Hur man tar bort rostfläckar från vinylgolv


Hur man tar bort rostfläckar från vinylgolv

Vinylgolv anses vara den idealiska lösningen för några av de problematiska rum som ständigt utsätts för fukt, särskilt kök och badrum. Husägare lockas ofta till denna typ av golv på grund av dess motståndskraft mot fläckar och fukt, hållbarhet, flexibilitet och låga kostnad.
Den stora risken för vattenspill i kök och badrum ökar risken för att rostfläckar utvecklas på golvbeläggningen. Läs vidare för att lära dig metoderna för att effektivt ta bort rostfläckar från vinylgolv.

En närmare titt på rost

Rost utvecklas när metallen utsätts för långvarig exponering för vatten och kombineras med syre i en process som kallas oxidation. Denna process korroderar metallen och löser upp den till en kritliknande rödbrun substans som kallas rost. Det idealiska sättet att förebygga rost är att hålla metallytor torra.

Steg för att ta bort rostfläckar från vinylgolv

Även om vinylgolv anses vara hållbara måste förekomsten av rostfläckar åtgärdas direkt för att förhindra permanenta fläckar. Låt oss ta en titt på stegen på hur man blir av med rostfläckar på vinylgolv.

 • Röjning av området. Ta bort alla föremål i rummet som kan hindra dig från att komma åt rostfläckarna. Var försiktig när du flyttar eventuella apparater för att undvika att skrapa golvet. En rekommenderad försiktighetsåtgärd är att lägga en plywoodskiva på golvet och flytta apparaten över den.
 • Strö bakpulver över platsen för rostfläckarna. Detta ger en slipande yta som hjälper till att avlägsna fläcken. I de flesta fall räcker det med ett lätt lager.
 • Skrubba med ättika. Doppa en ren trasa i ättika med en ren trasa och skrubba den på det område som täckts med bakpulver. Detta kommer att bilda en lätt pasta på golvet som kan tränga igenom rostfläckarna. Fortsätt att doppa trasan i ättikan för att avlägsna fläcken. Om fläcken är bred eller envis kan du helt enkelt lägga till mer bakpulver. Fortsätt att återigen applicera och skrubba på området tills fläcken är helt borttagen.
 • Skölj området noggrant med vatten och en liten mängd tvättmedel innan du torkar det. Om det finns kvar rester av fläcken kan du använda en 5 % oxalsyralösning eller ett kommersiellt rengöringsmedel. När du använder oxalsyra ska du bära skyddshandskar, skyddsglasögon och mask eftersom det är ett giftigt ämne.
  Du kan förhindra att rostfläckar på vinylgolv återkommer genom att vidta åtgärder för att undvika vattenspill och se till att när spill ändå inträffar torkas de snabbt och noggrant.
  Kranar måste stängas av helt när de inte används och minska frekvensen av exponering för våta skor och rockar om möjligt. Stäng dessutom av vattentillförseln om den inte behövs på en tid.

Vad orsakar gula fläckar på vinylgolv?

Vinylgolv har varit det föredragna valet för vissa husägare på grund av dess flexibilitet, motståndskraft mot fläckar och fukt, låga kostnad och höga hållbarhet. Trots detta kan det sluta med en gulaktig missfärgning som kan vara oönskad att se på. Den gula missfärgningen av vinylgolv har en mängd olika orsaker som t.ex:

 • Åldrande. När vinylbeläggning tål allvarlig trafik och genomgår regelbunden rengöring är slitage oundvikligt med tiden.
 • Varmt vatten. När vinylgolv utsätts för varmt vatten påverkas det negativt. Med detta i åtanke bör golvet inte utsättas för extrema förhållanden.
 • Användning av gummikuddar. När mattor används på vinylgolv tillåter dess stoppning att en gulaktig nyans bildas efter en tid.

Tar vinäger och bakpulver bort rost?

Både ättika och bakpulver kan användas för att effektivt avlägsna rost. Låt oss ta en titt på hur man använder dessa två produkter för att ta bort rost.

 • Vit vinäger används helst på envisa rostfläckar. Ättiksyran i denna vanliga hushållsprodukt är tillräckligt sur för att lösa upp rosten. Blötlägg helt enkelt små föremål, torka den på en yta eller häll direkt över rostfläckar eller föremål som har rostat. Se till att skölja noggrant efter att rosten har lösts upp eftersom rester av ättika kan skada ytan.
 • När bakpulver används är det lämpligt för att rengöra en mängd olika hushållsfläckar, men det fungerar även på rost. Förbered en pasta genom att kombinera bakpulver med vatten. Den ska vara tillräckligt tjock för att hålla fast vid den rostiga ytan. Låt den sitta på plats ett tag och skrubba bort den med en stålborste eller stålull. Denna process kan upprepas om det behövs några gånger.

Tar ketchup bort rost

Generellt sett bildas rost när vatten och syre reagerar med järnet och bildar hydratiserad järnoxid. Det är viktigt att notera att syror är mycket effektiva när det gäller att bli av med rost som är en typ av järnoxid.
Den sura komponenten i ketchupen omvandlar järnoxid till järnacetat som lätt kan tvättas bort. Detta hjälper till att enkelt eliminera det rostade lagret.

Sluttankar

När rostfläckar bildas på vinylgolv kan det vara oönskat att se på och kan påverka det övergripande utseendet på ditt golv. De tekniker som diskuterats om hur man tar bort rostfläckar från vinylgolv hjälper till att hålla ditt golv rostfritt och allmänt rent.

Recent Posts