Hur man tar bort vattenfläckar från marmor


Hur man tar bort vattenfläckar från marmor

Grumliga vattenfläckar tar bort glansen på bänkskivor, golv, badrum och duschar i marmor. Du kan avlägsna vattenfläckar från dina marmorytor med hjälp av ett bakpulverplåster, alkohol eller din egen marmorrengöringslösning. Det är också lätt att avlägsna lätta vattenfläckar med hjälp av endast majsstärkelse eller pulveriserad vitkrita.

Du kan avlägsna dessa tråkiga vattenfläckar med hjälp av lättillgängliga och bekväma hemprodukter och genom att följa de stegvisa processerna nedan.

Bakpulver hjälper marmorytor att hålla sig fria från fläckar

Bakpulver är mer än en bakningsingrediens. Du kan också använda det för att bli av med vattenfläckar på din marmor. Denna metod har två tillvägagångssätt – den ena använder en kortverkande bakpulverpasta och den andra kräver en längre tid, där man använder en bakpulverpölsa för att lyfta vattenfläckar.

Ta bort vattenfläckar på marmor med bakpulverpasta

När det gäller lätta vattenfläckar kan du använda tekniken med bakpulverpasta. Den här tekniken är en kortare metod för att ta bort vattenfläckar. Använd endast denna metod när du tar bort vattenfläckar på polerad marmor.

 1. Blanda två matskedar bakpulver i en skål med en matsked kallt vatten till en pasta. Om den inte har önskad konsistens, tillsätt gradvis små volymer varmt vatten tills det blir en pastaliknande konsistens.
 2. Spraya tillräckligt med vatten för att fukta vattenfläckarna och häll sedan bakpulverpastan på den vattenfläckade marmorn.
 3. Gnid bakpulverpastan mot vattenfläckarna med en icke-slipande borste.
 4. Skölj marmorn för att avlägsna bakpulverpastan med hjälp av en svamp fuktad med destillerat vatten.
 5. Torka marmorn med hjälp av en mikrofiberhandduk.

Längre verkande bakpulverplockning.

Du kan modifiera tekniken med bakpulverpasta när vattenfläckar på marmor är envisa eller redan sitter fast. I den här metoden måste du använda bakpulver poultice (en mjuk eller fuktig materialmassa som används för att behandla fläckar). Även om den här metoden kan verka som bakpulverpasta, fungerar bakpulverpölstret som en improviserad tejp som överför vattenfläckar från marmorn till pölstret. Det är därför som vattenfläckarna avlägsnas tillsammans med omslaget.

 1. Skapa en poultice genom att blanda två eller tre matskedar bakpulver med rikligt med kallt vatten för att bilda en pasta.
 2. Fukta vattenfläckarna genom att spraya vatten på dem.
 3. Täck vattenfläckarna med omslaget som är lika tjockt som ett mynt.
 4. Slå in om omslaget med plast och försegla kanterna med scotch tape.
 5. Låt det vara över natten.
 6. På morgonen tar du bort plastfolien och skrapar av omslaget med hjälp av en spatel.
 7. Häll mild diskmedel på marmorn och rengör området för att ta bort överflödigt poultice på marmorn med en fuktig svamp.
 8. Torka med hjälp av en mikrofiberhandduk.

Ta bort vattenfläckar med vanlig sprit.

Förutom att desinficera dina händer eller desinficera ytor kan du också använda gnidningsalkohol för att ta bort vattenfläckar vid sidan av marmorytor. I den här metoden måste du späda ut spriten i vatten för att undvika att skada den porösa marmorn.

 1. Fyll en sprayflaska med ¼ rubbing alcohol, ½ vatten och fem droppar flytande diskmedel. Skaka sprayflaskan tills det är blandat.
 2. Spraya generöst lösningen på vattenfläckarna.
 3. Torka bort vattenfläckarna med en ren, mjuk trasa.
 4. Skölj slutligen marmorn och torka den med en mikrofiberhandduk.

Enkel borttagning av fläckar med majsstärkelse

Majsstärkelse används vanligen i tekniker för att avlägsna fett och olja, men är också användbart för att effektivt eliminera fläckar orsakade av vattenfläckar. I den här metoden måste du förbehandla vattenfläckar med majsstärkelse för att lossa bundna mineraler från ackumulering och skiktning av gamla vattenfläckar.

 1. Fukta marmorvattenfläckarna genom att spraya destillerat vatten på dem.
 2. Damma vattenfläckarna med precis tillräckligt mycket majsstärkelse för att täcka dem tunt.
 3. Låt det stå i 24 timmar.
 4. Skrapa sedan majsstärkelsen med en spatel och torka bort överskottet med en fuktad svamp.
 5. Rengör marmorytan med destillerat vatten och torka den med en mikrofiberhandduk.

Skapa en ättikssprutlösning för att ta bort fläckar

Om vattenfläckar gör din marmor mindre perfekt kan det sluta med att du letar i en lokal butik efter en rengöringslösning för marmor. Men du kan faktiskt göra en sådan direkt hemma. Den här metoden lär dig hur du gör en egen marmorspraylösning för marmor. Du kan förvara spraylösningen precis som de kommersiella lösningarna och använda dem närhelst de behövs.

 1. Öppna en sprayflaska och fyll den till hälften med destillerad vit vinäger och hälften destillerat vatten för att skapa en lösning.
 2. Tillsätt några droppar mild diskmedel i spraylösningen.
 3. Återkika sprayflaskan och skaka för att blanda ingredienserna.
 4. Spraya lösningen på vattenfläckarna.
 5. Låt det sitta i en minut och skrubba sedan den vattenfläckiga marmorn med en svamp fuktad med destillerat vatten.
 6. Skölj marmorn med destillerat vatten och torka den med en mikrofiberhandduk.
  Se till att du endast använder utspädd ättika på dina bänkskivor, eftersom ren ättika är för sur och kan skada dem.

Ta bort lätta vattenfläckar på marmor med hjälp av krita

Kritmetoden kan endast ta bort lätta vattenfläckar på polerad marmor. Även om den inte är effektiv när det gäller att eliminera envisa vattenfläckar är det fördelaktigt att använda kritpulver eftersom det inte finns någon chans att det kan lämna repor efter sig.

 1. Krossa tre bitar vit krita med hjälp av en mortel och stöt och överför den pulveriserade vita kritan på en liten tallrik.
 2. Strö kritpulvret på vattenfläckarna.
 3. Fukta en bomullstuss och använd den för att gnugga kritpulvret mot den vattenfläckiga marmorn cirkulärt.
 4. Rengör marmorytan med destillerat vatten och torka med en mikrofiberduk.

Vanliga frågor om vattenfläckar

Kan man använda citron och vinäger för att ta bort vattenfläckar på en bänkskiva i marmor?

Nej, användning av sura vätskor som vinäger och citronextrakt kan bilda missfärgningar på marmorbänkskivor, särskilt när vattenfläckar finns på opolerad marmor. Dessa ämnen lämnar också repor på polerad marmor.
Det finns dock fortfarande vissa metoder som kräver användning av ättika, trots dess negativa bieffekter. Det är värt att notera att du måste späda ut vinägern med vatten för att neutralisera dess surhet eftersom ämnen med neutralt pH är bäst för marmorytor.

Är det säkert att använda bakpulver för att bli av med vattenfläckar på marmor?

Ja, men du måste blanda det med vatten. Enbart bakpulver kan binda sig till marmorns yta och orsaka tråkig etsning efter torkning. Det är därför du måste använda en bakpulverpasta och inte vanlig bakpulver, som är för hård.
När bikarbonatpastan torkar kommer etsning inte att uppstå eftersom du enkelt kan ta bort den torkade pastan, precis som du skulle ta bort en bakad kaka. Dessutom åtföljs metoden med bakpulverpasta av en sista sköljning med mild diskmedel, vilket garanterar att resterande bakpulver avlägsnas noggrant.

Fungerar fin stålull för att ta bort vattenfläckar på marmor?

Du kan använda fin stålull när du tar bort vattenfläckar på marmor, men det är inte en rekommenderad metod. Även om din marmor har envisa vattenfläckar är vissa förfaranden mycket säkrare för din marmor. Men i desperata tider kan fin stålull ta bort envisa vattenfläckar på slipad marmor eller marmor som inte är polerad. Använd det inte på polerad marmor, för då kommer du att repa den.
Följ de här stegen på opolerad marmor:

 1. Häll små mängder vatten på ytan som omger den envisa vattenfläcken, men inte på själva fläcken.
 2. Gnugga vattenfläckens periferi i en cirkulär rörelse och sedan inåt, så att vattnet rör sig mot centrum.
 3. Fortsätt gnugga tills fläcken inte längre är synlig och vattnet har avdunstat efter konstant omrörning.

Slutgiltiga tankar

Perfektion, renhet och elegans är en livslång tillgång hos marmor som sträcker sig till alla ytor som tillverkas av denna sten. Vattenfläckar devalverar din marmor och det kan äventyra alla dessa egenskaper om du låter dessa fläckar sätta sig. Men det gör du inte, eftersom metoderna som tar bort vattenfläckar är lätta att följa och du kan hitta ingredienserna hemma. När du framgångsrikt har blivit av med vattenfläckar måste du underhålla marmorn så att dess skönhet aldrig kommer att blekna. Torka bort eventuell väta omedelbart så att fläckar inte blir kvar.

Recent Posts