Hur man tar bort vattenfläckar från taket


Hur man tar bort vattenfläckar från taket

Vattenfläckar i taket är inte ett komplement till en väl upplyst armatur. Denna fläck måste hanteras innan hela taket blir förstört. När det gäller lätta vattenfläckar kan vanligt hushållsblekmedel lätta upp vattenfläcken. Men vid envisa fläckar måste du kontrollera om det finns allvarligare skador.

Viktigast av allt är att du måste hitta källan till fläcken och se till att det inte finns problem med rören i väggen. Ofta är den bästa lösningen att ta bort den fläckiga delen av taket och ersätta den med en ny. Du kanske måste måla över det eller slipa ner ytan, beroende på materialet.

Befria ditt tak från vattenfläckar med blekmedel

Den här metoden är perfekt om vattenfläckar på taket bildar brunaktiga missfärgningar. Detta beror främst på att mineraler från vattnet avsätts efter avdunstning. Användning av vanligt hushållsblekmedel (natriumhypoklorit) hjälper till att avlägsna de brunaktiga vattenfläckarna.
Detta är möjligt på grund av den naturliga blekningseffekten. På nolltid kommer vattenfläckarna att avlägsnas genom den kombinerade effekten av blekmedlet och rörelsen genom gnuggning. Den här metoden är också en bra teknik för gamla vattenfläckar på taket.

När du gör denna metod ska du alltid bära skyddsglasögon för att se till att dina ögon inte utsätts för ens en enda droppe av blekmedelslösningen. Bär också handskar för att undvika hudirritation och en ansiktsmask för att undvika att andas in de starka ångorna.

 1. Fyll en sprayflaska med en del blekmedel och tre delar ljummet vatten för att göra en lösning. Blanda försiktigt lösningen genom att vända flaskan upp och ner några gånger.
 2. Förbered en annan sprayflaska och fyll den med enbart vatten.
 3. Placera en stege precis nedanför för att nå vattenfläckarna i taket.
 4. Spraya generöst med blekmedelslösningen över hela den vattenfläckiga delen av taket.
 5. Ta en svamp eller någon icke-slipande borste och gnugga sedan området i cirkulära rörelser.
 6. Fortsätt att upprepa steg fyra och fem tills vattenfläckarna slutligen försvinner.
 7. Spraya vatten på området för att skölja det ordentligt.
 8. Blot torka med en ren och torr trasa.

Fixa ditt tak för att bli av med vattenfläckar.

När vatten sipprar in i ditt tak och så småningom avdunstar kan det lämna vattenfläckar efter sig. Ibland ger vattnet inte bara fläckar på ditt tak utan skadar det även inifrån. Om det rör sig om mer än bara en fläckig yta kan du ta bort en del av taket och ersätta det. På så sätt blir du av med vattenfläckarna och åtgärdar samtidigt skadan. Det finns många sätt att åtgärda detta fläckproblem på ditt tak.

Gipsväggar i taket

När du åtgärdar ditt vattenfläckiga gipsväggstak kan du använda blekmedelsmetoden i kombination med primer och färg för att åtgärda ditt tak. Användningen av primer och färg hjälper dig att dölja de återstående vattenfläckarna som inte avlägsnades av blekningslösningen.

 1. Minska missfärgningen av vattenfläckarna med hjälp av den tidigare nämnda blekmedelsmetoden. Låt taket torka.
 2. Täck lätta vattenfläckar på taket med någon primer och färg som smälter in i takets befintliga färg.

Trätak

Vissa gamla hus har trätak. Hur vackert ett trätak än är att titta på, kommer det säkert att ge dig problem när du ska ta bort vattenfläckar på dess yta. Detta beror på att det inte är praktiskt att skära bort det färgade området och ersätta det med ett obefläckat träslag, till skillnad från andra typer av tak. När du åtgärdar ett vattenfläckigt trätak måste du följa följande förfarande.

 1. Identifiera det område där vattnet ännu inte har sipprat in i träet.
 2. Använd medel- och finkornigt sandpapper och slipa det identifierade området och se till att du jämnt avlägsnar det ytliga vattenfläckade lagret i träet.
 3. Applicera därefter en försegling på träet.

Vanliga frågor om vattenfläckar

Vad är det första man ska göra när vattenfläckar dyker upp i taket?

Vid behandling av tak med vattenfläckar är det första steget alltid att ta reda på fakta. Detta är förankrat i att lokalisera läckans exakta källa som har orsakat att vattenfläckar uppstått på ditt tak. När du har hittat den ska du först lösa läckageproblemet med hjälp av en rörmokare om det behövs. Först därefter kan du fortsätta med att ta bort vattenfläckarna från ditt tak.

Hur kan jag ta bort vattenfläckar från ett trätak utan att använda sandpapper?

Du har två alternativ att välja mellan när du ska ta bort vattenfläckar från ett trätak. Om det är ett tak av mörkt trä kan du färga om platsen där träfärgen har bleknat något. Använd någon färg som bildar mörka missfärgningar för att matcha det mörkfärgade träet. Om du har ett ljusare trätak kan du använda oxalsyrablekmedel för trä för att bleka vattenfläckarna som orsakat missfärgning på träet.

Kan jag använda diskmedel för att ta bort vattenfläckar på taket?

Användning av mild diskmedel är endast tillämpligt för lätta vattenfläckar. Diskmedelmetoden kan endast användas om taket kan behandlas med vätska. De aktiva komponenterna i diskmedel är utformade för att lossa mineralavlagringar och så småningom avlägsna vattenfläckar. Detta är en normal rengöringsprocess som inte garanterar att fläcken avlägsnas helt och hållet.

 1. Förbered en lösning av en kopp varmt vatten med fem droppar mild disktvål.
 2. Blötlägg en svamp i lösningen. Vrid den och använd den för att skrubba det vattenfläckade taket.

Betyder vattenfläckar i taket mögel?

Vattenfläckar i taket kommer inte alltid med tillväxt av mögel. På grund av den ständiga kontakten med vatten kommer dock taket så småningom att bli en idealisk plats för mögeltillväxt. För att förhindra att detta händer ska du se till att lösa läckageproblem. Fuktighet kan också påverka mögelbildningen, men det förekommer sällan.

Slutliga tankar

Otäcka vattenfläckar på taket behöver uppmärksammas. Svårigheten att hantera dem beror på vilken typ av material som används i ditt tak. Att ta bort den här typen av fläckar är inte det enda du bör göra. Gör alltid en sak av att hitta grundorsaken till dessa vattenfläckar så att du kan undvika att stöta på samma problem i framtiden.

Recent Posts