Hur man tar bort vattenfläckar från klädsel


Hur man tar bort vattenfläckar från klädsel

Vatten kan verka ofarligt, men det kan faktiskt lämna fläckar på möbler och klädsel. Vi tänker ofta på saker som kaffe, te, choklad eller juice som fläckar på tyger, men vattenfläckar är också ganska vanliga.

Vatten innehåller små partiklar och mineraler som kan lämna efter sig fläckar på stoppade möbler efter att vattnet har avdunstat. Lyckligtvis kan du ta bort vattenfläckar med hjälp av vinäger, bakpulverpasta eller ännu mer vatten. Dessa metoder tar lite tid, men de är utan tvekan effektiva.

Ta bort vattenfläckar med ättika

Att sitta runt matbordet och njuta av tid att äta och prata med nära och kära kan förstöras av ett enkelt spill. Det är oundvikligt att vi någon gång råkar spilla vårt vattenglas på våra stoppade möbler. Den goda nyheten är att vi kan förebygga vattenfläckar genom att använda ättika.

Destillerad vit vinäger är den bästa typen av vinäger som du kan använda för att ta bort vattenfläckar från stoppning. Den kräver tålamod, men får jobbet gjort. Låt den dock inte verka för länge, eftersom den kan skada tygets färg.

Följ de här stegen för att ta bort vattenfläckar från din klädsel:

 1. Tumregeln är att se till att du absorberar allt spill så snabbt som möjligt. Använd en ren, torr trasa för att absorbera vattnet tills det inte finns något kvar på dina stoppade möbler.
 2. Blötlägg en ren trasa med destillerad vit vinäger. Dutta det fläckiga området med hjälp av den vinägerfuktade trasan. Tänk på att vara försiktig med att blöta runt det fläckiga området och lägg mer kraft runt mitten för bästa resultat. Men gnugga aldrig det fläckiga området med kraft eftersom det kan skada tyget på din klädsel.
 3. Låt vinägerlösningen ligga kvar på tyget i 20 minuter så att det kan suga in lösningen.
 4. Blötlägg den rena bomullsduken med varmt vatten och skölj den noggrant.
 5. Dutta det fläckiga området med hjälp av bomullsduken.
 6. Upprepa stegen ovan tills du tar bort vattenfläckarna. Och använd en hårtork för att torka den fläckiga ytan. Det fungerar bäst om du ställer in hårfönen i ett kylningsläge.

Bakpulver kan också ta bort vattenfläckar

Att använda bakpulver för att ta bort vattenfläckar är en aggressiv metod. Men bakpulver är vanligtvis den bästa och mest effektiva metoden glömma bort alla typer av fläckar från de flesta ytor.

När du tar bort vattenfläckar från dina stoppade möbler med hjälp av bakpulver ska du följa dessa steg:

 1. Torka av din klädsel med en ren och torr trasa. Genom att göra detta kan du ta bort damm eller smuts på din soffa.
 2. Täck det fläckiga området med bakpulver. Låt det sitta kvar i ditt tyg i upp till 20 minuter.
 3. Hämta en dammsugare för att bli av med bakpulveret och fläckarna. Du kan också använda en torr mattrengörare om du vill rengöra din möbelstol helt och hållet.
 4. Om fläckarna fortfarande är synliga kan du använda en ren trasa för att ta bort resterna.

Att använda vatten är ett praktiskt sätt att ta bort vattenfläckar.

Orsaken till vattenfläckar är själva vattnet. Men överraskande nog kan du också använda vatten för att bli av med dem. Om du har problem med att ta bort fläckarna kan du gå tillbaka till grunderna. Och det första du kan använda är vatten med lite tvål.

För att använda vatten för att ta bort vattenfläckar från stoppning följer du dessa steg.

 1. Häll rent vatten i en hink eller skål och häll i lite flytande tvål. Blanda ordentligt.
 2. Ta en ren svamp och låt den blöta in tvålblandningen. Använd den sedan för att blöta det fläckiga området på din klädsel. Men var inte för hård, för du kan skada dina stoppade möbler.
 3. Fortsätt att göra samma process tills vattenfläckarna inte längre syns. Se till att du byter ut blandningen mot rent vatten när den blir smutsig. Det kommer att förhindra att vattenfläckarna återkommer till tyget.
 4. Använd en hårtork för att torka klädseln. Du kan också använda en ren trasa eller pappershanddukar för att låta den torka. Men den mest praktiska metoden är att låta den torka på egen hand.

Vanliga frågor om vattenfläckar

Gör vatten fläckar på klädsel?

Ja, särskilt om vattnet är smutsigt, färgat eller blandat med andra element kan det utan tvekan ge fläckar på dina dyra stoppade möbler. Den främsta orsaken till detta är vattnets egenskaper. Det innehåller järn och andra mineraler som kan stanna kvar på tyget och skapa en vit eller rostfärgad fläck på din klädsel.

Hur kan jag känna igen vattenfläckar på min klädsel?

Vattenfläckar på klädsel är vanligtvis ljusbruna. Du kan också märka en ringformad fläck. Det är som om du kan se att någon drack ett glas vatten tidigare, ställde det på den stoppade möbeln och glömde bort det, vilket ledde till att vattenfläckar bildades.

Vattenfläckar finns i alla olika storlekar. Det händer när du råkar stänka vatten på din stoppade stol av misstag. Missfärgning kan också uppstå på klädseln om vattnet är surt. Dessa saker händer när du spiller vatten och inte suger upp det utan bara låter det torka.

Varför lämnar vatten bruna fläckar?

En del ofiltrerat vatten har höga halter av järn och mangan. Detta kan ge det en annan lukt, färg eller smak och lämna efter sig bruna fläckar på din tvätt, disk och favoritklädsel. Som vi alla vet absorberar tyget allt, vilket gör att din favoritsoffa får vattenfläckar. Och om du inte uppmärksammar det blir det svårt att ta bort det. Försök att använda processerna ovan för att undvika fläckar på dina bekväma och mjuka stoppade möbler.

Slutsats

Din klädsel spelar en viktig roll för att ditt hem ska se inbjudande och mysigt ut. Du underhåller gäster, delar värdefull tid och njuter av att vara med din familj. Var dock vaksam när du tar hand om dina stoppade möbler. De är känsliga för fläckar. Om du på något sätt gör fläckar på din stoppade stol behöver du inte oroa dig eftersom du kan ta bort fläcken med någon av de metoder som nämns ovan. Låt dig inte drabbas av vattenfläckar.

Recent Posts