Hur man tar bort rostfläckar från linoleumgolv


Hur man tar bort rostfläckar från linoleumgolv

Linoleumgolv anses vara slitstarkt men kan ändå få fläckar, särskilt rost. I de flesta fall kan fläckar avlägsnas med hjälp av rengöringsmedel som inte är korrosiva. När du upptäcker rostfläckar på ditt linoleumgolv kan det tyvärr vara oattraktivt att titta på. Läs vidare för att lära dig hur du tar bort rostfläckar från linoleumgolv.

Metoder för att ta bort rostfläckar från linoleumgolv

Om du har linoleumgolv i köket eller badrummet kan du upptäcka rostfläckar vid grunden av ett skåp eller under en apparat. Låt oss nu ta en titt på metoderna för att ta bort rostfläckar från linoleumgolv.
Använda en kommersiell rostborttagare

 • Tvätta det fläckiga området med en lösning av flytande tvättmedel och varmt vatten.
 • Applicera en rostborttagare. Följ helt enkelt instruktionerna på etiketten noggrant.
  Användning av tandkräm
 • Blanda tandstensgrädde med en liten mängd vatten för att skapa en pasta.
 • Dutta blandningen på de fläckiga områdena.
 • Skrubba platsen med hjälp av en trasa eller handduk.
 • Skölj stället noggrant med rent vatten.
  Användning av en ättikslösning
 • Förbered en lösning genom att blanda 1 del ättika med 2 delar vatten.
 • Applicera denna lösning på det fläckiga området. Torka av med en trasa tills fläcken försvinner.
  Observera att ättika kan få ytan på linoleumgolvet att se matt ut, så den måste användas med försiktighet.
  Andra rengöringsmedel som du kan använda för att bli av med rostfläckar är bland annat denaturerad alkohol eller en lösning av bakpulver och vatten eller en 3 % väteperoxidlösning.

En närmare titt på linoleumgolv

Linoleumgolv är i allmänhet tillverkade av naturmaterial. Tallkolofonium, solidifierad linolja, malet korkdamm, mineraliska fyllmedel och trämjöl kombineras för att skapa basen och grunden för materialet.
När linoleumgolv installeras bör det utföras av en yrkesman eftersom det innebär vissa försiktighetsåtgärder. Även om det är motståndskraftigt mot vatten kräver det en beläggning av ett vattenförseglande medel. Om några områden missas kan det leda till framtida vattenskador.
Denna typ av golv har en livslängd på cirka 20 år. Tyvärr är det benäget för vattenskador om det inte installeras professionellt. En fördel med linoleum är att det tål slitage.
När det gäller reparation och underhåll kan ett område åtgärdas med en ny kakelplatta eller ett nytt plåster utan att det krävs ett fullständigt utbyte. När det gäller underhåll kan linoleum vara känsligt för vissa rengöringsmedel och behöver ofta en skyddsbeläggning varje år och regelbunden vaxning.

Kan man använda CLR på vinylgolv?

CLR kan användas för att rengöra vinylgolv. Se bara till att rengöringslösningen späds ut och sköljs noggrant bort från ytan inom 2 minuter.
Enligt studier kan vinylgolvets ytbeläggning påverkas om CLR i full styrka lämnas kvar på ytan i 5 minuter eller längre.

Tar bakpulver bort rostfläckar på linoleum?

Om du upptäcker rostfläckar på ditt linoleumgolv kan det vara oönskat att se på. Som tur är kan du rengöra ditt linoleumgolv genom att använda en kombination av bakpulver och vinäger.
Det är bara att mätta rostfläckarna med vit vinäger och låta det dra in i upp till 30 minuter. Efter blötläggningen bör fläcken ha mjuknat och det mesta av den bör blekna.

Vad är den bästa rostborttagaren?

När det gäller rostborttagningsprodukter finns det olika valmöjligheter på marknaden. Det finns syrabaserade produkter som har varit det traditionella valet för att bli av med rostfläckar och de nyare formuleringarna som är beroende av kemikalier för att antingen avlägsna rost eller omvandla den till ett annat ämne.

 • Om du vill ha den bästa allomfattande sprayen ska du satsa på “Rust Kutter Remover and Converter”. Detta är en enkel produkt att använda som har dubbla syften. Den gör sig av med rostfläckar och omvandlas till ett primerfärdigt lager. Den torkar ut inom 30 minuter där du kan torka bort rosten. Produkten är effektiv på en mängd olika yttre och inre ytor som kakel, verktyg, murverk och marmor.
 • För hushållsbehov kan du satsa på “Iron OUT”. Denna produkt innehåller såväl natriummetabisulfit som natriumhydrosulfit som är kristaller som kan radera rost. Den är säker att använda i badrum, tvättstuga och kök.
 • Om du vill ha ett universalrengöringsmedel kan du välja “CLR PRO Calcium Lime Rust Remover”. Med sin kombination av potenta men giftfria ingredienser är det ett av de mångsidiga rengöringsmedel som passar både för hemmet och utomhus. Den är mycket effektiv på utomhusutrustning, rostiga verktyg, rostfritt stål, bildelar, keramiska plattor, plast, glas och till och med glasfiberytor.

Slutgiltiga tankar

När du upptäcker rostfläckar på ditt linoleumgolv kan de vara oönskade att se på. Lyckligtvis kan du med de metoder som diskuterats om hur man tar bort rostfläckar från linoleumgolv enkelt bli av med fläckarna och hålla golvet snyggt som nytt.

Recent Posts