Hur tar man bort nikotinfläckar från väggarna?


Hur tar man bort nikotinfläckar från väggarna?

Nikotinet i cigarettrök kan lämna efter sig en gulaktig rest som kan ge fläckar på väggar och fönster. Om man inte tar itu med det omedelbart kan resterna ackumuleras med tiden, vilket gör det svårare att ta bort dem. Dessutom betraktas de oattraktiva nikotinfläckarna som en hälsofara som ofta beskrivs som “tredjehandsrök” av medicinska experter. Läs vidare för att lära dig hur du tar bort nikotinfläckar från väggar.

En guide om hur man tar bort nikotinfläckar från väggar

När du tar itu med nikotinfläckar på väggarna kanske du vill prova ett kemikaliefritt tillvägagångssätt där det rekommenderade rengöringsmedlet är en lösning av hälften ättika och hälften vatten. Förutom att rengöra nikotinfläckarna kan vinägern också ta bort den kvarvarande lukten.
● Spritsa ättikslösningen rakt på det fläckiga området.
● Låt den sitta i några sekunder innan du torkar av den med en fuktig trasa.
● I de flesta fall kan det krävas flera appliceringar innan fläcken är helt borttagen.
Om du vill ha en starkare lösning är det bästa rengöringsmedlet som kan få bort nikotinfläckar på väggarna alla produkter som innehåller trinatriumfosfat eller TSP. Observera att TSP är ett universalrengöringsmedel som du kan hitta i de flesta järnaffärer eller byggvaruhus.
● Innan du rengör den fläckiga väggen ska du lägga en presenning ner på golvet för att skydda den från eventuella dropp. Bär handskar eftersom TSP kan irritera huden.
● Följ anvisningarna på etiketten om rätt mängd vatten i rätt förhållande till rengöringsmedel.
● Blötlägg en svamp eller borste i lösningen och arbeta på nikotinfläcken tills den försvinner. Det kan ta flera försök för fläckar som byggs upp med tiden.
● Skölj svampen i rent vatten och torka av platsen för att ta bort rengöringslösningen.
Nikotinfläckar som har lämnats kvar på väggen under lång tid kan eventuellt åtgärdas genom att måla om. Om du ska måla om de fläckiga väggarna ska du först måla en grundfärg för att neutralisera lukten och täcka fläcken.

Vad är nikotin?

Nikotin är ett giftigt och beroendeframkallande ämne som finns i tobaksrök. Även om det är färglöst och inte kan urskiljas i röken kan det lämna efter sig en oljig, gulaktig rest.
När en person röker inomhus sprids cigarettröken förr eller senare och lämnar efter sig en oljig rest. Denna rest kan ge en skam på tänderna, kläderna och till och med på möbler och väggar. Fläckarna är inte uppenbara i början men kan byggas upp med tiden, vilket resulterar i en oattraktiv gulaktig missfärgning på väggarna. Det är ganska påtagligt i områden där rökaren vistas mest.

Hur får jag bort rökfläckar från väggarna?

Den oattraktiva och illaluktande lukten av cigarettrökning kan dröja kvar i ett hus eller rum långt efter att cigaretten är släckt. Den kan orsaka en gulaktig missfärgning på väggarna som hårdnar med tiden. Oavsett om du har bestämt dig för att sluta röka, flyttat in i en lägenhet eller ett hus med rökfläckar på väggarna ska du inte förlora hoppet. Du kan ta bort lukten och rökfläckarna från väggarna.
Vit vinäger. En metod som kan ta bort tjära och nikotin från rökfläckar på väggen är att använda vit vinäger.
● Tillsätt varm ättika i en sprayflaska för envisa fläckar. För mindre tydliga märken späder du ut genom att följa ett 1:1-förhållande med varmt vatten.
● Applicera ren vinäger eller den utspädda lösningen direkt på de fläckiga väggarna.
● Eftersom tjära och nikotin bildar en klibbig och stelnad yta hjälper den varma ättikan till att mjuka upp dessa ämnen. Vinäger kan ta bort både lukten och oattraktiva rökfläckar.
Ammoniak. Detta kan också användas för att ta bort rökfläckar på väggarna när det blandas med vatten.
● Blanda en matsked ammoniak för varje kopp vatten eller ungefär ½ kopp ammoniak till en liter varmt vatten.
● Om du har målade väggar, minska blandningen till ¼ kopp ammoniak till en gallon vatten. Om du vill ha en aggressiv metod kan du tillsätta mer ammoniak till en hel kopp.
● Applicera rengöringslösningen direkt på väggen och låt den sitta i upp till 5 minuter innan du torkar bort den.
● Följ upp genom att skölja noggrant med varmt vatten.

Kan jag måla över nikotinfläckar på väggar?

Nikotinet från kontinuerlig rökning kan tränga igenom färgen och ta sig in i torrväggarnas porer. Detta resulterar i fläckar och lukter som verkar permanenta och som endast kan åtgärdas genom ommålning.
Du måste rengöra och förbereda de fläckiga väggarna ordentligt innan du målar om. Detta är viktigt för att förhindra att rök och nikotin blöder igenom.
Rengör väggarna med en stark rengöringslösning och försegla dem med en primer som blockerar fläckar för att se till att fläckarna inte sipprar igenom senare. Det rekommenderas att applicera två lager latexfärg av hög kvalitet så att väggarna kommer att se ut som nya utan lukten.

Vilket är det bästa rengöringsmedlet för att ta bort nikotinfläckar på väggarna?

Det bästa rengöringsmedlet som kan få bort nikotinfläckar på väggar är en produkt som innehåller trinatriumfosfat eller TSP. Det är viktigt att notera att TSP är ett universalrengöringsmedel som du kan köpa i de flesta byggvaruhus.

Slutliga tankar

När du märker en gulaktig missfärgning på dina väggar eller upptäcker en sådan efter att du flyttat till en ny lägenhet eller ett nytt hus är det bäst att ta itu med den direkt. Lyckligtvis kan du med de metoder som beskrivs om hur man tar bort nikotinfläckar på väggarna hålla dina väggar rena och se så bra ut som nya.

Recent Posts