Hur man tar bort rostfläckar från glasfönster


Hur man tar bort rostfläckar från glasfönster

Glasfönster kan med tiden få rostfläckar. Om det finns metalldetaljer runt eller på fönstren ger det en klassisk touch till ditt hus. Tyvärr kan dessa accenter bli rostiga med tiden och rosten kan droppa eller överföras till ytan på dina glasfönster. Dessa fästen är ansvariga för de oönskade rostfläckarna på glaset.
Det är viktigt att notera att rost är en typ av organisk fläck som måste avlägsnas omedelbart så att den inte överförs från ditt fönster till en annan yta. När du tar itu med rostfläckarna måste det göras försiktigt för att undvika skador eller repor på dina glasfönster. Glöm inte att ta hand om metallföremål i närheten för att förhindra framtida överföring av rost. Läs vidare för att få veta hur du effektivt tar bort rostfläckar från glasfönster.

Steg för att ta bort rostfläckar från glasfönster

Glasfönster ger varje hus en tilltalande touch. Tyvärr kan de bli oattraktiva att titta på när de väl blir fläckiga. Låt oss nu ta en titt på stegen för att ta bort rostfläckar från glasfönster.

 • Förbered en lösning genom att blanda ¼ kopp majsstärkelse, 1 kopp vit vinäger och ½ kopp ammoniak i en skål och rör om ordentligt. Denna lösning kommer att eliminera rostfläckar och rengör glaset på samma gång.
 • Använd en luddfri trasa. Doppa den i lösningen och vrid ut överskottet. Torka av fönstren och var noga med de fläckiga områdena. Skölj trasan med vatten vid behov och applicera mer lösning och fortsätt torka tills rostfläckarna är borta.
 • Gnugga in en halverad citron på alla envisa fläckar på fönstret. Observera att citron är en naturlig rostborttagare.
 • Använd en ren, fuktig trasa för att skölja bort citronsaften och rengöringslösningen från fönstret. Se till att du sköljer trasan ofta.
 • Använd en skrapa för att torka det färgade fönstret. Det rekommenderas att placera skrapan högst upp på fönstret och röra sig mot botten. Torka av ditt rakelblad med en ren handduk efter varje svepning på glaset.
 • Använd en handduk för att torka glasfönstrets kanter eller andra områden där fukt kan dröja kvar efter att du har använt skrapan.

Hur man blir av med rostfläckar med diskmedel

 • Använd en ren trasa för att applicera flytande diskmedel på det fläckiga området. Gnugga fläcken i cirkulära rörelser för att lossa den från glaset.
 • Gnugga försiktigt fläcken med en boll av superfin stålull om spår kvarstår. Undvik att trycka för hårt eftersom det kan skada glaset.
 • Skölj platsen med rent vatten och torka den noggrant med en ren trasa.

Behandling av rostfläckar med oxalsyra

 • Förbered en lösning genom att blanda ¼ kopp oxalsyrabaserat rengöringsmedel med 1 liter vatten.
 • Blötlägg en ren trasa i lösningen och applicera den direkt på det fläckiga området.
 • Gnugga trasan på det fläckiga området.
 • Skölj området noggrant med rent vatten och torka med en trasa eller handduk.

Kan jag använda majsstärkelse på rostfläckar?

Vid rostfläckar på glasfönster använder du majsstärkelse som en av ingredienserna när du förbereder en rengöringslösning.
Kombinera helt enkelt ¼ kopp majsstärkelse, ½ kopp ammoniak och 1 kopp vit vinäger i en liten bassäng eller skål och rör om ordentligt. Använd denna lösning för att ta bort eventuella rostfläckar på dina glasfönster.

Kan jag använda ammoniak för att ta bort fläckar på glas?

Om du har att göra med envisa fläckar på glas, särskilt rostfläckar, kan du använda ammoniak.

 • Förbered en lösning genom att blanda 2 matskedar ammoniak med 4 koppar varmt vatten.
 • Mätta det fläckiga området med denna lösning.
 • Blotta av platsen med en vit handduk, en trasa eller pappershanddukar.
 • Skölj stället noggrant med kallt vatten.

Hur kan jag undvika rostfläckar på glas?

Det finns olika faktorer som gör att dina glasfönster får rostfläckar. Det är viktigt att notera att rost inte bildas på glaset, men att rost kan droppa på glasfönstren, vanligen från metallföremål som takrännor, prydnadsföremål eller ljusarmaturer.

Slutliga tankar

När dina glasfönster hamnar med rostfläckar kan de göra dina fönster oattraktiva. På lång sikt kan de fläckiga fönstren påverka husets övergripande utseende. Med de metoder som diskuterats om hur man tar bort rostfläckar från glasfönster kan du enkelt ta itu med fläckarna och återställa det rena och orörda utseendet på dina fönster.

Recent Posts