Hur tar man bort kopparfläckar?


Hur tar man bort kopparfläckar?

Kopparfläckar har en blågrön färgning på badrumsarmaturer och badkar. När du hittar kopparfärgningar på dina armaturer i badrummet kan vattnet som rinner i dina kopparrör eventuellt ha ett felaktigt pH där det är för surt – inte lämpligt för mänsklig konsumtion och inte heller idealiskt för rörledningarna. Tills du har tagit reda på källan till kopparfärgningarna kan vissa metoder hjälpa till att avlägsna kopparfärgningar. Läs vidare för att lära dig metoder för att ta bort kopparfläckar på ett effektivt sätt.

Metoder för att avlägsna kopparfärg på olika ytor

Låt oss nu ta en titt på metoderna för att ta bort kopparfärgningar på olika ytor.
Kakel, glasfiber och gjutjärnsföremål.

 • Fukta området före rengöring.
 • Förbered en pastablandning genom att kombinera oxalsyra, tandkräm och klorinbaserat rengöringsmedel med vatten.
 • Dutta pastan på platsen. Låt den sitta på plats i 5-10 minuter.
 • Borsta området med en svamp med slipande baksida. Skölj av och upprepa vid behov tills fläcken försvinner. Detta kan kräva lite ansträngning från din sida för att eliminera den blågröna fläcken från armaturens yta.
  Granit och marmor
 • Torka granit- eller marmorytan noggrant.
 • Förbered en pastaliknande blandning genom att kombinera hushållsammoniak och vitlingspulver eller talkpulver.
 • Skopa upp den pastaliknande blandningen med hjälp av en spatel och klappa den över fläcken så att den blir minst ¼ till ½ tum tjock.
 • Täck platsen med ett plastark och tejp. Applicera tejpen runt plastens kanter. Se till att plastarket är bredare än det klistrade området.
 • Låt omslaget sitta på plats i 24-48 timmar. Ammoniaken ska dra ut missfärgningen i pastan.
 • Upprepa processen så ofta som behövs tills området är rent.

Viktiga fakta om koppar

Det finns flera viktiga fakta som du behöver känna till om koppar.
Varför och hur ändrar koppar färg?
Koppar har en utmärkt motståndskraft mot atmosfärisk korrosion. Den blir naturligt täckt av en oxidfilm som ändrar sin färg till mörkbrun eller svart under normala atmosfäriska förhållanden, särskilt med kopparfästen. Med tiden bildas en grön patina på koppar under utomhusförhållanden med varierande intensitet beroende på var och hur ytan har exponerats. På lång sikt kräver koppar inget tekniskt underhåll, till skillnad från färg.
Kan man förebygga fläckar?
Man måste iaktta lämplig försiktighet när man har koppararmaturer i närheten av cement, murbruk, sten, marmor eller andra porösa material. Kopparavrinning kan resultera i en blåaktig fläck. Dessa fläckar kan förebyggas genom att luta kopparytor bort från hängrännor, material och droppkanter samt genom att använda längre överhäng.

Hur tar man bort oxidation från koppar?

När koppar utsätts för vatten eller till och med luft kan den med tiden missfärgas eller anlöpa. Låt oss ta en titt på några av de föremål som du kan använda för att ta bort oxidation från koppar.

 • Mjöl, ättika och salt. Förbered en pastaliknande blandning genom att kombinera ¼ salt, 1/5 kopp mjöl och ättika. Gnid in pastan på kopparytan med en mjuk trasa. Polera tills den glänser. Skölj noggrant med varmt vatten och torka.
 • Citronsaft och bakpulver. Blanda citronsaft och bakpulver. Applicera på kopparytan och polera med en trasa. Skölj av med vatten och torka.
 • Ketchup. Syrainnehållet i ketchup kan rengöra smuts från kopparytor. Applicera ett tunt lager ketchup och polera tills det glänser. Skölj och torka noggrant.
 • Vinäger och salt. Förbered en lösning genom att blanda salt i ättika. Med en trasa, blötlägg i lösningen och polera på kopparytan. Skölj och torka noggrant.

Vilken är den bästa kemikalien för att rengöra koppar?

När du rengör koppar finns det flera produkter som du kan använda. Den goda nyheten är att dessa finns lätt att hitta i ditt hus.

 • Ättiksyra. Detta är en allmänt använd kemikalie som du kan använda för att rengöra koppar och som vanligtvis finns i vinäger. Även om det är en svag syra fungerar den bra för att rengöra fläckar, anlöpa och oxiderade rester på kopparytor. När man använder ättika kombineras den vanligtvis med bakpulver, salt eller tandsten för att skapa en pasta. Det kommer att säkerställa en glänsande, slät yta på kopparmaterial.
 • Citronsyra. Detta är en organisk syra som kan användas för att rengöra koppar och kan bli av med oxiderade kopparelement. Citron är en idealisk källa. Du kan blanda saften med bakpulver för att skapa en pasta eller skära den på mitten och använda den som en svamp tillsammans med salt för att gnugga bort fläckar.
 • Aceton. Som en organisk förening används den vanligtvis som ett lösningsmedel. Det är huvudingrediensen i nagellacksborttagningsmedel. Den avdunstar snabbt så den bör appliceras snabbt på kopparytan vid rengöring. Om kopparobjektet sänks ner i denna kemikalie kommer de oxiderade partiklarna att avskalas.
 • Vinsyra. Detta blandas ofta med ättiksyra för att skapa en pasta som kan användas för att rengöra kopparfläckar eller fläckar.
 • Saltsyra eller myrsyra. Dessa är starka syror och kan korrodera oxiderade element och andra material. Även om de inte används ofta för att rengöra koppar är de effektiva för att avlägsna fläckar.

Rengör ketchup koppar?

Ketchup är en av favoritkryddarna som kan användas till mer än att doppa pommes frites. Kom ihåg att ketchup har olika användningsområden runt om i huset, bland annat för att polera köksredskap av koppar.
Nästan all ketchup innehåller vinäger. Den ättiksyra som finns i ättika fungerar som ett milt rengöringsmedel som kan skära igenom smuts.
Pannor, grytor och vattenkokare i koppar kan lätt bli anlösta. Applicera helt enkelt ett lager ketchup över kopparen och låt det verka i upp till 10 minuter. Skrubba med en mjuk handduk och skölj noga. Om smetet är ganska tjockt kan du strö ett tjockt lager salt över ketchupen innan du polerar. Saltets milda slipande verkan hjälper till att bli av med anlökningen.

Slutgiltiga tankar

När du tar itu med kopparfläckar måste du vara bekant med lämpliga rengöringstekniker och produkter att använda. Att hantera fläckarna är en lätt sak med hjälp av teknikerna om hur man tar bort kopparfläckar.

Recent Posts