Hur man tar bort rostfläckar från linoleum


Hur man tar bort rostfläckar från linoleum

Linoleum är ett slitstarkt material, men det är inte osårbart för fläckar. Generellt sett kan du rengöra de flesta linoleumgolv med hjälp av icke-korrosiva rengöringsmedel, milda lösningsmedel tillsammans med flera tekniker. Även om linoleum ersattes av syntetisk vinyl redan på 1950-talet gjorde det en comeback eftersom husägare föredrar naturliga byggnadsmaterial.

Behandling av rostfläckar på linoleum

I köket eller badrummet som har linoleumgolv kommer du att upptäcka att de flesta rostfläckar sannolikt uppstår i botten av ett skåp eller under en apparat. Den goda nyheten är att du effektivt kan eliminera dessa rostfläckar med hjälp av en kommersiell rostborttagare eller en blandning som innehåller tandkräm.

  • Det första steget är att tvätta området med en lösning av flytande tvättmedel och varmt vatten.
  • Nästa steg är att använda en kommersiell rostborttagare. Se till att du noggrant följer instruktionerna på etiketten.
    Som ett säkrare alternativ kan du kombinera gräddsten med tillräckligt med vatten för att skapa en pasta. Applicera pastan på rostfläckarna och skrubba området med en handduk eller trasa. Skölj noggrant med rent vatten efter att du tagit bort rostfläckarna.
    Ett annat alternativ är en lösning som innehåller en del vinäger med två delar vatten. Använd denna lösning på platsen med rostfläckarna. Kom ihåg att ättika kan göra ytan på linoleum matt i utseendet så den bör användas med försiktighet. Andra rengöringsmedel som du kan använda är bland annat denaturerad alkohol, bakpulver med vatten eller 3 % väteperoxidlösning.

Vad du behöver veta om rost

När syre kommer i kontakt med vissa metaller under en viss tid kallas den resulterande fläck på metallen för rost. Metallen som utsätts för kontinuerlig exponering för syre blandar sig med syreatomerna för att producera en annan förening på metallens yta. Det ämne som bildas kallas metalloxid och hur det bildas är en process som kallas oxidation. Om järn utsätts för atmosfäriskt syre är den förening som bildas järnoxid.

Hur får man bort rostfläckar från golvet?

I de flesta fall ska metoderna för hur man tar bort rostfläckar från linoleum utföras efter en grundlig rengöring. På så sätt kan du lättare skilja mellan smutsfläckar och rostfläckar.
När du tar bort rostfläckar från golvet är det första steget att skrubba platsen med en trasa eller handduk och en blandning av varmt vatten och ett flytande rengöringsmedel. Skölj platsen noggrant efteråt och låt den torka.
Om rostfläckarna kvarstår på linoleumgolvet innebär nästa tillvägagångssätt att man använder en rostfläckborttagare. När du använder ett kommersiellt rengöringsmedel för första gången ska du noggrant läsa etiketten och skydda händer och ansikte. Rostborttagningsmedel innehåller vanligtvis potenta kemiska ämnen som måste hanteras försiktigt och se till att området är ordentligt ventilerat. Skölj platsen noggrant efteråt.
Om du vill ha ett naturligt tillvägagångssätt kan du förbereda en rostfläckborttagare hemma genom att kombinera en matsked vinstenkräm med två matskedar vatten för att få fram en pastaliknande konsistens. Dutta denna pasta på platsen för rostfläckarna, skrubba ordentligt och skölj med vatten.

Hur rengör man missfärgade linoleumgolv?

För den som har missfärgade linoleumgolv, särskilt i köket eller badrummet, kan det vara fula att se på. Det är viktigt att golvet alltid ser så bra ut som möjligt.
Även om linoleum är hållbart och håller länge är rätt underhåll nyckeln till att hålla det rent och fräscht. Med tiden blir det gult, särskilt efter att ha utstått flera spill eller vaxning. Även om vaxning får golvet att framstå som glänsande och ljust kan vaxet också fånga upp smuts- och dammpartiklar. De ackumulerade lagren av vax genom åren kan göra att golvet ser matt ut.
Genom att använda något kommersiellt linoleumrengöringsmedel eller till och med ett hemmagjort rengöringsmedel kan det effektivt ta itu med den oönskade gula missfärgningen från ditt linoleumgolv. Några av de effektiva rengöringsmedlen är följande:

  • Bakpulver och citronsaft
  • Linoleumrengöringsmedel med blekmedel och vatten.
  • Vinäger och vatten
  • Ammoniakbaserad golvrengöringsmedel

Kan jag använda blekmedel på linoleumgolv?

När du rengör linoleumgolv kan du också använda ett rengöringsmedel som innehåller blekmedel. Alla pulverformiga rengöringsmedel som innehåller blekmedel är också effektiva när det gäller att ta itu med märken eller fläckar på golvet. Låt helt enkelt rengöringsmedlet ligga på golvet en stund så att det bryter upp ansamlingen av smuts, fläckar eller märken. Torka bort rengöringsmedlet från golvet med en fuktig svamp.

Slutord

När du står inför rostfläckar på linoleumgolv kan du enkelt ta itu med dem med hjälp av de olika sätten på hur man tar bort rostfläckar från linoleum som involverar en mängd olika rengöringsmedel som du kan förbereda hemma eller de kommersiella varianterna.

Recent Posts