt.
 4. Torka av avfettningsmedlet. Du kan också skrubba det med en mjukborst eller en svamp, beroende på instruktionerna på avfettningsmedlet du har använt.
 5. Moppa det fläckiga området för att ta bort avfettningsmedlet och använd sedan en dammsugare eller en torr trasa för att torka området.
  Om fläcken fortfarande finns kvar ska du upprepa processen. Ett effektivt avfettningsmedel tar dock bort det ytliga skiktet av fläcken efter en användning. Vissa kommersiella avfettningsmedel rekommenderar en gradvis borttagning av fläcken för optimalt resultat.

Ta bort grillfett från betong

Att fullända konsten att grilla tar lite tid och tyvärr kan köttets smakrika safter hamna på din uteplats. Var försiktig så att detta inte händer, för då kan du bli tvungen att hantera en fläck i stället för att njuta av din grillning. Om det ändå skulle hända är det här stegen för att ta bort dem:

 1. Hämta tvättmedel och vatten.
 2. I en skål förbereder du en blandning av båda. För att göra en pasta, tillsätt gradvis vatten till tvättmedlet efter varje blandning.
 3. Applicera pastan på det område som haft kontakt med fett.
 4. Täck hela området med minst en extra centimeter på varje sida.
 5. När området är helt täckt med pastan täcker du det med plastfolie. Säkra plastfilmens kanter med tejp och låt det stå över natten.
 6. Nästa dag ska du skrubba området och skölja med vatten.

Att hantera oljebaserade fläckar tar mycket tid, från beredningen av blandningar till applicering och borttagning. Om du tycker att den här metoden är obekväm kan du använda ett avfettningsmedel och helt enkelt följa tillverkarens anvisningar.

Vanliga frågor om oljefläckar

Tar vinäger bort oljefläckar från betong?

Ja, ättika kan hjälpa till att ta bort oljefläckar från dina betonggolv, men inte på egen hand. Efter att ha låtit vätskan absorberas av sågspånet måste du göra en blandning av vatten, tvättmedel, diskmedel och vit vinäger, som hjälper till att ta bort fläcken.
Följ dessa steg:

 1. Ta bort överflödig olja genom att täcka området med oljefläcken med sågspån, vilket gör att sågspånet kan absorbera oljan.
 2. Låt det stå över natten.
 3. Ta bort sågspånet nästa dag.
 4. Eftersom oljan redan finns i sågspånet ska du använda en sopskyffel när du tar bort det så att det inte kommer i kontakt med andra betongytor.
 5. I en behållare förbereder du en blandning av ½ tesked tvättmedel, 2 koppar vatten, ¼ tesked flytande diskmedel och två matskedar vit vinäger.
 6. Använd den beredda blandningen som rengöringsmedel och skrubba sedan området med en borste.
 7. När det inte finns någon kvarvarande olja sköljer du området och övervakar det tills det torkar.

Vad orsakar svarta fläckar på betong?

Det kan finnas många orsaker till att din betong svartnar. När en svart fläck upptäcks i garaget eller på uppfarten är den mest sannolika orsaken förorening med olja eller fett. Om en svart fläck upptäcks i ett fuktigt område där det sällan finns solljus kan den orsakas av lav, som är en organism som växer i fuktiga områden.

Kan man måla över oljefläckar på betong?
Ja, viss färg kan användas för att dölja envisa oljefläckar på betong. Vanlig färg fastnar inte helt på betong med en gammal olje- eller fettfläck. Du behöver en hårdare färg som är avsedd för den typen av yta: en epoxifärg.

 1. Tvätta den oljefläckiga betongen med din vanliga tvättlösning.
 2. Försök att etsa ytan på det fläckiga området för att ta bort fläcken. Det är okej om du inte kan få bort olje- eller fettfläckarna helt och hållet.
 3. Använd den mängd epoxifärg som rekommenderas på etiketten och rulla över det fläckiga området på samma sätt som du skulle göra med vanlig färg.
 4. Låt det torka.

Slutgiltiga tankar

Gamla oljefläckar på din betong kan bli en synvilla. Lyckligtvis är det inte en omöjlig uppgift att ta bort dem. Med våra botemedel till hjälp kan du nu ta bort dessa envisa oljefläckar från dina en gång felfria betongytor.

Recent Posts