Hur man tar bort oljefläckar från granit


Hur man tar bort oljefläckar från granit

Moderna köksbänkskivor använder ofta granit eftersom det är hållbart och miljövänligt. Granit är en investering som kan överleva alla andra material i ditt hem. Den är dock fortfarande känslig för fläckar, särskilt från olja. Du kan alltid förhindra oljefläckar på dina granitbänkskivor, men ibland kanske du inte märker oljan som sitter ovanpå den. För att hjälpa till att bevara det goda och rena utseendet på din granitbänkskiva, se till att du agerar snabbt för att ta bort oljefläckar från granit.

Du kan ta bort oljefläckar från granitytor med hjälp av en bakpulverpasta eller aceton. Båda metoderna tar lite tid, men är mycket effektiva. Se bara till att du inte försöker använda vit vinäger, eftersom det kan skada granitbänkskivan.

Ta bort oljefläckar från granit med hjälp av bakpulver

En granitbänkskiva kan få fläckar om olja ligger på den under en längre tid. Vanligtvis torkar du bort alla ämnen eller vätskor på bänkskivan direkt och det är inga problem. Även om det verkar bekvämt ökar torkning av olja på granitbänkskivor risken för att en större fläck bildas. Därför är det bäst att använda silkespapper, en mjuk trasa eller bomull när du blottar. Först då kan oljan absorberas och hindras från att skada granitens estetik.
Om en del av din granitbänkskiva är indränkt i olja är det bara att ta fram lite bakpulver och följa dessa steg:

 1. Strö bakpulver över oljefläcken och ge det tid att absorbera den, helst minst 20 minuter.
 2. Ta en svamp eller trasa och fukta den med vatten. Glöm inte att vrida svampen eller trasan för att ta bort överflödigt vatten. Ta därefter bort bakpulveret som du använde på oljefläckar.
 3. I en skål skapar du en blandning av bakpulver och vatten för att göra en pasta. Det krävs en lika stor del av varje ingrediens.
 4. Applicera ett tunt lager över de återstående oljefläckarna med hjälp av bakpulverpastan.
 5. Ta fram din extra plastfolie och täck över de områden där du applicerat pastan. Låt det vara som det är tills det torkar.
 6. När du kan se att det är torrt tar du bort plastfolien. Använd en plastskrapa och ta också bort den torkade pastan.
 7. Ta en torr trasa och fukta den med vatten. Torka av trasan för att ta bort pastaresterna från bänkskivan.
 8. När den torkade bakpulverpastan är borta tar du en annan trasa och häller en liten mängd naturstensrengöringsmedel på den.
 9. Använd detta för att rengöra det område som är färgat med olja.
 10. Låt graniten lufttorka.

Aceton är också effektivt på oljefläckar.

Att använda aceton för att ta bort oljefläckar är en annan effektiv metod och är en relativt enkel process. Följ nedanstående procedur för optimalt resultat.

 1. Torka bort överflödig olja från graniten med hjälp av en pappershandduk. Var extra försiktig så att den överflödiga oljan inte kommer i kontakt med andra områden på din granit.
 2. När ytan är fri från olja tar du en annan pappershandduk och viker den ett par gånger tills den är lika stor som fläcken.
 3. Placera den vikta pappershandduken ovanpå fläcken och häll aceton på den tills den är genomblöt.
 4. Täck området med plastfolie. Se till att försegla kanterna på plastfolien så att de sitter tätt för att förhindra att acetonet torkar snabbt.
 5. Låt det stå över natten.
 6. På morgonen tar du bort tejpen, plastfolien och pappershandduken. Släng dem försiktigt utan att låta dem komma i kontakt med graniten.
  När du har tagit bort lappen kommer du att märka en mörk fläck på det lappade området. Få inte panik för den försvinner efter cirka tre timmar och din granit kommer att få sitt ursprungliga utseende igen. Se till att du gör denna process på kvällen efter att middagen är slut, så att bänkskivan inte längre används. Detta kräver en process över natten för att slutföras.

Vanliga frågor om oljefläckar på granit

Gör olja fläckar på granit?

Ja, olja har ett ökänt rykte när det gäller att fläcka granitbänkskivor. Olja och andra vätskor behöver dock långvarig kontakt med granit för att ge fläckar. Omedelbart agerande är viktigt när det gäller granitfläckar, så se till att du har tillgång till rengöringsmedel eller fläckborttagningsmedel för natursten.
De flesta moderna hem är utrustade med bänkskivor i granit eller till och med granitgolv, så detta är ett vanligt problem. Det positiva är att det är ganska enkelt att ta bort eventuella oljefläckar.

Kan man få bort fläckar från granit?

Ja, du kan ta bort smutsiga fläckar från granit. Även om granit är känslig för fläckar finns det många sätt att motverka dessa fläckar. Det finns rengöringsmedel för natursten som påskyndar processen för att avlägsna fläckar. Du kan också använda bakpulver eller aceton för att ta bort de irriterande fläckarna.
Du behöver inte oroa dig om din granit fått fläckar. Bekanta dig med metoderna för att ta bort fläckar från granit eftersom det finns vanliga huskurer som kan ta bort fläckarna med produkter som du förmodligen redan har i ditt hem.
Var bara försiktig, för alla hemmakurer eller produkter kommer inte att hjälpa. Vissa saker kan till och med skada graniten mer. Ett exempel på detta är den vanligt förekommande destillerade vita vinägern. Samma sak som med citrusfrukter, den sura egenskapen hos vinägern gör inget gott med granitfläckar. Istället för att ta bort fläcken kan din granit riskera att skadas av de skador som ättika kan göra på dess yta.

Hur får man bort fett från sten?

Fettfläckar kan tas bort från stenytor och bänkskivor med något som du förmodligen redan har i ditt kök – majsstärkelse. Gör en pasta av vatten och majsstärkelse och använd den för att säkert och effektivt ta bort din oljefläck.
Nedan följer stegen för att ta bort fett från stenytor.

 1. Ta bort överflödig olja som har samlats på stenens yta.
 2. Gör blottningstekniken med en ren, torr trasa i stället för att torka bort den.
 3. Gör en pasta genom att gradvis tillsätta en tesked vatten i en skål med ¼ kopp majsstärkelse.
 4. Blanda det ordentligt för en balanserad fördelning och ställ detta åt sidan.
 5. Ta tag i din svamp. Sikta på mitten av den fläckiga fläcken och tryck sedan svampen mot den.
 6. Applicera majsstärkelsepastan på det smutsiga området och täck det sedan med plastfolie.
 7. Låt pastan sitta på det fläckiga området och låt den torka.
 8. Gör små hål på plastfolien för att få en snabb torkning.
 9. När det har torkat tar du bort plastfolien och majsstärkelsepastan.
 10. Rengör det fläckiga området med en tvål som har ett neutralt pH-värde.

Ta hand om dina diskar

Var alltid försiktig när du hanterar något ämne som kan fläcka din granit. Din granitbänkskiva ska hålla väldigt länge, så se till att du tar väl hand om den och tar bort eventuella fläckar direkt. Om du förhindrar att fläckar uppstår från början kan du slippa besväret med att rengöra dina bänkskivor i granit och sten.

Recent Posts