Hur man tar bort oljebaserade fläckar från kläder


Hur man tar bort oljebaserade fläckar från kläder

Oljebaserade fläckar är svåra att ta bort eftersom de ofta förbises eller avfärdas som en enkel lösning. Ett problem med oljefläckar är att de lämnar efter sig ett lätt mörkt område som inte märks direkt. Denna fläck mörknar med tiden om den inte åtgärdas snabbt. Om plagget och oljefläcken dessutom torkar upp kan fläcken bli permanent. Läs vidare för att få veta mer om tekniker för hur man tar bort oljebaserade fläckar från kläder.

Vilka är de vanligaste oljebaserade fläckarna?

 • Smör eller margarin
 • Matolja
 • Salladsdressing och majonnäs
 • Deodorant
 • Motorolja
 • Bensin

Vilka är de bästa fläckborttagningsmedlen?

De rekommenderade valen när det gäller oljebaserade fläckar är flytande tvättmedel eller flytande diskmedel som är effektiva fettbekämpare.
Du kan också förbereda en bakpulverpasta som du kan applicera på det fläckiga området för att absorbera en del av oljan. Ett annat bra alternativ är en gelfläckborttagare eftersom den tränger in väl i alla tygfibrer. Slutligen fungerar även en flytande fläckborttagare bra, men se till att den inte torkar på tyget.

Steg för att ta bort oljebaserade fläckar från kläder

Om du råkar spilla olja på dina kläder bör du ta itu med det omedelbart. Som tur är kan en oljebaserad fläck avlägsnas med hjälp av flera hushållsprodukter. Låt oss ta en titt på stegen för hur man tar bort oljebaserade fläckar från kläder.

 • Torka bort så mycket olja som möjligt från tyget med hjälp av pappershanddukar. Undvik att gnugga tyget eftersom detta gör att oljan sprids.
 • Inspektera tygets skötseletikett innan du behandlar fläcken. Om det är ett tyg som endast får tvättas på kemtvätt ska du genast ta med det till en kemtvätt. Om plagget kan tvättas normalt, glöm inte att kontrollera temperaturkraven.
 • Applicera babypulver, talkpulver, bakpulver eller majsstärkelse på det fläckiga området för att ytterligare avlägsna oljan från tyget. Låt det sitta på plats i 30 minuter så att det absorberar så mycket olja som möjligt. Använd en sked för att skrapa bort oljan och pulvret från plagget.
 • Skölj plagget i varmt vatten och applicera några droppar vanlig diskmedel. Skrubba platsen med en tandborste och skölj med varmt vatten.
 • Tvätta plagget normalt i en tvättmaskin. För känsliga tyger är det bäst att handtvätta dem tillsammans med ett milt tvättmedel.
 • Kontrollera om fläcken är helt borta innan du lägger plagget i torktumlaren. Det kan vara nödvändigt att lufttorka plagget för att kontrollera det. Kom ihåg att om du lägger in plagget i torktumlaren med kvarvarande fläckar kommer värmen att sätta sig i tyget.
 • För en envis fläck kan du använda hårspray eller WD-40. Om du låter plagget lufttorka och upptäcker en kvarstående fläck eller om fläcken har satt sig kan du fortfarande ta bort den. Spritsa bara hårspray eller WD-40 på det fläckiga området. Låt det sitta på plats i 20 minuter och tvätta sedan normalt.

Är oljefläckar permanenta?

När oljan spillts på din favoritskjorta kan den vara svår att ta bort om den får sätta sig en tid. En oljefläck lämnar efter sig en fet fläck som är något mörkare än det omgivande tyget. Ett problem när det gäller oljebaserade fläckar är att när den får ligga kvar längre, desto mörkare blir den med tiden. Om den inte rengörs genast finns det en möjlighet att den sätter sig permanent.

Kan bakpulver ta bort oljefläckar?

Oljefläckar kan vara oönskade när de väl sätter sig på tyget. Om den lämnas kvar under en tid kan den vara svår att avlägsna. De kemiska rengöringsmedlen föreslås ofta produkter som kan ta bort oljefläckar, men de är inte alltid säkra. Som tur är kan du använda bakpulver som ett effektivt medel för att ta bort oljefläckar.

 • Placera en kartongbit inuti plagget, precis bakom fläcken. Detta kommer att förhindra att fläcken överförs till baksidan av plagget.
 • Stryk försiktigt av fläcken med pappershanddukar. Tryck inte hårt eller gnugga på fläcken eftersom den kan sätta sig längre in i tyget.
 • Strö bakpulver över det fläckiga området och se till att det är helt täckt.
 • Låt det sitta på plats i upp till en timme så att bikarbonaten kan arbeta in i fläcken och absorbera den.
 • Använd en hink eller diskbänk som är fylld med vatten och tillsätt några matskedar bakpulver. Använd varmt vatten om möjligt. Om plagget inte kan tvättas i varmt vatten, använd varmt eller ljummet vatten.
 • Ta bort kartongen och låt plagget ligga i vattnet i upp till 15 minuter. Sväng plagget för att få bort eventuella rester av bakpulver och dra ut det.
 • Tvätta plagget som vanligt i en tvättmaskin eller för hand.

Hur får man bort fläckar av ricinolja från kläder?

Ricinolja används som en komponent i livsmedelsprodukter, kosmetika och mediciner. Trots sina fördelar kan ricinolja lämna efter sig en fet, ihållande fläck om den spiller på tyg. När oljan väl läcker in i ömtåliga kläder kan den ge permanenta fläckar om den inte behandlas snabbt. En förbehandling innan plagget tvättas är det bästa sättet att förhindra permanenta fläckar. De flesta aerosolbaserade fläckborttagningsmedel kan avlägsna ricinolja när de appliceras på det smutsiga tyget direkt efter att spill skett. Låt oss nu ta en titt på stegen för att bli av med ricinoljafläckar på kläder.

 • Använd en förbehandlande fläckborttagare i aerosolform på det fläckiga området. Låt det dra in i en minut.
 • Gnid in ett kraftigt flytande tvättmedel på det fläckiga området.
 • Tvätta plagget enligt dess instruktioner för tygvård. Om det är ett tyg som endast får tvättas på kemtvätt, ta det till en kemtvätt.
 • Dutta på kemtvättlösningsmedel på den bakre delen av det fläckiga stället om tvätten av plagget inte helt tog bort ricinoljefläcken. Häll lösningsmedlet medan du placerar plagget över flera lager pappershanddukar för att fånga upp eventuella spill.
 • Häll syrebaserat blekmedel eller klorblekmedel. Tvätta plagget igen.

Slutgiltiga tankar

Oljebaserade fläckar är svåra att avlägsna, särskilt om de får sitta kvar en tid. När du upptäcker den här typen av fläckar på dina kläder måste du ta itu med dem omedelbart. Med teknikerna för att ta bort oljebaserade fläckar från kläder kan du hålla dina kläder rena och fria från fula oljebaserade fläckar.

Recent Posts