Hur man tar bort morotsfläckar


Hur man tar bort morotsfläckar

Morötter är mycket bra för synen, men deras pigment kan ge upphov till fläckar som är svåra att ta bort. Fläckarna från orange grönsaker som morötter, sötpotatis och pumpor orsakas av betakarotenpigmentet. Kom ihåg att detta pigment är bra för nattseendet men inte på dina kläder där fläckarna det avsätter kan vara svåra att hantera. Läs vidare för att lära dig mer om hur du kan ta bort morotsfläckar.

Att ta hand om morotsfläckar på tvättbara plagg

Om din vita favoritskjorta slutar med en morotsfläck, låt oss ta en närmare titt på stegen för att ta bort den.

 • Förbehandla fläcken med vinäger eller citronsaft för att bryta ner den. Låt den sitta på plats i 5 minuter.
 • Skölj grundligt med vatten för att säkerställa att syran inte skadar plagget. I de flesta fall kan förbehandlingen lossa fläcken.
 • Spola av fläckens undersida med en lösning som innehåller en matsked tvättmedel med 3 koppar varmt vatten. Tvätta därefter som vanligt.
 • Om fläcken dröjer sig kvar kan du behandla platsen med ett enzymbaserat fläckborttagningsmedel som innehåller pektinas. Låt det dra in på plats i 15 minuter. Tvätta efter som vanligt.
 • Om fläcken kvarstår är det sista alternativet att använda ett syresatt blekmedel som klorblekmedel eller väteperoxid. Eftersom dessa produkter kan orsaka färgförlust måste du först testa på en dold plats. Applicera en utspädd blekningslösning eller väteperoxid på fläcken. Fördjupa inte tyget i mer än en minut och spola med varmt vatten.
 • Tvätta plagget som vanligt. Undvik maskintorkning om inte fläcken är helt borta.
 • Om fläcken har försvunnit helt och hållet kan du köra den i en torktumlare.

Hur man tar bort morotsfläckar på möbler

 • Blotta av platsen för fläcken med en ren vit trasa eller handduk.
 • Blanda 2 koppar kallt vatten med en matsked flytande diskmedel. Blötlägg en vit trasa i lösningen och vrid ut överskottet. Badda lätt med trasan på fläcken.
 • Torka av med en ren trasa tills vätskan är helt absorberad. Upprepa processen vid behov tills fläcken är borta.
 • Gör dig av med eventuella rester av rengöringslösningen från klädseln genom att dutta platsen igen med en annan trasa som sköljts i kallt vatten.
 • Torka fläcken torrt.

Ta bort morotsfläckar på mattor

 • När morötter lämnar fläckar på mattan ska du dutta platsen med en vit bomullsduk eller handduk.
 • Förbered en lösning som innehåller 1 tesked diskmedel och en kopp vatten. Badda på platsen för fläcken på mattan med en ren vit trasa.
 • Fortsätt att arbeta in lösningen i fläcken med trasan. Det rekommenderas att börja vid ytterkanten och arbeta inåt.
 • Skölj genom att klappa av med vatten och torka av tills den torkat upp helt och hållet.
 • Om fläcken kvarstår kan du använda 3 % väteperoxid, men du bör först testa på ett dolt område och låta det torka. Om färgen inte förändras ska du knacka på fläcken med väteperoxid.
 • Låt den sitta kvar i en minut. Skölj ut genom att klappa med vatten och torka av tills den är torr.

Hur tar man bort morotsfläckar från barnskedar?

Även om morötter är goda och hälsosamma har de en nackdel, nämligen att de färgar av sig på plast, inklusive barnskedar. Precis som andra grönsaker innehåller morötter naturliga färgämnen som kan missfärga vissa material, inklusive plast. Eftersom plast är porös kan den lätt ta emot färgämnen. Låt oss nu ta en närmare titt på de olika metoderna för att ta bort morotsfläckar från plastskedar för barn.

 • Tillsätt 1 oz vegetabilisk olja i en bassäng. Doppa in en pappershandduk eller bomullsboll tills den är genomdränkt av oljan. Pensla fläcken på babyseden tills den försvinner helt och hållet. När den har försvunnit tvättar du den med vatten och tvål för att bli av med oljan.
 • Tillsätt vatten och diskmedel över platsen för fläcken. Skrubba med en svamp eller borste på fläcken tills den har försvunnit och skölj sedan noggrant. Tvålens avfettande egenskaper kan bryta igenom morotens naturliga oljor vilket kan avlägsna fläcken.
 • Tillsätt 1 oz isopropylalkohol i en liten bassäng. Doppa ner en bomullsboll i vätskan. Dutta bomullsbollen på fläcken och gnugga den fram och tillbaka. Fortsätt att skrubba tills fläcken är borta och tvätta med tvål och vatten för att få bort eventuella rester av alkoholrester.

Hur får man bort morotsfläckar från en juicepress?

När du har en juicepress hemma kan det vara en prövning att hamna med morotsfläckar på den. Låt oss ta en närmare titt på några tekniker för att ta bort morotsfläckar på din juicepress.

 • Ta isär din juicepress och blötlägg delarna över natten i en lösning av ½ flytande tvättmedel och ½ gallon vatten. Skrubba delarna noggrant. Det rekommenderas att blötlägga delarna en gång i månaden för att förhindra uppkomsten av framtida fläckar.
 • Blötlägg juicepressens delar i en lösning av vinäger och vatten över natten. Applicera olivolja på en ren trasa och torka av delarna tills alla fläckar har avlägsnats.
 • Bakpulver kan också användas när du ska bli av med morotsfläckar på din juicepress. Förbered en blandning av 16 oz ljummet vatten och 4 matskedar bakpulver. Doppa ner delarna på juicepressen över natten och tvätta dem med tvål och vatten. Gnugga torrt med hjälp av en ren trasa.

Gör morotsjuice fläckar på tänderna?

Även om morot kan ge fläckar på tyg och plast kan du vara säker på att dina tänder inte kommer att bli orangefärgade efter att du ätit grönsaken. Borsta helt enkelt tänderna efter en måltid för att förhindra eventuella missfärgningar som kan uppstå.
Kom ihåg att vissa typer av grönsaker och frukter kan hjälpa till att rengöra dina tänder medan du äter, vilket kan hjälpa till att förhindra att fläckar sätter sig. En av dessa grönsaker och frukter är ingen annan än morot tillsammans med äpplen, selleri, ärtor, gurkor och blomkål.

Sluttankar

På grund av betakarotenpigmentet i morötter kan det lämna gulaktiga fläckar på tyger och plast. Med de olika metoderna för hur man tar bort morotsfläckar kan du effektivt ta itu med denna typ av fläckar på nolltid.

Recent Posts