Hur man tar bort oljefläckar från målade väggar


Hur man tar bort oljefläckar från målade väggar

När dina obefläckade målade väggar får oljefläckar kan det förstöra det övergripande utseendet. Det är viktigt att bli av med dessa oljefläckar, annars kan de vara svåra att ta bort. Om dina väggar är målade med halvblank färg blir det lättare att ta bort fläckarna. Oljefläckar kan vara svåra att avlägsna från väggar med en slät yta eller på oavslutade träpaneler. I sådana fall är ett alternativ att göra en retuschering av färgen. Läs vidare för att lära dig hur du tar bort oljefläckar från målade väggar.

Tekniker för att ta bort oljefläckar från målade väggar

Flera rengöringsmedel är speciellt framtagna för att bli av med oljefläckar. Om du inte har någon sådan kan du använda några hushållsprodukter hemma. Låt oss ta en titt på teknikerna för att ta bort oljefläckar från målade väggar med hjälp av hushållsprodukter.

 • Vit vinäger. Mätta en svamp med vit vinäger och gnugga på fläcken. Ättiksyra är en huvudkomponent i vinäger som fungerar genom att bryta ner oljan och fettet.
 • Diskmedel. Denna rengöringsprodukt fungerar genom att avlägsna olja eller fett från kastruller och grytor, men fungerar även för att avlägsna fett från väggen. Mätta helt enkelt en trasa eller trasa i varmt vatten, vrid ut överskottet och tillsätt en skvätt diskmedel och skrubba på platsen.
 • Bakpulver. Förbered en pasta genom att blanda bakpulver och vatten. Applicera på fläcken och skrubba med en svamp eller ett icke-slipande verktyg.
 • Majsstärkelse eller mjöl. Gör en pasta genom att blanda med vatten och applicera på fläcken. Låt den sitta på plats i flera minuter och torka bort den med en fuktig trasa. Upprepa appliceringen vid behov.

Hur man tar bort oljefläckar från en vägg med platt färg.

Att bli av med oljefläckar på platt färg resulterar ofta i en värre fläck än den du tog bort. Det bästa sättet att undvika detta är att behandla fläcken med värme.

 • Lägg en genomskinlig trasa eller pappershanddukar över det fläckiga området.
 • Värm tyget med ett strykjärn på lägsta inställning.
 • Värmen verkar genom att emulgera oljan så att den suger in i tyget eller pappershandduken.

Tar vinäger bort olja?

Ansamling av fett på bänkskivan eller spishällen kan vara en besvärlig uppgift att ta bort om inte rätt rengöringsmedel används. Ett rekommenderat rengöringsmedel är inget annat än ättika.
Blötlägg helt enkelt en trasa eller svamp i ättika och torka av den feta ytan. Vinäger innehåller ättiksyra som skär igenom fett och smuts.
Kom ihåg att ättika endast bör användas på icke-porösa ytor som glas, metall eller förseglade bänkskivor. Du kan även späda ut vinägern om doften är för stark för dig. Förbered en lösning med 1 del ättika och 2 delar vatten. Du kan även inkludera några droppar doftolja eller citronsaft så att den får en bättre doft.

Hur rengör man matfett från väggen?

När matfett av misstag stänker på din vägg är det viktigt att ta bort dem omedelbart. En effektiv metod för att rengöra matfett är att använda ättika.

 • Kombinera helt enkelt 1 del vit vinäger med 1 del varmt vatten. Överför det till en sprayflaska och spritsa på fettet.
 • Låt det sitta på plats i flera minuter.
 • Torka av platsen med en ren trasa eller en ren trasa.
  Det rekommenderas att arbeta i små sektioner och upprepa vid behov för att få bort matfett från väggen.

Måste man måla över oljefläckar på väggen?

Om du inte kan ta bort oljefläckar på väggen grundligt med rengöringsmedel eller värme är det enda alternativet att fräscha upp färgen. Om du bestämmer dig för att måla över fläckarna måste du använda en primer som blockerar fläckarna för att hindra oljan från att sippra igenom den nya färgen.
Eftersom det finns ett behov av att använda en grundfärg kan det vara svårt att blanda uppsnyggningsstället med resten av väggen. Lösningen är att primas de platser som har oljefläckar. Applicera helt enkelt ett enda lager färg på hela väggen eller åtminstone ett avsnitt som omges av diskreta gränser.

Slutord

Oljefläckar på målade väggar kan vara oönskade att se på. Oavsett om din vägg hamnar med dessa oattraktiva fläckar bör de avlägsnas för att återställa väggarnas orörda utseende. Med de metoder som diskuterats om hur man tar bort oljefläckar från målade väggar kan du hålla din vägg ren och fri från fläckar.

Recent Posts