Hur man tar bort gula fläckar från toaletten


Hur man tar bort gula fläckar från toaletten

Även om du tar väl hand om din toalettskål är gula fläckar oundvikliga ibland. Det kan bero på urinfläckar efter långvarig kontakt, på rost eller på grund av hårt vatten. Oavsett vad den bakomliggande orsaken är kan du ta bort denna fläck med blekmedel, ättika eller boraxpasta.

Följ dessa okomplicerade knep för att bli av med gula fläckar på toalettskålen.

Ta bort gula toalettfläckar med den klassiska blekmedelsmetoden

Blekmedel är ganska hårt när det gäller att avlägsna fläckar. Denna egenskap är fördelaktig när gula fläckar får din toalett att se stökig ut. Den vanliga blekande effekten av det typiska hushållsblekmedlet, natriumhypoklorit, kommer att slita bort de gula fläckarna och ta din porslinstoalett tillbaka till sitt tidigare obefläckade skick.

 1. Häll blekmedlet direkt i din toalettskål. Fokusera på de gulfläckiga områdena.
 2. Låt det sitta i en ganska lång stund. Ju längre tid desto bättre.
 3. Skrubba toalettskålen. Det här steget är frivilligt eftersom enbart blekmedel tar bort de gula fläckarna utan ytterligare omrörning.
 4. Spola toaletten två gånger för att se till att inget blekmedel finns kvar.

När du gör den här metoden ska du se till att du använder gummihandskar för att undvika hudirritation när dina händer kommer i kontakt med kemikalien. Blekmedel har också giftiga ångor, så det är en bra idé att täcka för näsan eller använda en ansiktsmask under hela processen. Du bör också öppna fönstret eller sätta på en fläkt för extra ventilation.

Tvätta bort gula toalettfläckar med hjälp av vinäger

Destillerad vit vinäger är till hjälp för att ta bort toalettfläckar på grund av dess sura egenskap. Enbart detta kan ta bort de vidhäftande gula fläckarna på toalettskålen så att de blir lätta att spola.

 1. Spola först igenom toaletten för att rengöra insidan av skålen.
 2. Fyll därefter en sprayflaska med destillerad vit vinäger.
 3. Spraya generöst med ättikan på de gula fläckarna.
 4. Låt det stå i några minuter.
 5. Börja sedan skrubba de gula fläckarna rigoröst. Använd en ren toalettborste när du gör detta steg.
 6. Spola återigen toalettskålen med vatten och se om fläckarna är borta.
  Om de gula fläckarna fortfarande finns kvar ska du upprepa hela processen, men se till att förlänga tiden till femton minuter eller längre för att den vita vinägern ska sitta på den fläckiga ytan.

Eliminera toalettfläckar med citron och eterisk olja

Citronextrakt är känt för att ta bort gula toalettfläckar på grund av dess förmåga att bleka ytor. Detta är ett alternativ till mer potenta blekmedel. I den här metoden behöver du citrusbaserade eteriska oljor för att arbeta tillsammans med ditt citronextrakt för att bekämpa toalettskålsfläckar.

 1. Fyll en ren sprayflaska med en kopp citronextrakt och 15 droppar citrusbaserad eterisk olja.
 2. Sätt tillbaka sprayflaskans lock och blanda lösningen genom att skaka den.
 3. Därefter kan du börja spraya lösningen generöst på de gula toalettfläckarna.
 4. Låt 15 minuter gå innan du skrubbar det fläckiga området.
 5. Fortsätt att skrubba området med en nylonborste eller en vanlig toalettborste tills fläckarna har avlägsnats.
 6. Spola toaletten som en sista sköljning.

Ta bort envisa gula toalettfläckar med hjälp av boraxpasta.

Boraxpulverpasta rekommenderas när gula fläckar på toaletten är envisa och svåra att ta bort med andra metoder. Detta fläckborttagningsmedel har även en blekande egenskap och är även ett bra desinfektionsmedel. När den blandas med ättika ökar rengöringseffektiviteten. Du kan hitta den här produkten i närmaste järnaffär.

 1. Se först till att du tömmer din toalett innan du påbörjar denna procedur.
 2. Tillsätt gradvis ättika till en skål som innehåller en halv kopp boraxpulver för att bilda en pasta.
 3. Täck de gula fläckarna på din toalettskål med boraxpastan.
 4. Låt den sitta i 10 till 15 minuter.
 5. Skrubba sedan det fläckiga området med en toalettborste.
 6. Skölj toalettskålen för att ta bort pastan genom att spola toaletten.

Bli av med lätta toalettfläckar med hjälp av läsk.

Det här låter konstigt, men du hörde rätt. Förutom att släcka din törst kan du också använda cola och annan läsk för att rengöra din toalett. Eftersom den här metoden inte kräver skrubba, låt läsken få en längre kontakttid för att den ska kunna lätta upp de smutsiga toalettfläckarna. Den här metoden kan vara en förbehandlingsmetod till alla andra tekniker för att ta bort fläckar från toaletten.

 1. Häll en till två burkar läsk i toalettskålen och fokusera på de fläckiga områdena.
 2. Låt det stå över natten.
 3. Spola det nästa dag.
  Detta förfarande i tre steg är fördelaktigt för lätta fläckar. Men när du har att göra med en envis fläck kommer du alltid att gå tillbaka till metoder som använder skrubba.

Vanliga frågor om toalettfläckar

Kan jag använda bakpulver för att ta bort toalettfläckar?

Du kan använda bakpulver vid rengöring av toaletten, men det hjälper inte när du använder det ensamt. Du kan alltid kombinera bakpulver med vit vinäger för att effektivt ta bort toalettfläckar. Den sprudlande verkan, när ättika tillsätts till bakpulver, rör om toalettfläckarna. Efter detta kommer lätta toalettfläckar lätt att avlägsnas genom att helt enkelt spola toaletten.

Hur tar man bort toalettfläckar med hjälp av trinatriumfosfat?

Trinatriumfosfat kan minska integriteten hos toalettfläckar, vilket gör att fläckarna lätt kan avlägsnas från toalettytan. Denna produkt har också antimikrobiella egenskaper som gör den till det bästa valet vid rengöring av toaletter. Även om det är till hjälp är detta inte den bästa metoden eftersom den inte är miljövänlig.

 1. Lös upp en matsked trinatriumfosfat i en liter varmt vatten i en skål för att skapa en lösning. Blanda väl.
 2. Blötlägg en svamp i denna lösning och använd den för att skrubba toalettfläckarna.
 3. Skölj av genom att spola.

Kan jag använda sandpapper för att ta bort gula toalettfläckar?

Även om det inte rekommenderas är sandpappersmetoden också ett användbart hack för att ta bort gula toalettfläckar. Den här metoden är extremt enkel att göra eftersom den bara kräver sandpapper med medel- och finkornigt sandpapper och manuell ansträngning för att skrubba toaletten.
I vissa fall kan överdriven skrubbning orsaka repor på din toalettskål i porslin, så följ bara denna metod som en sista utväg om toalettfläckarna är riktigt envisa.

Slutsats

Tänk inte på att ta bort toalettfläckar som en äcklig syssla, för att låta dem sätta sig är mycket mer äckligt än själva rengöringen. Du kan inte på något sätt rengöra din toalett utan att komma närmare den eftersom skrubba är en del av en effektiv fläckborttagningsprocess. Det är antingen du tolererar processen att bli av med fläckarna eller så gör du dina affärer i en smutsig toalettskål. Du skulle förmodligen inte vilja sitta på en smutsig toalettskål, eller hur?

Recent Posts