Hur man tar bort oljefläckar från silkessaréer


Hur man tar bort oljefläckar från silkessaréer

För dem som har en silkes-saré kan underhållet vara en jobbig uppgift, särskilt om du vill bevara dess glans och lyster. En silkessaré kan tvättas men kemtvätt är det idealiska alternativet. När din saree hamnar med oljefläckar är det viktigt att bli av med dem på rätt sätt. Läs vidare för att lära dig hur du effektivt tar bort oljefläckar från silkesaréer.

Steg för att avlägsna oljefläckar från silkessaréer

Låt oss nu ta en titt på stegen för hur man tar bort oljefläckar från silkessaré på ett bra sätt.

 • Förbered en mild fläckborttagningslösning genom att kombinera 1 del flytande diskmedel med 10 delar vatten.
 • Testa tyget för att se om det är färgbeständigt innan du behandlar fläcken. Använd en pipett för att lägga en droppe av lösningen på ett dolt område. Låt lösningen tränga in i tyget i 1-2 minuter. Om sidenet bleknar eller missfärgas, ta med plagget till en kemtvätt.
 • Lägg en liten mängd av lösningen på det fläckiga området med en ren svamp eller droppare. Knacka försiktigt in lösningen i fläcken med hjälp av fingertopparna eller en mjuk borste. Låt lösningen tränga in i fläcken i 5-10 minuter.
 • Tvätta plagget enligt etiketten för tygvård. Om det är säkert, tvätta plagget i ljummet vatten med några droppar babyschampo eller ett tvättmedel som är speciellt framtaget för handtvättbara plagg. När det gäller silke måste det omröras försiktigt.
 • Skölj silkessarén noggrant i vatten.
 • Kontrollera plagget och upprepa processen om fläcken kvarstår. Om fläcken är helt borttagen, linda in plagget löst i en mjuk vit handduk och lägg det platt för att torka eller häng det på en vadderad galge.

Hur man tar hand om en sari i siden

 • Tvätt. När du regelbundet tvättar din silkesaré ska du inte använda tvål i början. Blötlägg den först i saltvatten i 20-30 minuter och skölj sedan med kallt vatten. Tvätta den några gånger i vanligt vatten och milt tvättmedel snabbt. Kom ihåg att undvika att skrubba med en borste eller att bunta upp den. Efter tvätten ska du försiktigt pressa ut överflödigt vatten och hänga den på tvättlinan för att torka, helst i direkt solljus.
 • Avlägsnande av fläckar. Limesjuice är det perfekta alternativet när du ska ta itu med fläckar. Tillsätt helt enkelt några droppar limejuice till vatten för att bli av med fläckar på din silkessaré. Se till att du sköljer den omedelbart eftersom kalkvatten tenderar att bleka färgen.
 • Strykning. Den lämpliga tidpunkten för att stryka din silkessaré är när den är lätt fuktig. Om så inte är fallet kan du fukta den med hjälp av en sprayflaska. Ställ in strykjärnet på medelhög till låg värme. Vik sarian på mitten och stryk varje sida medan du fortsätter att vika den på mitten längre fram.
 • Förvaring. När du förvarar din silkesaré ska den ligga prydligt staplad i garderoben eller i en låda, borta från ljus och damm. Undvik att förvara den i en plastpåse eftersom tyget inte kan andas. Om du inte använder den regelbundet bör du ta ut den för att få lite frisk luft.

Tar diskmedel bort oljefläckar från siden?

Diskmedel kan användas för att ta bort olje- och fettfläckar, även sådana som torkat in. Det är viktigt att notera att diskmedel är avsett för att bryta upp envisa smuts på disken. Detta gör det till ett effektivt medel även på kläder.

 • Dutta på diskmedlet direkt på det fläckiga området. Gnugga in diskmedlet så att det blir helt mättat på platsen.
 • Låt det sitta i några minuter.
 • Tvätta tyget enligt anvisningarna på tygvårdsetiketten.

Hur får man bort smörfläckar från silke?

Att hitta en smet av smör på dina silkeskläder kan vara upprörande. När det gäller den här typen av fläckar är det viktigt att ta itu med den direkt och använda rätt produkter och metoder för att förhindra skador på detta känsliga tyg.

 • Strö bordssalt på det fläckiga området. Gnugga försiktigt in det med hjälp av fingrarna. Låt det sitta på plagget i upp till en timme för att suga upp oljan och skaka ut den.
 • Fukta en vit trasa med saltvatten. Knacka den på platsen för att få bort så mycket olja som möjligt.
 • Låt tyget lufttorka. Lägg den färgade delen av sidenet med ansiktet nedåt på en hög med pappershanddukar. Applicera en förbehandlingslösning för tvätt eller ett silkesrengöringsmedel på baksidan av fläcken.
 • Blotta fläcken med hjälp av pappershanddukar tills oljan är borta. Låt plagget lufttorka och skölj sedan av fläcken under kallt vatten.
 • Tvätta plagget i ljummet vatten med milt tvättmedel. Glöm inte att kontrollera på etiketten om tyget ska tvättas för hand eller i maskin.

Hur får man bort oljefläckar från silke efter tvätt?

En oönskad oljefläck på silke kan tas bort. Gör helt enkelt en fläckborttagningslösning genom att blanda några matskedar av antingen citronsaft eller vit vinäger i kombination med ljummet vatten.

 • Testa lösningen först på ett litet, dolt område av tyget för att kontrollera om det finns några oönskade förändringar.
 • Applicera försiktigt lösningen och dutta den på platsen med en vit trasa.

Slutgiltiga tankar

En saree i siden kräver rätt vård och underhåll för att bevara sitt utseende. När den tyvärr slutar med en oattraktiv oljefläck är det viktigt att ta itu med den omedelbart. Med de metoder som diskuterats om hur man tar bort oljefläckar från silkesaréer kan du effektivt ta bort fläckarna och din saree kommer att se så bra ut som ny.

Recent Posts