Hur man tar bort rostfläckar från travertinplattor


Hur man tar bort rostfläckar från travertinplattor

Rostfläckar kan bildas på nästan alla ytor. Plattor och plattor av natursten är inte undantagna från denna typ av fläckar på grund av deras kemiska sammansättning och molekylära struktur.
Golv och bänkskivor som är gjorda av natursten är benägna att få rostfläckar. Om stenen har en förhöjd koncentration av järnavlagringar kan rostfläckar bildas med början inifrån. Läs vidare för att lära dig hur du tar bort rostfläckar från travertinplattor.

En guide om hur man tar bort rostfläckar från travertinplattor

Om du älskar den naturliga skönheten hos naturstensytor, särskilt travertin, är det viktigt att ta hand om dem på rätt sätt. När fläckar bildas är det viktigt att ta itu med dem omedelbart. Att agera i tid när man tar itu med fläckarna gör borttagningsprocessen lättare. Låt oss nu ta en titt på metoden för hur man tar bort rostfläckar från travertinplattor.
Ytlig rost
Om dina travertinplattor har en ny försegling är de rostfläckar som kan bildas troligen ytliga ansamlingar snarare än faktiska fläckar. I sådana fall kan du ta bort fläckarna med hjälp av ett granitrengöringsmedel tillsammans med en skrubbapparat eller en mjuk nylonborste.
Om det finns en stark försegling på plats kommer den inte att låta de oxiderande vätskorna tränga igenom stenens porer, vilket gör att du enkelt kan ta itu med ytliga fläckar.
Det bästa sättet att vara säker är att applicera ett nytt lager försegling efter att ha blivit av med rost och andra typer av ytfläckar.
Envisa rostfläckar
Det finns tillfällen då rostfläckar på naturstensytor, inklusive travertinplattor, inte går att ta bort efter skrubba.
Om fläckarna verkar flyta strax under ytan behöver du en professionell person för att ta bort dem. Du kan ändå prova den här metoden.

  • Spritsa eller häll 3-4 % väteperoxid på platsen.
  • Rör om med en rengöringspad för granit eller en borste med nylonborst.
  • Låt det sitta i 24 timmar och skölj sedan noggrant med vatten.
    Om fläcken dröjer sig kvar är det bästa tillvägagångssättet att ta kontakt med en professionell tjänst för att ta itu med problemet.

Hur man förebygger rostfläckar

Det idealiska sättet att hantera rostfläckar på natursten är att förebygga dem från början. Detta innebär helt enkelt att man undviker att utsättas för vatten.
När det gäller badrums- och köksbänkar är detta praktiskt taget omöjligt, särskilt runt kranar. På grund av detta är den bästa förebyggande åtgärden att konsekvent applicera ett tätningsmedel. När naturstensplattor och bitar är ordentligt förseglade behöver du bara vara rädd för ytlig rost som är enkel att ta bort när den väl utvecklas.

Kan man använda CLR på travertinplattor?

CLR är en potent syra som fungerar genom att lösa upp den övre ytan på all kalciumbaserad sten, inklusive travertin och marmor, som skickligt har slipats och polerats under tillverkningsprocessen.
Slip-, hone- och poleringsprocessen på stenen slätar ut den och fördjupar färgerna samtidigt som den förhöjer färgen till en slående polering.
Rengöringsmedel som innehåller syror, t.ex. CLR, kan lösa upp det färdiga skiktet och blottlägga den råa stenen undertill, vilket avsevärt ljusar upp färgen samt gör ytan grov vid beröring.

Hur får man bort vinägerfläckar från travertin?

Vissa olyckor som ättikspill kan inträffa i köket. Nyckeln till att undvika att det bildas fläckar är att duka av spillningen genast.
Om en vinägerfläck börjar bildas eftersom den skyddande förseglingen på travertin inte är tillräcklig kan du fortfarande ta bort den. Bered helt enkelt en pasta av bakpulver och aceton för att täcka det fläckiga området. Låt den sitta i 24 timmar och skölj sedan noggrant med vatten. När du har sköljt bort pastan, torka av ytan och applicera ett förseglingsmedel.

Tar bakpulver bort fläckar på travertin?

Om du har travertingolv kan du använda bakpulver för att få bort eventuella fläckar.
Blanda lika delar vatten och bakpulver tillsammans med en liten mängd vanligt rengöringsmedel. Blanda blandningen ordentligt och borsta in travertinplattor som har fläckar. Se till att du täcker hela ytan som täcks av fläcken med ett rikligt lager. Låt det sitta i 15-30 minuter.

Slutord

När du upptäcker rostfläckar på dina travertinplattor är det viktigt att ta itu med fläckarna omedelbart. Med metoderna för hur man tar bort rostfläckar från travertinplattor kan du rengöra grundligt och återställa utseendet på dina travertinytor.

Recent Posts