Hur man tar bort oljefläckar från skiffer


Hur man tar bort oljefläckar från skiffer

Den naturliga skönheten och hållbarheten hos skiffer som golv kan förbättra den estetiska faktorn i alla hus. Det är viktigt att notera att skiffer kan hålla längre än andra golvalternativ. Skillnaden mot de flesta naturstenar är att tätning inte krävs. Även om skiffer av högre kvalitet är icke-porös är varianter av medelmåttig kvalitet benägna att få oljefläckar. Från bilolja till matolja – dessa fläckar kan förstöra skiffergolvets ursprungliga utseende. Det är viktigt att omedelbart avlägsna olja från skiffer eftersom den med tiden kommer att tränga djupare in i ytan. Läs vidare för att lära dig hur du tar bort oljefläckar från skiffer.

Steg för att ta bort oljefläckar från skiffer

Om du vill återställa det orörda och rena utseendet på ditt skiffergolv är det bara att följa dessa steg för att ta bort oljefläckar från skiffer.

 • Sopa bort allt löst smuts, skräp och damm från skiffergolvet med en kvast.
 • Förbered en rengöringslösning genom att blanda ½ tesked vanlig diskmedel i en hink som innehåller 1 gallon ljummet vatten.
 • Fukta en icke-slipande svamp i det skummande vattnet. Skrubba på det fläckiga området för att avlägsna oljan.
 • Mätta en trasa med rent, varmt vatten. Torka av skifferytan för att skölja bort rengöringslösningen.
 • Inspektera skifferytan för att se om det finns någon kvarvarande olja. Om det finns spår kvar, gör en blandning av ½ kopp bakpulver och ¼ kopp vatten i en liten skål. Blanda ordentligt tills det bildas en pasta som har en konsistens som liknar jordnötssmör.
 • Dutta ett ¼-tums lager av pastan jämnt över det fläckiga området med hjälp av en gummispatel. Täck över poultice-skiktet med en plastfolie och försegla platsen med tejp. Låt omslaget vara täckt i 24 timmar för att suga upp oljan.
 • Ta bort plastfolien för att blotta poultice-skiktet. Fukta en ren trasa med friskt vatten och skrubba bort omslaget från skifferytan. Se till att det inte finns några rester av poultice på skiffern.
 • Använd en torr handduk för att torka skifferytan torr.

Regelbunden rengöring av skiffergolv

Kom ihåg att ditt skiffergolv kräver regelbunden skötsel för att behålla sitt rena och vackra utseende.

 • Sopa eller torrdoppa skifferytan noggrant för att bli av med löst skräp och smuts.
 • Förbered en rengöringslösning genom att blanda några droppar milt diskmedel i några koppar varmt vatten.
 • Använd en mjuk trasa och blötlägg den i lösningen för att avlägsna smuts och smuts på ytan.
 • Torka golvet med en handduk och låt det lufttorka över natten.
  För djuprengöring följer du helt enkelt stegen ovan och när ytan är torr applicerar du ett tätt lager teakolja med en mjuk handduk eller trasa. Du kan lätt hitta teakolja i de flesta järnaffärer.

Kan jag använda olivolja på skiffer?

Skiffer är en natursten som har varit ett föredraget val för avancerade projekt. Stenens hållbarhet tillsammans med dess naturliga prakt gör den till ett idealiskt val och du kan välja mellan en mängd olika färger och toner.
Även om den råa stenen är robust och naturligt vacker kan den poleras för att förbättra sitt utseende. Det finns flera produkter som du kan använda för att polera ytan, bland annat naturliga oljor som olivolja.
Naturliga oljor förbises ofta som poleringslösning. Den kan appliceras med en gammal trasa eller poleras på ytorna precis som man applicerar vax. Som ett alternativ till att använda kemikalier för att förbättra och polera ytan är det ett naturligt tillvägagångssätt. De kallpressade, rena oljorna som olivolja, solrosfröolja, kokosolja eller linfröolja är lämpliga alternativ för att undvika orenheter och tillsatser.

Hur tar man bort syrafläckar från skiffer?

När du ska ta itu med milda syrafläckar på skifferytor och återställa dess orörda utseende följer du helt enkelt dessa steg.

 • Förbered en lösning genom att blanda rengöringsmedel eller tvättnatrium med varmt vatten.
 • Använd en trasa eller en borste med mjuka borstar. Blötlägg lösningen och borsta den fläckiga ytan.
 • Skölj noggrant av platsen med vatten och låt den torka.

Tar bakpulver bort oljefläckar från skiffer?

Om du har att göra med envisa oljefläckar från skiffer kan du använda bakpulver. Gör helt enkelt en pasta genom att blanda väteperoxid och bakpulver.
När bubblorna har avtagit, dutta pastan på det fläckiga området och låt den stelna. Torka slutligen av skifferytan med en varm, fuktig handduk.

Slutord

När ditt skiffergolv får oljefläckar kan de förstöra golvets ursprungliga utseende. Omedelbart agerande är viktigt för att förhindra att fläckarna sätter sig ytterligare. Med hjälp av stegen för att avlägsna oljefläckar från skiffer kan du enkelt bli av med fläcken och återställa golvets rena utseende.

Recent Posts