Hur man tar bort rostfläckar från betong med vinäger


Hur man tar bort rostfläckar från betong med vinäger

Rostfläckar på cement kan vara ett vanligt problem för husägare, särskilt de som använder brunnsvatten eftersom det vanligtvis innehåller höga halter av järn. Dessa fläckar är svåra att förebygga och slutar så småningom som en synvilla om de inte tas bort på rätt sätt. Även om du kanske inte helt kan eliminera fläckar som har satt sig i åratal kan du minska deras utseende. Läs vidare för att lära dig hur du tar bort rostfläckar från betong med ättika.

Mindre rostfläckar: Steg för att ta bort rostfläckar från betong med ättika.

För mindre rostfläckar på betong kan vi ta en titt på stegen för hur man tar bort rostfläckar från betong med ättika.

 • Tvätta betongen med vatten och tvål. När du har rengjort ytan från smuts och skräp låter du den torka.
 • Häll eller spritsa citronsaft på den fläckiga ytan. Den höga styrkan av citronsyra i ren citronsaft kan lyfta fläcken. Låt det sitta i upp till 10 minuter innan du skrubbar platsen med en stålborste.
 • Häll eller spruta vit vinäger på platsen för envisa fläckar. Låt vinägern dra in i flera minuter innan du borstar området med en stålborste. Skölj bort rosten med kallt vatten och upprepa om fläcken kvarstår.
 • Skölj betongytan med kallt vatten.
 • Låt ytan torka.
  För känsliga eller målade ytor kan du använda en svamp och utspädd ättika.

Hur man tar itu med stora rostfläckar

Om du har att göra med större rostfläckar som inte kan tas bort med ättika eller citronsaft kan det vara dags att använda de kraftiga rengöringsmedlen.

 • Skölj betongen och låt den torka innan du använder något av de kraftiga rengöringsmedlen. Glöm inte att bära handskar och ögonskydd samt långärmade skjortor och byxor.
 • Använd ett rengöringsmedel som innehåller oxalsyra. Sprid eller spraya rengöringsmedlet på det fläckiga området. Låt medlet sitta i flera minuter. Ett annat alternativ är trinatriumfosfat (TSP) som du ska blanda med varmt vatten. Låt denna blandning sitta på ytan i 15-20 minuter. Skrubba ytan med en styvborstad nylonborste, helst i cirklar för att lyfta upp fläcken. Skölj platsen noggrant.
 • Saltsyra är också ett effektivt medel som kan avlägsna rostfläckar, men kan orsaka missfärgning om den lämnas för länge på betongen. Späd ut den med vatten och låt den sitta på ytan i 5-10 minuter. Skrubba platsen och skölj noggrant med vatten.
  En högtryckstvätt kan användas för svåråtkomliga eller svåra fläckar. Om du har svårt att nå en fläck eller inte kan skrubba hårdare längre, låt syran ligga kvar på fläcken i upp till 10 minuter och ställ in tryckvattnet. Den kraftiga strömmen sköljer inte bara bort all syra utan lägger också koncentrerad kraft på fläcken så att den lätt kan lyftas bort.

Hur får man bort vinägerfläckar från betonggolv?

När du ser vinägerfläckar på betonggolvet kan du bli av med dem på rätt sätt. Följ helt enkelt dessa steg.

 • Förbered en lösning genom att blanda tvättmedel eller tvätt soda med varmt vatten.
 • Använd en borste med mjuka borstar eller en trasa för att skrubba platsen.
 • Skölj området noggrant med vatten.
 • Låt platsen torka.

Vad kan jag använda för att rengöra betong?

Betongytor anses vara hållbara, praktiska och prisvärda. Med rätt skötsel och underhåll kan de förbli vackra under lång tid. Du kan rengöra betongen med hjälp av några produkter som du har hemma.

 • Ta bort alla möbler från det område som du ska rengöra. Använd en kvast eller lövblåsare för att eliminera allt löst skräp. Använd en trädgårdsslang med ett sprutmunstycke för att fukta betongen.
 • Häll en kopp bakpulver i en hink eller skål. Tillsätt stadigt 2 koppar destillerad vit vinäger. Blandningen kommer att skumma upp men sätta sig om du blandar den långsamt. Kom ihåg att konsistensen ska likna gräddfilssoppa – den måste vara tillräckligt tjock för att hålla sig på ytan men inte för tjock för att kunna spridas. Fördela blandningen över betongytan med hjälp av en svampmopp.
 • Låt blandningen sitta på betongen i upp till 30 minuter. Använd en borste med nylonborst för att rengöra ytan.
 • Tvätta bort rengöringslösningen. Spraya rent vatten på gräs eller buskar intill betongen som kan ha fått stänk av lösningen. Låt betongen lufttorka innan du återställer några möbler.

Tar WD40 bort rost från betong?

När du vill ta bort rost från betong är det bästa alternativet du kan prova WD40 och lite ansträngning från din sida. Det är viktigt att notera att WD40 är speciellt framtagen för att vara ett penetrerande medel. När den väl appliceras eller sprutas på en rostig yta kan den utföra sin magi genom att tränga djupt in under rosten så att den kan avlägsnas.

Slutliga tankar

Det är enkelt att ta itu med rostfläckar på betong. En ingrediens som du kan använda för att effektivt avlägsna fläckarna är ingen annan än ättika. Med de steg som diskuterats om hur man tar bort rostfläckar från betong med ättika kan du lätt återställa betongens orörda utseende.

Recent Posts